O specie foarte rara de berze a apărut în Dolj. Berzele negre au fost surprinse pe lacul Bistret. Locul este monitorizat de autoritățile locale

Berzele negre au fost surprinse la confluența Desnățui – Lacul Bistreț(jud.Dolj). Vorbim de 14 exemplare de berze negre(Ciconia Nigra).

Această specie este foarte rar întâlnită în țara noastră, având o populație estimată de 100- 140 exemplare și pleacă în sezonul rece spre continentul african. Este răspândită în pădurile de câmpie și de dealuri aflate lângă marginea apelor. Mai este cunoscută sub denumirile de starc negru sau barza țiganească.

Cei de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Dolj au observat prezenta berzelor negre în Dolj încă de anii trecuți, însa exista doar câte un exemplar rătăcit. Anul acesta pasarea și-a făcut apariția într-un număr foarte mare în zonele umede din Bistreț.

Barza neagră are o talie foarte mare, cu penajul de culoare neagră și partea inferioară albă. Are ciocul, gâtul și picioarele lungi, cu o colorație roșie-portocalie puternică. Exemplarele tinere au ciocul negricios, iar picioarele gălbui. Nu are glas, clămpănește prin deschiderea și închiderea ritmică a ciocului. Are o lungime de 95–100 cm, anvergura aripilor 144–155 cm; cântărește 3 kg. Se hrănește cu vertebrate (mai ales cu pești, dar și cu broaște, tritoni) și nevertebrate (insecte mari). Cuibărește în arbori înalți sau mai rar pe stânci abrupte, în zone neafectate de prezența umană. Cuibul îl foloseste foarte mulți ani, reparându-l an de an. Femela depune 3 – 4 oua de culoare albă, în perioada cuprinsă între sfarsitul lunii aprilie și început de mai. Incubatia e asigurata de ambii parinti timp de 30 – 35 de zile; puii eclozează si sunt hraniti de parinti pana la 70 de zile cand devinin dependenti.

Locul unde a fost observată a fost marcat si va fi monitorizat.

Foto Florin Stancu

Adauga comentariu