O aripă a Sanatoriului Leamna a fost reabilitată după aproape 100 de ani de la inaugurare. Suferinzii cu tuberculoză rezistentă la medicamente vor fi tratați în condiții moderne

Astăzi s-a inaugurat o aripă a Spitalului de Pneumoftiziologie de la Leamna destinată special bolnavilor de TBC care nu mai răspund la medicația uzuală . După o investiției de peste 800.000 de euro, dar care ar putea depăși un milion de euro după dotarea cu aparatură medicală, Consiliul Județean reușește pentru prima dată să ofere condiții decente de tratare a pacienților diagnosticați cu virusul necruțător al tuberculozei. Investiția vine din partea Fondului Global de Luptă împotriva HIV/SIDA, Tuberculozei și Malariei

Saloane utilate, unele specializate pentru bolnavii cu dizabilități, săli de tratament, sală de mese și cabinete de medici, toate au fost modernizate conform ultimelor standarde.

Capacitatea acestei secții este de 19 bolnavi, în condițiile în care, în acest moment, 12 suferinzi de tuberculoză sunt internați și cazați într-o altă aripă a unității medicale. Mutarea pacienților se va realiza săptămâna viitoare.

“Credem că este unitatea cea mai competentă pe acest domeniu din această regiune și una dintre cele mai bune din țară. Spitalul a trebuit  să treacă prin mai multe examene și mai multe evaluări și am constatat că  trebuie să facem și alte investiții. Această clădire veche de 100 de ani nu ne mai reprezintă și nu mai face față nevoilor pentru care a fost construită și ne gândim ca, începând cu acest buget, pentru câțiva ani să facem investiții foarte mari în acest spital. Probabil că ne vom duce undeva la peste trei milioane de euro. Adică, în afară de reabilitarea vechii clădiri, să putem să facem o aripă de spital nouă, după toate normele și vechea clădire să rămână cu o altă destinație”, a declarat Ion Prioteasa, președintele Consiliului Județean Dolj. 

Doljul se află pe locul doi pe țară ca număr de îmbolnăviri cu tuberculoză. În 2017 se raportaseră 520 noi cazuri, din care 16  la copii cu vârste de până în 14 ani, dar și 39 de decese. 

 

Adauga comentariu