Năstase și Mitrea, despuiați de onoare în fața craiovenilor

Adrian Năstase și Miron Mitrea au rămas fără titlurile de Cetățeni de Onoare ai Municipiului Craiova. Aleșii locali au adoptat, astăzi, o hotărâre pentru retragerea lor, invocând Regulamentul cadru pentru acordarea titlului, conform căruia condamnarea printr-o hotărâre judecătorescă definitivă și irevocabilă atrage după sine retragerea titlului și pierderea drepturilor aferente. Iar cei doi foști demnitari se încadrau perfect.

Proiectul a fost inițiat și depus în cursul săptămâni trecute de cei cinci consilieri locali ai USRPLUS Dolj. Hotărârea a fost adoptată în ședința ordinară de Consiliul local de azi, votul fiind unul secret. 15 aleși au fost ”pentru”, număr suficient pentru ca titlurile celor doi să poată fi retrase.

Reamintim că de-a lungul timpului au mai existat inițiative de acest fel în privința distincției acordate fostului premier, însă Olguța Vasilescu s-a opus vehement, afirmând că Adrian Năstase ”a fost cel mai bun prim-ministru al României”.  

Adrian Năstase a primit distincția în 2001, la propunera primarului Vasile Bulucea. Năstase a fost condamnat de două ori la pedepse de 2, respectiv 4 ani de închisoare, în dosarele ”Trofeul Calităţii” şi ”Zambaccian”.

Miron Mitrea a fost condamnat definitiv, pe data de 13 februarie 2015, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de închisoare cu executare, pentru că a primit foloase necuvenite din partea fostului şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii, Irina Jianu, în perioada 2001-2002.

Cei doi pot contesta decizia de azi a Consiliului Local Craiova. 

Adrian Năstase și Miron Mitrea nu se (mai) regăsesc pe Lista cetățenilor de onoare ai municipiului Craiova publicată de enciclopedia online Wikipedia.  

 

Adauga comentariu