Nucul și-a dat duhul, Olguța pune de-o fântână!

Un nuc falnic, care străjuia pe Calea București, în apropiere de Piața Mare, a fost tăiat de municipalitatea craioveană. Locul său urmează să fie luat de o fântână arteziană, ca parte integrantă a proiectului de modernizare a Bvd. Calea București, pe care primarul Olguța Vasilescu și-l dorește asemănător ”celui mai frumos bulevard din lume: Champs Elysees”. Edilul vrea fântâni arteziene și arbori din diferite specii, iar copacii existenți par să nu se integreze în decorul plănuit. 

Anul trecut, RAADPFL Craiova era gata să taie aproape 300 de copaci de pe aliniamentul bvd. Calea București. Arborii au fost marcați pentru sacrificare înainte ca Regia să ceară avizul APM Dolj, când Olguța Vasilescu anunța că toată Calea București va intra în reabilitare și modernizare generală. 288 arbori, aflați pe aliniamentul stradal și zonele laterale ale Bvd. Calea București din Craiova, tronsonul cuprins între km 0 și Cartierul Lăpuș, erau pe ”lista neagră”, însă APM Dolj a respins solicitarea în două rânduri, chiar dacă municipalitatea a mai încercat să dreagă situația, comunicând că doar cei bătrâni și bolnavi vor fi tăiați. Apoi, că tăierea și înlocuirea lor cu platani se va face treptat. 

Având in vedere solicitarea RAADPFL Craiova de extragere de material lemnos din zona Calea Bucuresti din Craiova, APM Dolj a emis aviz nefavorabil pentru taierea arborilor. Pe aceasta cale, atragem atentia ca nu suntem de acord cu practica de marcare a arborilor prin crestarea scoartei si numerotarea acestora. Totodata, consideram ca un aspect deosebit de important, avand in vedere avengura lucrarilor, este informarea publicului si recomandam o mediatizare intensa in acest sens, prin consultarea populatiei, asociatiilor de proprietari, organizatiilor non-guvernamentale si a tuturor factorilor interesati. In incheiere, recomandam ca pentru a solutiona eficient astfel de situatii in viitor, sa se aplice prevederile art. 16 si 17 din Legea nr. 24/2007 si sa se infiinteze registrul spatiilor verzi din Municipiul Craiova, astfel incat sa existe un sistem informational care sa cuprinde datele tehnice ale tuturor spatiilor verzi conform indicatiilor de calitate si cantitate”, a anunțat APM Dolj la vremea respectivă.

Adevărul e ficțiune...

Revenind la nucul nostru, despre el am scris în urmă cu șase luni, după ce în spațiul public au apărut informații că s-ar putea să fie tăiat. Oamenii au reacționat și s-au întrebat ce va fi oare în spațiul îngrădit de administrația locală, cu tot cu nuc în el. Din nefericire, cei care i-au prevăzut viitorul au avut dreptate: azi, nucul nu mai e. La vremea respectivă, Ziarul de Craiova i-a întrebat pe reprezentanții Primăriei Craiova ce au de gând cu nucul și terenul care au stârnit interogațiile. Viceprimarul Aurelia Filip ne declara că terenul aparține domeniului public și este prins în proiectul municipalității de modernizare a Bvd. Calea București, care va include și ale plantări de copaci pe lângă nuc. Nici vorbă de vreo tăiere sau vreo fântână arteziană.

Acolo va fi un părculeț, vor fi plantați și alți arbori lângă nuc, vor fi făcute alei și montate băncuțe. În proiectarea video pe care Primăria Craiova a făcut-o și a prezentat-o craiovenilor se poate vedea ce prevede proiectul de pe Calea București. E făcut de specialiști în peisagistică”, a precizat viceprimarul Rela Filip, la solicitarea Ziarului de Craiova.

Cum astăzi am aflat că nucul nu mai este, tot dintr-o postare a colegului Florin Băltărețu, cel care îl aducea în prim-plan și anul trecut, am întrebat-o pe viceprimărița Rela Filip ce s-a întâmplat? Din explicațiile oficialului, nucul a fost tăiat pentru că o fântână arteziană era ”afectată”.

Vor fi plantați foarte mulți copaci, va fi executată o fântână arteziană, conform proiectului prezentat publicului pentru Calea București. Nucul a fost tăiat pentru că acolo trebuie să fie fântâna arteziană. Nucul a fost tăiat urmând și îndeplinind toate procedurile legale. Când s-a luat autorizația de construire conform proiectului, s-a observat că nucul afecta fântâna și a trebuit îndepărtat. Afecta spațiul și viitorul fântânii, pentru că frunzele de nuc care urmau să cadă în fântână stricau toate țevile și motoarele. Fântânile arteziene de lângă arbori au cele mai mari probleme. Asta nu înseamnă că nu vor fi arbori, dar să nu cadă frunzele în fântâni. Acolo e un proiect cu o fântână arteziană, cu un parc, cu alei,  foarte ofertant pentru public”, a explicat Rela Filip, astăzi, pentru Ziarul de Craiova.

Conform Legii nr. 348 din 10 iulie 2003 (republicată) privind legea pomiculturii, art. 17, cultura nucului din categoria pomi răzleți este supusă și următoarelor prevederi speciale: b) tăierea nucilor și castanilor comestibili din categoria pomi răzleți, indiferent de proprietar, se face pe baza autorizației (model prevăzute în anexa nr. 3); c) cererea pentru tăierea nucilor/castanilor comestibili din categoria pomi răzleți solicitată de persoanele fizice sau juridice se depune cu cel puțin o lună înaintea executării tăierii, iar aceasta se verifică și se aprobă de specialiștii direcțiilor pentru agricultură și dezvoltare rurală județene, respectiv a municipiului București; d) criteriile care stau la baza documentației în vederea autorizării tăierii nucilor răzleți/castanilor comestibili sunt: 1. pomii sunt îmbătrâniți și prezintă ramuri uscate în proporție de 60% din coroană; 2. pomii sunt amplasați într-un perimetru unde urmează să se construiască obiective de interes național sau de interes al comunității locale; 3. pomii sunt amplasați pe aliniamentele drumurilor naționale și se pune în pericol siguranța circulației rutiere.

Sursa foto: Facebook/Florin Băltărețu

Proiectul de modernizare a Bvd. Calea București nu a fost prezentat altfel decât printr-o proiecție video, care poate fi văzută mai jos.

 

Adauga comentariu