Minciuna compensării facturilor la energie în formă continuată. Statul român îți stă cu mâna în buzunare și tot el îți plânge de milă

De azi intră în vigoare compensarea facturilor la energie electrică și gaze. Tot ce trebuie să știi este că 64% din factura medie la gaze a unui român ajunge sub diverse forme la stat - taxe, accize, redevenţe şi aşa mai departe. În rest, nu-ți mai crește factura cu 110%, ci doar cu 91% - aceasta este prostealea prostelii. Dacă guvernanții ar avea obraz, ar umbla la taxe și accize. Cum ar fi fost o factură cu 64% mai mică, măcar pe perioada iernii? Dar, atunci, de unde bani de salarii nemuncite și pensii nesimțite?

Deci statul român îți stă cu mâna în buzunare și tot el îți plânge de milă.

Cei care știu să citească facturile, dincolo de declarațiile politico-populiste, sunt siguri că circa 70% dintre consumatorii casnici nu vor beneficia nici de noua plafonare și doar aproximativ 45% vor primi compensație. Cam aceasta este valoare noilor măsuri luate de Guvern pentru protejarea populației. Dar cine protejează populația de nevoia de bani a guvernelor, cine la mai ostoiește pofta de taxă și acciză?

Toți papagalii de presă ne scriu triumfalist: ”De la 1 februarie, niciun român nu va plăti mai mult de 80 de bani pe kWh la energia electrică, faţă de un leu, cât era până acum. Iar la gaze naturale preţul scade la 31 de bani pe kWh faţă de 37 de bani până acum. Aceasta este, însă, doar plafonarea. Pentru că există şi compensare, dacă vă încadrați în într-o limită de consum lunar de 500 kWh la energie electrică, atunci preţul pe care îl plătiți e şi mai mic: de doar 68 de bani pe kWh. Iar dacă într-o lună consumați maximum 300 de metri cubi de gaz, atunci preţul scade la 22 de bani. Vestea bună este că au fost introduse plafonări şi pentru toate firmele mici şi instituțiile publice. Până acum beneficiau de aceste reduceri doar spitalele, școlile şi grădinițele. Toate vor achita de acum maximum 1 leu pe kWh pentru energia electrică şi maximum 37 de bani pentru gaze naturale.”

Zău, frățică? E ușor să bați din taste când nimic nu ai a spune. Ia să vedem ce spun specialiștii. Ce înseamnă ”niciun român”?

Cu privire la subiect, Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, conchidea tranșant, încă din 26 ianuarie anul curent: ”Facturile românilor la energie vor creşte cu 100-120% în aprilie, faţă de anul trecut, dacă nu se iau măsuri corecte.Este nevoie de o reformă a sistemului fiscal".

"Primul act normativ (legea privind compensarea facturilor - n. r.) a fost unul greşit. Deşi au fost suficient de multe poziţii exprimate cu privire la greşeli încă din momentul în care a fost scris acest act, cu toate acestea s-a mers mai departe, a fost aplicat, iar, în momentul în care rezultatele s-au văzut adică facturile primite în ianuarie, a apărut această criză, această situaţie, care, repet, era previzibilă şi o putem găsi în diversele poziţii luate încă din octombrie. A fost un act făcut prost de la început", a spus Chisăliţă.

Autorităţile, în loc să recunoască că a fost o lege prost făcută, în interesul întregii mafii politice încuibate pe bani buni în sistem, au venit cu tot felul de elemente de ascundere a acestui fapt.

"Că facturile au fost greşite, că furnizorii au făcut, că n-au făcut... Deci s-a continuat din păcate în minciună. Ca să rezolvăm o problemă, trebuie în primul rând trebuie să ieşim din zona minciună, pentru că altfel n-o să distingem niciodată adevărul de minciună", a mai spus expertul.

Și noua ordonanță este făcută pe genunchi și nu ”lovește” acolo unde ar trebui, adică în lanțul de intermedieri și politicile fiscale agresive ale statului român. Noua ordonanţă nu va reduce facturile cu sume importante, dacă o va face, va fi mai mult pentru IMM-uri, nu pentru consumatorii casnici, iar oamenii tot vor trebui să plătească sume mari.

"În ceea ce priveşte proiectul de OUG privind compensarea facturilor, pe zona de gaze efectele nu vor fi semnificative, pentru că, atunci când vor veni facturile din februarie în luna martie, adică la sfârşitul iernii, consumatorii vor plăti mai mult decât anul trecut, vor plăti sume importante de bani. Atunci nu poţi să mai dai vina pe furnizori, pe ruşi, pe nimeni, şi consumatorii vor fi puşi în faţa faptului împlinit şi nu vor putea decât să achite acele facturi", a precizat Chisăliţă.

Modul în care au fost făcute actele normative a permis unui număr mic de consumatori să beneficieze de un ajutor real, în special la gaze, unde facturile au o pondere mai mare în bugetul oamenilor. O bună măsură din OUG privind compensarea este sprijinul acordat consumatorilor noncasnici, ceea ce va duce la salvarea a mii de IMM-uri.

"Dacă nu se iau măsuri, din analizele noastre consumatorii se vor confrunta din aprilie cu creşteri de 100-120% din preţurile pe care le aveau anul trecut, este o certitudine spre care ne îndreptăm", a concluzionat Chisăliță.

În opinia sa, preţurile ar fi trebuit plafonate încă de acum şase luni, iar exporturile de gaze, interzise.

Adauga comentariu