Nemulțumire în dosul Filarmonicii. Managerul Zamfir, acuzat că a blocat abuziv un drum public

Poposim la Filarmonica ”Oltenia”. Nu în fața, nici în interiorul, ci în spatele clădirii, acolo unde vecinii instituției de cultură spun că managerul Gabriel Zamfir face ”spectacol” cu un lanț și-un lacăt. Laitmotivul - una dintre marile probleme cotidiene ale orășenilor - locurile de parcare. Conducerea ”Filarmonicii” ar fi decis să blocheze un drum public pentru că, susține managerul, ISU Dolj ar fi dispus așa, întrucât mașinile de pompieri și SMURD să poată avea acces, în caz de urgență. Mai mult, mai spune Gabriel Zamfir, acela n-ar fi drum public, ci calea de acces către și curtea Filarmonicii, adică o suprafață aflată în administrarea sa.

Locatarii au sesizat Poliția Locală în câteva rânduri, care a venit la fața locului și ar fi încercat să medieze conflictul, încercând să-i convingă pe cetățeni că e instituție de cultură și bine ar fi ca angajații să aibă întâietate la locurile de parcare din împrejurime. Nemulțumiții n-au fost de acord: locurile de parcare sunt pentru toți. ”Poliția Locala ne-a spus că lanțul se poate tăia doar cu executorul judecătoresc”, explică unul dintre locatari. Așa că oamenii au îndepărtat lanțul pe cont propriu.

Motivul: Pompierii nu au acces

Dar lacătul a reapărut și, dincolo de el, și mașinile angajaților instituției de cultură. Asta contrar dispoziției pe care Gabriel Zamfir a dat-o anul trecut, pe 16 martie 2021, conform căreia ”este strict interzisă parcarea autoturismelor pe rampa de acces din spatele cădirii Filarmonicii și din vecinătatea punctului termic, accesul fiind destinat mașinii de pompieri. Măsura specificată se impune deoarece nu poate fi asigurată intervenția mașinii de pompieri/ambulanței către clădirea Filarmonicii pe minim două laturi din cauza parcării, în toată curtea interioară și pe aleile de circulație interioare, a unui număr mare de autoturisme aparținând salariaților. Toți angajații instituției sunt responsabili cu ducerea la îndeplinire a prezentei Dispoziții”.

 

Vecinii susțin, însă, că nu tot drumul este al Filarmonicii, iar lanțul a fost pus abuziv, așa că au făcut din nou adrese către Poliția Locală a Municipiului (PLM) Craiova. Lanțul este prins de gardul care împrejmuiește un bazin de apă, care se află la câțiva metri de centrala termică menționată în Dispoziție, și gardul care delimitează curtea centrului comercial Mercur. Pe cel al bazinului stă prinsă și o plăcuță cu mesajul ”Accesul Interzis! Proprietate Privată”. Locatarii din blocurile alăturate spun că plăcuța a apărut de curând și nu se referă la accesul în curtea bazinului, ci avertizează tocmai asupra așa-zisei curți a Filarmonicii. ”Pe vremuri, acest bazin putea fi ocolit cu mașina. Intrai pe latura aceasta din dreapta, îl ocoleai și ieșeai pe partea lui stângă. Acum se parchează peste tot, deși era foarte practic de utilizat așa”, explică unul dintre locatari.

Locala i-a cântat în strună...

Totuși, PLM Craiova a răspuns că terenul pe care e pus lanțul ar fi al Filarmonicii. Mai exact, proprietatea publică a Municipiului Craiova, aflat în administrarea Filarmonicii Oltenia, invocând și două hotărâri de Consiliul Local, respectiv HCL nr 478/29.10.2009 și HCL nr. 816/2013. DAR, conform acesteia din urmă, care are atașată și schița topografică indicată chiar de PLM Craiova, precizările sunt complet eronate. Imobilul este cel marcat cu culoarea mov și se poate observa foarte simplu că lanțul este prins cu mult în afara proprietății Filarmonicii, care are în administrare 1360 mp, din care aproape 1000 reprezintă clădirea. Doar zona marcată de noi cu albastru este calea de acces a Filarmonicii și parte din curtea ei, folosită ca parcare de toți angajații, inclusiv de manager, în ciuda propriei dispoziții. (Click pe imagine pentru redarea la dimensiunea completă)

 

Referitor la montarea unui lanț metalic de delimitare a terenului aflat în administrarea instituției și de limitare acces în curtea interioară a instituției (...) administratorul bunului dispune asupra modului de folosire/utilizare și administrare a imobilului ce-l deține în administrare, în baza unui act administrativ emis de autoritatea locală, cu respectarea prevederilor legale”, a fost răspunsul Localei la solicitarea locatarilor. 

Cei care v-au sesizat această situație au depus reclamație și la Poliția locală! La fața locului și pe baza documentelor transmise ulterior la Politia locală s-a constatat că acolo nu este domeniu public/parcare, pentru că, dacă era, se trasau linii de parcare așa cum este pe lângă Filarmonică și în spate, la blocuri. Am fost la Poliția Locală cu dosarul ISU și cu documentele care atestau că acolo în spate este și curtea Filarmonicii”, susține, la rândul său, managerul Gabriel Zamfir.

Am interzis accesul pentru că există o măsura lăsată de ISU. Acolo sunt amplasați hidranții pentru stingerea incendiilor. Am depus la Primărie de 2 ori solicitări de închidere întrucât acolo nu este spațiu public sau parcare este cale de acces pentru curtea Filarmonicii. Au venit în control cei de la ISU și au vrut să mă amendeze cu 5000 RON, pentru că nu respect decizia lăsată de dânșii. Mi-au dat doar un avertisment, cu amendamentul că dacă nu iau măsuri de protecție ISU a doua oară ma vor amenda. Vă rog să vă adresați celor de la ISU. Există documente asupra autorizării Filarmonicii”, a insistat Gabriel Zamfir.

Însă discutăm aici de două lucruri distincte. Una este respectarea măsurii dispuse de ISU Dolj și alta blocarea accesului pe un teren care NU este al Filarmonicii, așa cum PLM Craiova susține, la fel și managerul, culmea invocând o HCL în care apare schița topografică explicită. E clar că niciuna dintre două chestiuni nu este respectată.

În altă ordine de idei, așa cum mai spuneam, chiar mașina conducerii e frecvent parcată în locul interzis prin propria dispoziție, ca zeci de alte autoturisme. Lanțul care blocheză accesul stă când ridicat, când lăsat. Și ne întrebăm cum oare ar proceda mașina de pompieri dacă lanțul ar fi cu lacătul închis. Și de-ar fi deschis, cum ar ajunge în ușa Filarmonicii, dacă, oricum, e blocată de mașinile angajaților?

Zamfir: ”Răspund cu libertatea despre siguranța Filarmonicii”

I-am arătat managerului că inclusiv autoturismul său e parcat la ușa clădirii, așa cum reiese din fotografiile făcute la fața locului, iar Zamfir a admis că o parchează acolo, dar că nu crede că încalcă vreo lege. În plus, mai susține managerul, mașina lui este, practic, a Filarmonicii, cu care a încheiat contract de comodat, deși aspectul ăsta e complet irelevant și nu-l scuză cu nimic. Iar lanțul n-ar mai fi pus de el, așa cum reiese și din răspunsul PLM Craiova, ci ar fi ”gestionat” de cei de la centrala termică.

Da. Mașina mea, care este pusă la dispoziția Filarmonicii prin contract de comodat. Era în curtea interioară a Filarmonicii. Nu cred ca am încălcat vreo lege. Eu răspund cu libertatea despre siguranța Filarmonicii. Cât o să mai fiu, că urmează să mă dea afară. În poza trimisă omiteți un aspect. Acolo nu este domeniu public, ci cale de acces către curtea Filarmonicii și cale de acces pentru Punctul Termic. Lanțul este gestionat de cei de la Centrală, întrucât de nenumărate ori au avut urgențe să intervină și nu puteau bagă mașinile ca să își ia sculele să meargă la repararea problemelor apărute”, a explicat Gabriel Zamfir.

 

 

 

Adauga comentariu