O analiză a incendiului de astăzi scoate la iveală probleme grave. De la hidranți ce nu funcționează în zonă până la practici ale angajaților care ar fi dus la arderea necontrolată a deșeurilor. Imagini spectaculoase arată anvergura dezastrului

Sunt ore întregi de când zeci de pompieri se luptă cu flăcările ce amenință să ajungă la gospodăriile oamenilor. După mai bine de șase ore au reușit echipele de intervenție să localizeze incendiul și încearcă acum să îl stingă, dar operațiunea s-ar putea prelungi și pe parcursul nopții. Mai mulți pompieri au fost chemați de acasă pentru a-și ajuta colegii. Pe imaginile surprinse cu o dronă se vede imensitatea dezastrului, flăcările înalte și coloana de fum gros și negru ce a acoperit cerul. 

“Incendiul se manifestă pe aproximativ 1600 mp și este îngreunat de cantitatea foarte mare de deșeuri inflamabile, mase plastice și anvelope, ce ard necontenit. Se intervine cu 10 autospeciale cu apă și spumă ale ISU Dolj și trei autospeciale de la servicii private de intervenție.”, a declarat Florin Cocoșilă, purtătorul de cuvânt al ISU Dolj.

Mai grav este că pompierii au avut intervenția îngreunată de lipsa presiunii la hidranții din zonă, așa că au fost nevoiți să meargă să alimenteze direct din stația Șimnic.

“Nu merge, am mai încercat. Ce vine, vine prin cădere, nu este presiune. Sunarăm la Companie, dar degeaba.”, striga un pompier ce încercase în zadar să repare hidrantul nefuncțional.

Reprezentanții Companiei de Apă au și o explicație.

“În zonă este presiunea scăzută la apă și este un lucru cunoscut. Acolo nu merg nici hidrofoarele. Pompierii și-au alimentat autospecialele cu apă direct de la două prize din stația de apă Șimnic care se află la aproximativ 150 de metri de strada unde are loc intervenția.”, a explicat Alin Șuiu, director adjunct al Companiei de Apă Oltenia. 

În timp ce echipele de salvare se ocupau de localizarea focului, localnicii din zonă priveau lung la flăcările imense care se înălțau chiar lângă gardul lor. Trei case se află la nici zece metri de mormanul de deșeuri cuprinse de foc.

“Suntem îngroziți și privim fără nicio putere. Îi cerem lui Dumnezeu să ne ajute pentru că nu știm ce altceva ne-ar putea salva. Pompierii se chinuie de azi-dimineață, dar tot ne este teamă că ajunge focul la casă. Unde să ne ducem să ne salvăm, cui să cerem ajutorul dacă ne arde casa?”, se plângea o craioveancă disperată.

“Mereu sunt focuri puse în interiorul depozitului. Angajații dau foc la plastice, la sârme, apoi lasă focul nesupravegheat. Același lucru s-a întâmplat și acum , doar că focul s-a extins și nu a mai putut fi oprit.”, explică o altă femeie a cărei locuință este și acum amenințată de extinderea incendiului.

Focurile ilegale din depozit au fost văzute de mai mulți martori din zonă, oameni care spun că este o metodă pe care angajații o practică pentru a separa fierul sau sârmele de învelișul de plastic.  Autoritățile au demarat separat și anchete care să vadă cine se face vinovat. Reprezentanții Gărzii de Medi spun că așteaptă verdictul pompierilor pentru a vedea dacă se impun sancțiuni ale companiei ce deține depozitul.

“Nu există autorizație pentru foc deschis, astfel că dacă se stabilește că cineva a dat foc intenționat, firma ar putea fi sancționată și amendată.”, explică Gheorghe Călinoiu, comisarul șef al Gărzii de Mediu Dolj. 

Proprietarul depozitului susține însă că nu știe de la ce ar fi putut porni incendiul și așteaptă și el să afle după ce focul va fi stins.

“Nu știu și nici nu bănuiesc cum s-a întâmplat, dar nu este nicio tragedie. Pagubele sunt neînsemnate, având în vedere că acolo sunt numai deșeuri.”, a declarat Adrian Dragomir, proprietarul depozitului și administrator al SC Adidrad.
Depozitul de deșeuri feroase și neferoase al Adidrad se întinde pe o suprafață de 4 ha, chiar lângă Termo 2. Compania este unul dintre cei mai mari jucători de pe piață, având 22 de ani de la înființare. Anul trecut, Adidrad raporta o cifră de afaceri de peste 62 milioane de lei și un profit de peste 6,3 milioane de lei. 


Comentarii

FLO

07.11.2018 07:59

BLESTEME,ACEASTĂ MARE FIRMĂ PRIN FORTĂ INTIMIDARE A DEVALIZAT MATERIALELE DIN SCOLI INSTITUȚII INDUSTRIE PRIN PRETURI MICI NU CONTA CA E TABLA INOX SAU OTEL TOTUL LA UN PRET CONFORM PROTECTIEI SI FORTEI DUPĂ EI POTOPU

Adauga comentariu