O artistă din Rusia a vizitat Craiova și ne-a lăsat cadou un colaj al locurilor văzute. Creația, reprodusă pe un calcan din centru

Cea de-a patra ediție a Street Delivery Craiova a adus o premieră pentru România: prezența artistei plastice, de originine rusă, Anastasia Savinova și a proiectului său, Genius Loci, în Bănie. Celebră pentru felul unic în care a surprins identitatea multor orașe europene în colajele ei, Anastasia s-a aflat pentru prima oară în România în luna iunie, unde a explorat în cele mai mici detalii orașul Craiova pentru a-l include în „harta artistică” la care lucrează deja de 12 ani și unde are deja peste 80 de locații. Rezultatul muncii sale în Craiova a fost reprodus pe calcanul clădirii Fado Pub, de pe strada Traian Demetrescu nr. 8, pe 20 de metri pătrați, sub forma unui paste-up, fiind singura reproducere de acest tip a artistei, în spațiul public din Europa și cel mai mare paste-up din România.

Al 4-lea an de când Craiova face parte din familia Street Delivery și-a propus în 2021 un eveniment de tip-puzzle prin care oamenii au avut ocazia să se (re)apropie de orașul lor și să recupereze spațiul public.

Noutatea ediției de anul acesta a fost proiectul ”Spune-mi povestea ta”. Din dragoste pentru copilărie, patrimoniu și arhitectură, proiectul și-a propus să refacă legătura cu orașul printr-un ghem de activități care au spus povești. Una dintre aceste povești este colajul fotografic Genius Loci Craiova, realizat de celebra artistă plastică, de origine rusă, Anastasia Savinova (foto/sursa material soul).

Prezența Anastasiei Savinova, care, pentru a documenta arhitectura și povestea orașului, a explorat timp de 7 zile fiecare cartier și stradă din Craiova, centrale sau mărginașe, i-a oferit atât ei, cât și craiovenilor, ocazia să (re)descopere autenticitatea și vibrația orașului.

Orașul este eclectic și este el însuși deja un colaj. Are zone care pot părea decrepite, însă și atât de multe colțuri încântătoare și pline de grație în centrul vechi, numeroase zone moderne, cu un aspect business, piețe colorate și radiante, dar și arii pătrățoase care păstrează amprenta aerului comunist. Are numeroase texturi și culori, dar în același timp și mult gri. Se simte aventuros, ușor neglijent, plin de viață și intens”, a declarat artista. 

Craiova va deveni, astfel, unul din cele peste 80 de locuri incluse în proiectul Genius Loci, printre ele numărându-se și orașe ca Sankt Petersburg, Bruxelles, Paris, Berlin, Reykjavik, Copenhaga, Stockholm.

Pe mine m-a sedus de la început ideea de `spirit al locului` și am așteptat cu nerăbdare să văd cum poate acesta arăta pentru cineva care locuiește într-un oraș complet diferit. Anastasia s-a plimbat prin cartiere pe care mulți craioveni le consideră urâte, a luat bucățele de clădiri de peste tot și a compus o bijuterie de clădire onirică. Rolul ei în proiect este să spună o poveste nouă despre un oraș pe care noi deja credem că-l cunoaștem, să găsească elemente care trec neobservate ochiului obișnuit cu ele dar care pot deveni, în timp, suveniruri – atât pentru noi, care trăim aici, cât și pentru cei care vizitează acest oraș din alte părți ale țării”, a mărturisit Corina Radu, organizator Street Delivery Craiova.

Toate colajele din cadrul Genius Loci reprezintă, în fapt, o arhivă vizuală a locurilor respective. „Obiectivul meu este conserv și să articulez autenticitatea unui loc, să îi păstrez înfățișarea într-un anume moment din timp. Colajele acestea sunt un fel de... `borcane` cu amintiri.”, a mai spus Anastasia în timpul vizitei sale în România. 

***

Street Delivery Craiova este un eveniment organizat în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România, proiect strategic OAR finanțat prin #TimbrulDeArhitectură. În 2021, Street Delivery a avut loc în 10 orașe: București, Timișoara, Iași, Cluj-Napoca, Baia Mare, Bacău, Craiova, Sibiu, Oradea și Chișinău.

 

Adauga comentariu