O firmă din Craiova construiește un cimitir privat în intravilanul comunei Șimnicu de Sus, pe un teren de 8 hectare

Un cimitir privat va fi construit la Albești, în intravilanul localității Șimnicu de Sus. Investiția îi aparține unei societăți din Craiova și este estimată la 1,8 milioane de lei. Proiectul include o capelă, spații de birouri, parcare supraterană, alei, spații verzi și mobilier urban.

Cimitirul ”Bărdinici”, așa se va numi cimitirul creștin, privat, care urmează să fie construit pe un teren intravilan de circa 8,6 hectare, pe care investitorul, SC Marmolux SRL din Craiova, îl deține undeva între Centura de Nord a Craiovei și DN6B, drum de pe care se va face accesul auto și pietonal. Clădirea administrativă va avea circa 2.500 mp, iar în incinta proprietății va fi amenajată și o parcare de 12 locuri.  

Din documentele depuse de societate pentru obținerea autorizațiilor, zona unde va fi construit are specific de gospodărie comunală, conform PUG Șimnicu de Sus, respectiv de cimitir, iar cele mai apropiate locuințe sunt la distanță de 100 de metri. 

Conform Legii 102/2014 privind cimitirele, crematoriile umane şi serviciile funerare, cimitirele, indiferent că sunt în proprietatea unor autorităţi publice ori a unor privaţi, trebuie să aibă nu doar gard şi perdea de arbori, ci şi sală de ceremonii funerare, un spaţiu tehnic cu temperaturi scăzute (până la 15 grade Celsius), sursă de apă şi toalete.

Ca o observație, societatea arată că în organizarea șantierului, spre exemplu, apele uzate menajere rezultate vor fi deversate în rețeaua de canalizare din zonă, printr-o branșare provizorie. Or, deocamdată, Șimncul de Sus nu are sistem de canalizare, ci doar e inclusă în contractul care vizează implementarea unui proiect cu fonduri europene, prin Compania de Apă Oltenia, care prevede realizarea sistemului de canalizare pe o lungime de 23 km și transportul apei uzate colectate către rețeaua de canalizare a orașului Craiova (8 stații de pompare a apei uzate și conductele de refulare aferente, în lungime de 2,7 km. Dar proiectul este unul amplu și urmează să fie gata în circa 66 de luni de la începerea execuției. Spre comparație, antreprenorul care face cimitirul dă termen de realizare de 24 de luni. 

Revenind la societatea Marmolux SRL, aceasta este deținută de Elena Bărdinici - de aici și numele pe care îl va purta cimitirul - și a fost înființată în anul 2003. Firma se ocupă cui tăierea, fasonarea și finisarea pietrei. Societatea a intrat pe profit în 2009, iar anul 2017 a fost cel mai bun, cu un profit net de 377.154 lei. În 2020, Marmolux avea o cifră de afaceri de 1.130.683, profit net de 252.035 și 11 angajați.

Toată familia Elenei Bărdinici este angrenată în afaceri care au ca activitate prelucrarea marmurei, a granitului și travertinului, respectiv realizarea de obiecte de decorațiuni interioare și exterioare - scări, pavaje, trepte, balustrade, dar și obiecte de artă funerară, însă prin intermediul unei alte societăți.

 

  

Adauga comentariu