Mihail Genoiu, pe lista primarilor nemulțumiți de comunicarea cu Viorica Dăncilă pe tema bugetului. Asociația Municipiilor din România a trimis o scrisoare deschisă prin care acuză refuzul dialogului din partea Guvernului

Proiectul Legii bugetului a creat nemulțumiri în rândul primarilor din întreaga țară. Asociația Municipiilor din România, al cărei prim-vicepreședinte este chiar primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a înaintat o scrisoare deschisă prin care se solicită o întâlnire de urgență cu premierul Viorica Dăncilă și ministrul de Finanțe, Eugen Teorodovici. În cuprinsul scrisorii se subliniază faptul că toate solicitările de dialog s-au ales cu un refuz din partea reprezentanților Guvernului. 

"În semestrul II din anul 2018 , dar și în luna ianuarie a anului 2019, AMR v-a solicitat în mod repetat demararea procesului de consultare a structurilor asociative, pentru identificarea unei soluții privind finanțarea administrației publice locale în anul 2019, conform Programului de Guvernare 2018-2020, dar și promisiunilor anterioare ale Guvernului. Este pentru prima oară în istoria AMR când solicitările noastre de dialog adresate Guvernului României, pe teme care privesc în mod direct funcționarea administrației publice locale sunt refuzate , astfel încât la niciuna din cererile transmise nu s-a primit vreun răspuns, de orice natură, de la echipa guvernamentală”, se arată în documentul depus la Guvern și la Ministerul de Finanțe.

Pe lângă faptul că primarii reproșează o dezbatere publică a bugetului pe 2019 și că nu li s-a comunicat oficial o dată la care se va vota proiectul de lege, edilii sunt supărați pentru speculațiile referitoare la cotele din impozitul pe venit încasat la bugetul de stat la nivelul fiecărei UAT. Concret, în timp ce primarii susțin că au solicitat 60 de procente din impozitul pe venit, proiectul de lege le-ar acorda maxim 43 de procente tuturor primăriilor de comune, orașe sau municipii. Bugetele județene ar urma să primească doar 20% din impozitul pe venit. 

Pentru a lămuri aceste aspect, Asociația Municipiilor din România îi invită pe premier și pe ministrul de Finanțe să participe la întâlnirea Comitetului Director ce va avea loc mâine. La această întâlnire ar putea participa și primarul Craiovei, Mihail Genoiu.

“Nu am semnat în mod special această scrisoare. Întocmirea ei este un demers al președintelui Robert Negoiță, în numele Comitetului Director din care fac și eu parte. Este o invitație la discuții. Dacă programul îmi va permite, voi merge și eu la această întâlnire,” a declarat Mihail Genoiu. 

Textul integral al scrisorii:

„Având în vedere discuțiile din spatiul public legate de prevederile Legii bugetului de stat pe anul 2019, Asociația Municipiilor din România a decis convocarea Comitetului Director al AMR pentru data de marti, 29 ianuarie 2019,ora 15:00 la sediul AMR din str. Matei Basarab nr.63, Sector 3, ședință la care vă adresăm invitația să participați.

In semestrul II din anul 2018, dar si in luna ianuarie a anului 2019, AMR v-a solicitat în mod repetat demararea  procesului de consultare a structurilor asociative, pentru identificarea unei soluții privind finanțarea administrației publice locale în anul 2019, conform Programului de Guvernare 2018-2020, dar și promisiunilor anterioare ale Guvernului.
Este pentru prima oară in istoria AMR când solicitările noastre de dialog adresate Guvernului României, pe teme care privesc în mod direct funcționarea administrației publice locale sunt refuzate, astfel incat la niciuna din cererile transmise nu s-a primit vreun răspuns, de orice natură, de la echipa guvernamentală.

Ne aflăm acum la sfârșitul lunii ianuarie 2019, fără să avem în dezbatere publică un proiect de Lege a bugetului de stat pe anul 2019, deși, aflăm din presă că Guvernul va adopta acest proiect până joi, 31 ianuarie a.c.

Tot din surse neoficiale sunt și speculatiile referitoare la cotele din impozitul pe venit încasat la bugetul de stat la nivelul fiecărei UAT, ce urmează să fie alocate prin Legea bugetului de stat pe anul 2019 :

-          20% la bugetul local al judeţului;

-          45-50% la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor pe al căror teritoriu îşi desfăşoară activitatea plătitorii de impozit pe venit, față de procentul de 60% solicitat de structurile asociative.

-          30-35% pentru echilibrarea bugetelor locale, față de procentul de 20% solicitat.

Dincolo de gravitatea cuantumului procentelor vehiculate în presă, care nu corespund în niciun caz celor solicitate de reprezentanții APL, considerăm, stimată doamnă Prim-ministru, că structurile asociative ale administrației publice locale ar trebui să primească informațiile care privesc bugetele locale în următorii ani, direct de la sursă și că, mai mult decât atât, acestea ar trebui să fie cel mai important partener de dialog al Guvernului, atunci când în discuție sunt finanțele publice locale.
Asigurându-vă de întreaga noastră considerație,

În numele Comitetului Director al AMR,

Robert Sorin NEGOIȚĂ,

Președinte AMR

Primarul Sectorului 3, București

Comitetul Director al Asociației Municipiilor din România:

1 Robert Sorin Negoiţă, primarul Sectorului 3, București

2 Ilie Gavril Bolojan, Oradea

3 Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad

4 Mihail Genoiu, primarul municipiului Craiova

5 Dan Bobouţanu, primarul municipiului Hunedoara

6 Ovidiu Teodor Creţu, primarul municipiului Bistrița

7 Daniel Ştefan Drăgulin, primarul municipiului Călărași

8 Decebal Făgădău, primarul municipiului Constanța

9 Ion Lungu, primarul municipiului Suceava

10 Marian Dragomir, primarul municipiului Brăila

11 Adrian Mocioniu primarul municipiului Slobozia

12 Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroşani

13 Arpad Andras Antal, primarul municipiului Sfântu Gheorghe

14 Nicolae Barbu, primarul municipiului Giurgiu

15 Emil Boc, primarul municipiului Cluj Napoca

16 Marcel Romanescu, primarul municipiului Târgu Jiu

17 Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi

18 Gábor Kereskényi, primarul municipiului Satu Mare

19 Cristi Misăilă, primarul municipiului Focşani

20 Florin Oancea, primarul municipiului Deva

21 Cosmin Necula, primarul municipiului Bacău

22 Ionuţ Pucheanu, primarul municipiului Galaţi

23 Constantin Toma, primarul municipiului Buzău

24 Francisc Boldea, primarul municipiului Lugoj

25 Dumitru Boroș, primarul municipiului Bârlad

26 Ionel Ciunt, primarul municipiului Zalău

27 Constantin Hogea, primarul municipiului Tulcea

28 Lucian Ovidiu Micu, primarul municipiului Roman

29 Costan Morar, primarul municipiului Dej

30 Nicolae Robu, primarul municipiului Timişoara

31 Marius Screciu, primarul municipiului Drobeta Turnu Severin


Adauga comentariu