Micii americani se întorc să învețe acasă. Cu certificate de naștere emise în Statele Unite și unii dintre ei vorbind engleză perfect, copiii romilor se întorc pe băncile școlilor din Craiova

Cătălin este cel mai mare dintr-o familie cu 4 copii. A plecat cu părinții pe când avea numai 2 ani în California și s-a întors abia acum, la vârsta de 11 ani. Știe să vorbească engleză, dar înțelege și limba româna. Ce-i drept, nu foarte bine, dar a venit acasă să învețe în limba părinților săi. În California nu a fost prea mult la școală, doar ce a făcut mama lui cu el acasă. A reușit să-l aducă la un nivel de clasa a III-a și acum profesorii de la  Școala „Lascăr Catargiu” au făcut eforturi pentru a-l înscrie la cursuri.

“Nu mi-e dor de colegii și prietenii din California. Vreau să vin aici, îmi place la școala aceasta și vreau să învăț.”, ne-a spus Cătălin atunci când am mers să îl cunoaștem.

Și ca el sunt alți 21 de copii romi care s-au întors acasă în Craiova și sunt deja înscrisi la „Lascăr Catargiu”. Majoritatea vin din America, dar sunt și din Italia, Anglia sau Germania. Au nume specifice țărilor în care s-au născut, certificate de naștere emise de autoritățile străine, iar, ca să fie înscriși la școală, directoarea unității de învățământ trebuie să le genereze CNP-uri românești.

Prind din zbor ce înseamnă școala românească și limba. 


„Nu este ușor deloc cu ei. Se integrează, dar trebuie să știi cum să te comporți cu ei și ce tactică trebuie să abordezi. Trebuie să îți placă, eu vin aici ca la școală, nu ca la serviciu. Marea problemă a părinților lor este programul, așa că l-am modificat pentru ei. Nu voiau să lase fetele după amiaza la școală de teamă sa nu fie furate, dar am avut mare grijă și nu s-a întâmplat niciun incident neplăcut până acum. Dacă timp de trei zile nu vin la școală, le-am zis, ma duc cu poliția și îi aduc. Dar sunt niște copii minunați care ne răsplătesc cu rezultate uimitoare la învățătură.”, a declarat Eugenia Pascu, directoarea școlii.


Copii veniți din alte state sau alte țări reușesc să se adapteze cu ajutorul profesorilor care știu să îi răsplătească sau să fie exigenți. Mulți dintre ei vin la școală cu kituri cumpărate din America, cele pe care le foloseau acolo.


Paza școlii este bine asigurată, iar portarul îi învață pe cei mici să traverseze sau au grijă să nu iasă și să nu intre nimeni în școală în afară de elevi.

Conducerea școlii se gândește să creeze și o școală a mamelor pentru ca ele să înțeleagă importanța școlii și cum să își susțină copiii care vor să studieze.

 

Adauga comentariu