Mitropolia Oltenia, moșier cu acte în regulă. După ce i-a lăsat pe preoți fără terenuri agricole, acum a trecut la preluarea pădurilor. Totul se face prin acte de donație

Mitropolia Olteniei a reinventat termenul de “donație”. Dacă până acum aceste tranzacții se realizau din dorința proprietarului de a oferi, actele de donație către Mitropolie se realizează prin constrângere sau diferite tactici de convingere. Așa se face că, de câțiva ani, în tot Doljul, parohiile au fost nevoite să renunțe la terenurile agricole pe care le aveau în proprietate prin acte de donație către Mitropolie. 

Astfel, în timp ce parohiile care mai reușeau să obțină câte un venit anual de pe urma arendării terenului din proprietate, acum au rămas fără niciun ban, după cum am mai scris aici.

Toate tranzacțiile se fac prin intermediul unei asociații agricole special înființate pentru a prelua aceste terenuri, astfel că documentele se încheie la notar între preot, ca reprezentant al parohiei, și Asociația Agricolă “Iconom”.

Doar că Mitropolia nu s-a mulțumit să lase parohiile fără terenurile agricole și vrea să pună mâna și pe păduri. 

Biserica "Sfânta Treime" din Craiova se pregătește să doneze aproape 17 ha de pădure pe care le are în proprietate pe raza comunei Mischii. Terenul împădurit a fost donat bisericii chiar de Barbu Știrbei Vodă, vornic al Craiovei, fiul celei care ctitorise Biserica Sfânta Treime, Dumitrana Știrbei. Chiar dacă dorința boierului de atunci a fost ca întreaga sa avere să servească bisericii mamei sale, cunoscută și ca Biserica “Știrbei”, acum pădurea care i-a aparținut odinioară va ajunge în proprietatea Mitropoliei.

Tranzacțiile masive din ultimii ani transformă Mitropolia în cel mai mare proprietar de terenuri din județ, cu proprietăți de zeci de mii de hectare. Totul s-ar fi obținut prin constrângerea preoților să renunțe la terenuri, primind în schimb promisiunea că vor avea salarii cu câteva procente mai mari. Fie că au fost sau nu de acord, preoții s-au conformat, speriați de măsurile împotriva lor pe care mai-marii Mitropoliei le pot lua. 

Chiar dacă au refuzat de fiecare dată să dea explicații despre intențiile pe care le au după preluarea terenurilor de la toate parohiile din subordine, reprezentanții Mitropoliei au venit cu câteva lămuriri despre rolul pe care îl are asociația agricolă prin care devin proprietari. 

“Asociaţia Agricolă "Iconom" a fost înfiinţată la data de 10.04.2014 în vederea sprijinirii activităţii admistrative parohiale, precum şi pentru a asigura o consultanţă economică şi juridică optimă în folosul membrilor ei. Participarea la activitatea Asociaţiei se face benevol, fără niciun fel de constrângere, patrimoniul păstrându-se  în proprietatea Bisericii.”, a transmis Biroul de presă al Arhiepiscopiei Craiova într-un răspuns oficial pentru Ziarul de Craiova, în această primăvară. 

 

Adauga comentariu