Micul atelier unde ceasurile prind viață. Povestea ceasornicarului oltean care se joacă cu timpul de trei decenii

Mii de ceasuri i-au trecut prin mâinile bătătorite, timp de trei decenii în care s-a jucat cu timpul. Este povestea celui mai căutat ceasornicar din Craiova, care a furat secretele meseriei, încă din copilărie, de pe vremea când avea 12 ani. La cei 70 de ani ai săi, Constantin Mihăescu repară ceasuri de mână, de buzunar, de perete, cu mecanisme complicate. Singura dorință a lui ar fi un ucenic, dispus să învețe tainele meseriei. L-au cam lăsat puterile și i-ar părea bine dacă cineva i-ar duce mai departe meşteşugul. 

Atelierul este plin de ceasuri. Unele vechi de peste un secol. Pe toate le-a readus la viaţă în micul atelier din Craiova, unde cu greu îşi câştigă existenţa. Pentru un ceas reparat primeşte între 5 şi 70 de lei. 

 

Cel mai mult a lucrat la un ceas vechi. O săptămână întreagă, timp de câteva ore în fiecare zi. Totul pentru ca ceasul să fie gata la timp.

 

 "Cel mai vechi la ora actuală, pe care-l am la mine, e foarte scump. A avut probleme mari, e ceasul fostului prefect al Craiovei. Şi l-am rezolvat, am lucrat la el o săptămână, câte două ore pe zi, trei ore...", ne povestește ceasornicarul.

 

Nu te lovești de multe ori în viață de un ceasornicar, însă atunci când ai nevoie măcar o dată, nu prea îl mai găsești. Tocmai din cauză că tinerii nu se încumetă să mai practice astfel de meserii. Ceasornicar, cizmar, pălărier, reparator de stilouri sau de brichete. Sunt doar câteva dintre profesiile pe cale de dispariţie, care, pe vremuri, erau renumite printre români.

Adauga comentariu