O familie din Dolj a dat lovitura! De patru ani se ocupă cu o cultură care aduce profituri record

Iulia Tudor are 38 de ani şi locuieşte în Amărăştii de Jos. De patru ani se numără printre puţinii cultivatori de tutun din zona Doljului. S-a orientat spre această cultură pentru că este una relativ sigură şi în acelaşi timp mai bănoasă decât altele.

"Cultivăm pe două hectare, aşa am hotărât acum patru ani când ne-am apucat de afacerea asta. Ne-am orientat spre tutun pentru că subvenţia pentru această cultură este ceva mai mare decât pentru alte culturi. Anul trecut a fost de 2011 euro pe hectar, anul asta a mai scăzut puţin la 1400 euro la hectar. Toata familia ne ocupăm cu asta, inclusiv copii au învăţat şi ne ajută mult şi mai avem câteva persoane carene ajută temporar, când este cazul. Este o cultură relativ uşoară", a declarat Iulia.


Cultura de tutun nu este pretenţioasă. Munca efectivă începe la 1 martie când se seamănă. O lună mai târziu, se plnatează în pământ după care, în mai începe culesul frunzelor, procedeu ce durează până în noiembrie. 

"Pentru noi a fost mai simplu de la început pentru că aveam deja utilajele necesare de la un proiect anterior pe fonduri europene. Semănarea se face cu maşinării speciale, la fel şi împrăştierea fruzelor pentru uscare. Frunzele le înşirăm le băgăm apoi în solarii şi facem asta constant toată vara. Culegem şi punem la uscat până pe la sfârşitul lunii noiembrie. După sărbători tutunul uscat îl ducem al Zimnicea, la procesator, care mai departe îl comercializează", a mai adaugat Iulia Tudor.

Femeia spune că tutunul este singura cultură după care ai mari şanse să rămâi şi cu nişte bani. Kilogramul de tutun uscat se vinde cu aproximativ 2 lei, iar producţia în funcţie de an oscilează între 500 într-un an prost cu o cultură distrusă şi chiar 2000 kg per ha într-un an bun, cu o cultură irigată. 

Adauga comentariu