NE ȚINEM DE PLAN. Cîțu: ”Am avut o primă discuție bună cu PSD”. Ciolacu: ”Suntem pe un drum corect, dacă suntem patrioți acesta este drumul spre formarea majorității”

Președintele PNL, Florin Cîțu, a declarat, joi seară, după negocierile cu PSD că liberalii au avut ”o primă discuție bună” cu aceștia și că varianta de schimbare a premierului la doi ani reprezintă ”o variantă interesantă”.

Cîțu a mai spus că s-a ajuns în această situație din cauza ”colegilor din coaliție care au plecat de la guvernare” și ”au semnat moțiune cu AUR”. Prin urmare, ultimatumul USR (total neavenit), a cam primit un răspuns: degeaba ții coada, dacă nu ai argumente.

Alianță cu PSD cu un premier care să se schimbe la doi ani. PSD ”nu mai este dușmanul poporului”

Principalele declarații ale lui Florin Cîțu:

 • Este prima discuție. Discuțiile despre premier au fost chiar interesante, cu un premier care să se schimbe odată la doi ani. A fost o variantă pe masă, interesantă;
 • Eu cred că am găsit în această seară multe lucruri care pot să ne unească, pentru a găsi soluții. Avem o criză în sănătate, în energie și pentru acestea avem nevoie de o guvernare stabilă:
 • Dacă reușim cu PSD să facem acest lucru este OK.

ÎNTREBARE: USR mai este o variantă în acest moment?

”Decizia o luăm în PNL, noi mergem înapoi la PNL, prezentăm cele două variante, cu plusuri și minusuri, și partidul va lua o decizie”.

 • Românii trebuie să înțeleagă că am ajuns în această situație că colegii din coaliție au plecat de la guvernare, au semnat moțiune cu AUR.

Marcel Ciolacu, după negocierile cu PNL: ”Suntem pe un drum corect, dacă suntem patrioți acesta este drumul spre formarea majorității (...) Nu cred că sunt șanse să fie premier Florin Cîțu”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, joi seară, după negocierile cu PNL, că nu au purtat discuții cu privire la funcțiile din ministere și modul în care acestea vor fi împărțite.

Ciolacu a spus că liberalii și social-democrații sunt ”pe un drum corect” și ”dacă suntem patrioți acesta este drumul spre formarea majorității”.

Întrebat fiind cum se poate asocia cu ”un hoit politic”, Ciolacu a răspuns că ”nu a fost foarte ușor, dar nici foarte greu”. Președintele PSD a mai spus că în acest weekend se va lucra la programul de guvernare. Ciolacu a mai spus că nu crede că sunt șanse ca premier să fie numit Florin Cîțu.

Principalele declarații ale lui Marcel Ciolacu: 

 • Am avut o primă întâlnire cu colegii de la PNL, am cerut să fie o întâlnire serioasă și aplicată pe cerințele românilor. Nu am avut o discuție pe funcții;
 • Credem că prioritatea numărul unul este stabilizarea României;
 • Cred că suntem pe un drum corect, dacă vom fi și cinstiți și patrioți acesta este drumul care va duce la formarea unei noi majorități;

ÎNTREBARE: Cum vedeți varianta rotației de premier la doi ani?

”A fost o discuție, ne menținem decizia de a merge la consltări cu o funcție de premier. Și atunci au venit mai multe soluții pe care o să le analiză, așa a venit și această propunere prin rotație”.

ÎNTREBARE: PSD este dispus să cedeze pentru primii ani premierul PNL?

”Am venit cu cele 100 de măsuri, am cerut execuția bugetară până în acest moment. Prioritatea este să venim cu o rectificare bugetară în Parlament. Sistem centralizat de încălzire în orașele care au acest sistem sunt prioritatea zero.”

ÎNTREBARE: Cum vă asociați cu un ”hoit politic”?

”Nu a fost foarte ușor, dar nici foarte greu.”

 • În weekend vom lucra la un program de guvernare, apoi vom încerca să uniformizăm cele două programe de guvernare
 • Sper că a fost o discuție serioasă și va fi în acest moment prioritate pentru fiecare dintre noi. În acest weekend vom lucra la programul de guvernare.
 • Să lucrăm la rectificarea bugetară și să venim cât mai curând cu ea. Deja ministrul Vlădescu (probabil ministrul Vîlceanu, n.red.) mi-a și transmis-o
 • PSD este în acest moment în negocieri cu PNL pentru a creiona o majoritate.
 • Din punctul meu de vedere, nu cred că sunt astfel de șanse (să fie numit Cîțu premier - n.r.)

Președintele Iohannis: Voi aștepta cu consultările formale până când se cristalizează o majoritate asumată de partidele care vor să propună premier

”Am două teme pe care vreau să le ating. Prima se referă la procedurile de instalare a unui nou guvern. Din păcate, ultima propunere nu a întrunit un număr suficient de posibile voturi și astfel guvernul Ciucă nu s-a mai prezentat la vot. Între timp, partidele au reluat între ele discuțiile și este un lucru foarte bun. E foarte clar că încercările de a forma guverne minoritare nu au dus la rezultate și nu pot să accept în continuare astfel de abordări. Deci voi aștepta cu consultările formale până când din discuțiile între partide se cristalizează o majoritate asumată de partidele care vor dori să propună un guvern. Abia când majoritatea va fi asumată voi convoca consultări pentru formarea noului guvern.

A doua temă – școlile și vaccinarea. Se încheie vacanța școlară. La finalul săptămânii vacanța nu va fi prleungită și, de luni, unde condițiile sanitare o permiet, elevii se vor putea întoarce fizic la școală și grădiniță. Va fi introdusă o nouă condiție pentu prezența fizică – gradul de vaccinare a personalului școlii. Vaccinarea e singura șansă pentru a depăși pandemia. În vestul Europei avem iarăși o creștere a pandemiei. Pandemia nu s-a încheiat, însă noi avem soluția: ea se numește vaccinare.” - au fost principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis, în intervenția sa de la ora 18,00.

Adauga comentariu