Mitropolia Olteniei, instituția afacerilor de succes

Sursa foto: www.mitropoliaolteniei.ro

„...iubirea de bani este rădăcina tuturor relelor” (Timotei 1:19)

Contrar acestui verset din Biblie, mai-marii instituției monahale s-au hotărât să își extindă domeniul de interes în agricultură, așa că au pus la cale un plan de afaceri și vor să creeze o puternică asociație agricolă în Dolj. Dovada o reprezintă ultimele măsuri luate de reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române în Oltenia: le-au impus preoților ale căror parohii dețin terenuri agricole în proprietate să renunțe la ele și sa le cedeze unei asociații agricole deținute de Mitropolie. Concret, preoților li s-a cerut să facă acte de donație către această asociație și să rămână astfel fără nicio formă de venit pentru parohiile pe care le păstoresc.

O astfel de situație a ieșit la iveală în comuna Mischii, acolo unde doi din cei trei preoți au fost chemați de stăpânire și anunțați să se pregătească să incheie actele de donație. Speriați de puterea infinită pe care Mitropolia o are asupra lor, de exemplu aceea de a fi mutați oricând la o altă parohie, niciunul dintre preoți nu ar fi comentat decizia impusă. 

Primul act de donație s-a încheiat deja pe data de 14 martie, atunci când preotul din satul Mlecănești a mers la notarul de casă al Mitropoliei Olteniei și a încheiat tranzacția. Primarul localității explică în ce fel s-a făcut această tranzacție imobiliară. „ A venit preotul la mine și mi-a cerut certificat fiscal pentru a putea dona cele 10 ha pe care parohia lui le avea. La fel a procedat și preotul de la Motoci, așa că probabil și acesta urmează să renunțe la pământ. Ei zic că au acordul Consiliului parohial, eu stiu că acel consiliu s-a dizolvat de mult. Sunt revoltat de faptul că în acest fel sunt lăsați preoții fără niciun venit pentru bisericile lor. Ei aveau pamânturile date în arendă și banii pe care îi primeau îi mai foloseau la micile lucrări de reparații și întreținere. Mitropolia nu le-a dat niciodată bani, nu i-a ajutat. Eu am alocat de la bugetul local peste 300 000 de lei. Și-au făcut acoperiș nou, au recondiționat exteriorul, au făcut strană nouă și foișor. Sunt scandalizat!”, exclamă Gheorghe Popa, primarul comunei Mischii. 

In foto, biserica din satul Mischii. Pamantul aflat în propietatea parohiei din satul Mischii a fost vândut de preot în urmă cu câțiva ani, iar banii au fost folosiți pentru lucrările de întreținere.

Istoria terenurilor bisericești de la Mischii este legată de secularizarea lui Alexandru Ioan Cuza din 1863 și de împroprietărirea bisericilor din anul următor. Prin Legea pentru reglementarea proprietății rurale din 14/26 august 1864 s-a prevăzut acordarea unui lot de pământ cultivabil de „17 pogoane”, așa numita sesie parohială. „ După retrocedările făcute pe legea 18/1991, parohiile de Mischii au ajuns să dețină câte 10 hectare de pământ. Acum, Mitropolia Olteniei vine și confiscă practic ceea ce bisericile au primit pe vreme lui Cuza, lasă preoții fără venituri reale și totul se desfășoară la limita legii și a moralității”, acuză primarul din Mischii. 

Mențiuni despre proprietățile bisericilor din Mischii în "Anuarul Mitropoliei Olteniei, Râmnicului și Severinului din anul 1941"

Reprezentantul Mitropoliei recunoaște că anumitor preoți li s-a cerut să își doneze pământurile. „Trebuie să se înțeleagă că Biserica Ortodoxă se conduce după legi bisericești proprii și nu trebuie să dăm explicații pentru deciziile pe care le luăm. Da, sunt preoți care au eșuat în a-și administra terenurile aflate în proprietate, astfel că acestora li s-a cerut să renunțe la ele. Mitropolia se va ocupa de o mai bună administrare din punct de vedere financiar. Este o acțiune care servește scopului misionar-pastoral pe care Mitropolia Olteniei îl are”, a declarat Arhid. Nuțu Apostolache, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Olteniei.

Într-un răspuns oficial transmis de către Mitropolie către Ziarul de Craiova, reprezentanții instituției vin cu lămuriri.

“Asociaţia Agricolă "Iconom" a fost înfiinţată la data de 10.04.2014 în vederea sprijinirii activităţii admistrative parohiale, precum şi pentru a asigura o consultanţă economică şi juridică optimă în folosul membrilor ei. Participarea la activitatea Asociaţiei se face benevol, fără niciun fel de constrângere, patrimoniul păstrându-se  în proprietatea Bisericii.

Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Craiovei”

 

Adauga comentariu