”Odobleja” și ”Voltair”, de la plângeri penale, acuze politice și pasiuni, la binele copiilor. Plus o solicitare publică pentru un audit

Consilierii locali s-au aprins, astăzi, în cadrul ședinței lunare de Consiliu Local, din cauza vechii dispute între liceele ”Voltaire” și ”Odobleja”. Aleșii au avut pe masă un proiect care prevedea preluarea de la acesta din urmă a unui teren și a unei săli de sport, precum și delimitarea celor două unități de învățământ prin intrări și ieșiri separate. Dacă unii dintre aleși au vorbit despre numărul copiilor, normele profesorilor sau câtă carte (nu) se mai învață, ca argumente pro sau contra proiectului, alții au preferat să găsească un echilibru al discuției pentru că, în cele din urmă, toți elevii trebuie să aibă parte de condiții pentru activitatea școlară. 

O parte a liberalilor care s-au înscris la cuvânt a susținut Liceul ”Odobleja”, apelând la sensibilitatea publicului prin victimizarea colectivului acestui liceu, alții ”lovind” în cealaltă unitate de învățământ.

”Tot timpul au fost vitregiți acești elevi și profesori de la Liceul Odobleja. Unde își vor desfășura cele 46 de ore săptămânal, dacă li se ia și această sală de sport, doar pentru niște răutăți care nu-și au rostul. Să sperăm că această ceartă va fi rezolvată și noi vom avea puterea să nu încăierăm această comunitate”, a opinat Adriana Ungureanu.

”Liceul Voltaire nu e deloc o unitate de elită, așa cum se prezintă. Este o unitate de învățământ cu 12 clase, ținută artificial în viață pentru a satisface anumite dorințe și ambiții. (...) Am mers împreună cu domnul Stoian (Daniel Stoian, consilier local PNL n.r.) la cele două licee și am încercat să discutăm cu directorii. Doamna director de la Liceul Voltaire s-a simțit anchetată - așa a spus dânsa - de faptul că noi am mers să punem câteva întrebări, normale din punctul nostru de vedere. (...) Conform materialelor puse la dispoziție de primărie, se poate citi că doamna director de la Voltaire solicită ”atribuirea unei săli de sport”. Noi, printr-o generozitate ieșită din comun, le oferim și o suprafață de 4.362 mp. Mă întreb dacă - așa cum spunea doamna Ungureanu - există posibilitatea ca acei copii (referindu-se la un număr, care ar fi prea mic, de elevi de la Voltaire n.r.) să se rătăcească pe această suprafață. Drept urmare, noi considerăm inoportună prezența pe ordinea de zi a acestui punct. Colegul Teodor Sas a solicitat scoaterea lui, dar nu s-a realizat. (...) Există elevi de la Odobleja care locuiesc pe strada de la intrarea în incinta școlii și, ca urmare a închiderii porții școlilor, urmează să parcurgă 30 de minute până la noua intrare propusă”, și-a expus punctul de vedere liberalul Răzvan Diaconu.

Colegul de alianță de la USRPLUS, Cezar Drăgoescu a avut, însă altă părere, oferind argumente în favoare tuturor elevilor.

”Constatăm că discutăm astăzi despre conflicte și războaie ce au la bază probabil un temei politic. Consider că aceste funcții de directori de licee ar trebui depolitizate și să nu mai aibă absolut nicio legătură cu politicul. Să fie orientate doar către elev, pentru a face și a oferi performanță. Totodată, nu văd nicio legătură între existența sau inexistența unor performanțe școlare ale elevilor cu dreptul lor de-și susține orele de educație fizică. Avem undeva la 350 de elevi la Voltaire, care în prezent nu au unde să facă orele de sport, iar din ce se solicită prin ordinea de zi, sunt trei terenuri de sport, unul se dă către Voltaire și două rămân la Odobleja. Cele 46 de ore de sport se pot împărți între cele două terenuri. E normal ca elevii să poată desfășura orele de educație fizică și pe timpul iernii, de aceea au nevoie și de o sală de sport. Cum s-a ajuns, dacă e bine sau nu ca Voltaire să fie în incinta liceului Odobleja, aceea e altă discuție. Noi trebuie să găsim o soluție ca toată lumea să-și poată desfășura activitatea”, a afirmat Drăgoescu. 

La rândul său, liberalul Daniel Stoian a intervenit susținând și el că elevii nu au nicio vină și că ”e loc pentru toată lumea”: ”Pe mine nu mă interesează disputele dintre profesori sau directori sau disputele politice, mă interesează doar binele elevilor. Vin cu o propunere în fața dvs., să ne punem la masă cu cele două directoare, cu un reprezentant al primăriei și unul al consiliului local, să stabilim o minută, pentru că acolo este loc pentru toată lumea. Nu trebuie să împărțim nimic, e loc pentru toată lumea. Copiii nu au nicio vină, trebuie să își desfășoare liniștiți activitatea”.

Săuleanu: ”Am auzit că cine o să voteze pentru Voltaire o să aibă o plângere penală. Vă rog frumos, să-mi faceți mie primul”

Cel mai lung discurs l-a avut avocatul Lucian Săuleanu, care, de asemenea, a amintit, printre altele, că rolul consiliului local și al primăriei este de a asigura spațiile necesare pentru desfășurarea orelor, nicidecum de a se pronunța cu privire la performanțele elevilor: 

”Multe pasiuni a stârnit acest subiect. Nu știu de ce în discursurile anterioare ale colegilor s-au presărat multe ironii, că unii elevi învață, că alții nu învață. Cred că trebuie să stăm departe de astfel de aprecieri. Cred că toți copiii sunt buni, sunt frumoși și că toți învață. Ar trebui să reținem două chestiuni: pe de o parte că noi, azi, votăm nu aspecte legate de norme, de cadre didactice, de desfășurarea procesului de învățământ. Trebuie doar să analizăm problema din punct de vedere patrimonial. Să ne aducem aminte că pe parcursul anilor, unele chestiuni au fost tranșate, mă refer la HCL 282/2018, care a fost atacată în instanță de către profesori și care a fost tranșată foarte clar cu privire la atribuirea și desfășurarea activităților. Este o obligație legală pentru UAT să asigure spații pentru un astfel de liceu, care este acreditat și e în rețeaua liceelor. E foarte simplu: se dorește acum o delimitare a imobilelor și acordarea acestei săli. (...) Nu trebuie să ținem partea unora sau altora dintre profesori. Încercarea de a se informa la maniera aceasta - vreau să punem punctul pe i și vreau ca doamna secretar să rețină aceste aspecte - a-i înfiera pe unii de la Voltaire, este deja de zona ridicolului. A fost un conflict foarte puternic în 2018 - greve, copii folosiți, ieșit în stradă, venit la Tribunal, chestiuni care din punctul meu de vedere nu s-ar fi justificat. Ne-am depărtat de acel moment, de ce mai răscolim o chestiune care a fost tranșată chiar printr-o hotărâre judecătorească? Mi se pare ridicol ca unii să stea cu trei și alții cu nimic. Este necesară această partajare. Am auzit zilele trecute că cine o să voteze pentru Voltaire o să aibă o plângere penală. Vă rog frumos, să-mi faceți mie primul, să mă treceți în capul listei. Au existat deja zeci de plângeri făcute de Odobleja care s-au respins, la Ministerul Învățământului s-au făcut sesizări, la ISJ, s-au făcut verificări. oameni buni, cât credeți că putem să mergem cu un astfel de circ administrativ?”, a spus Săuleanu în plen.

Dindirică: ”E vorba de pasiuni liberale aici. Solicit public un audit”

Dacă antevorbitorii săi au evitat abordarea directă, voit sau nevoit, a politicului, social-democratul Lucian Dindirică l-a avut în centrul discursului.  

”Pe logica PNL, ar trebui ca Odobleja să fie închis, lucru care nu este de dorit. Într-adevăr, primează binele copiilor. Al tuturor copiilor. Și de la Odobleja și de la Voltaire. S-a spus mai devrem că este vorba despre pasiuni. Da, este vorba despre pasiuni liberale aici, pentru că parte din oamenii care și acum se află afară (în fața stadionului, veniți alături de conducerea liceului Odobleja n.r.) și care sunt cei care generează acest pseudo-conflict sunt oameni pe care colegii liberali i-au folosit în campanie și cărora le-au promis înapoi școala și că Voltaire va fi aruncat în stradă. Acolo sunt activiști politici, nu mai fac școală deloc. Anul trecut am fotografiat la nenumărate ședințe de CA săli goale, fără profesori, fără elevi. (...) Ore nu se mai fac și s-a văzut foarte clar: și-au pierdut titlul de colegiu pentru că rezultatele la BAC au fost dezastruoase. Azi, când vorbim de Odobleja, de la acel liceu de top, care era cap de listă, acum este un liceu în cap. Acești dascăli și-au uitat menirea de a face educație și și-au petrecut ani de zile - așa cum spunea domnul Săuleanu - pe la parchete, instanțe, dând în judecată pe te miri cine, jumate din primărie, jumate din cei de la ISJ și Voltaire, care au fost târâți prin instanțe. Solicit public un audit la Odobleja, iar rezultatele să ne fie aduse în plenul consiliului local la următoarea ședință. Pentru că văd că nu e loc în sălile de sport, da, în urmă cu două luni, cu toată opoziția mea, a colegului dan Diaconu și a reprezentantului primarului, au închiriat sala de sport. Deși au încălcat legea, fiindcă nu pot închiria fără acordul CL și există o prevedere expresă și în lege, acest lucru nu s-a întâmplat. Asta pentru că așa cum vă spuneam sunt acolo niște activiști politici, porniți pe scandal. Există spațiu suficient și pentru Voltaire și pentru Odobleja”, a concluzionat și consilierul Lucian Dindirică.

Ultimul cuvânt l-a avut viceprimarul Aurelia Filip, care a încheiat cu o întrebare, pe care, cu siguranță, mulți dintre craioveni și-au pus-o: ”Acestea sunt cadrele didactice care ne educă copiii?!””

”Mulți dintre noi am optat pentru ca și copiii noștri să studieze la Odobleja, pentru că, la un moment dat, Odobleja furniza IT-iști mai buni decât colegiile din centru, însă cred că acolo se întâmplă ceva, fiindcă, la ora actuală, este sub multe licee din Craiova. A scăzut nivelul învățământului și cred că asta nu e nici din vina primăriei, nici a inspectoratului, ci a cadrelor didactice. De la părinți știu că nu mai fac activitate școlară, ci doar politică. Acum se fuge de Odobleja, ăsta ar fi un semnal de alarmă de tras pentru doamna director și cadrele didactice. Vreți să vă spun ceva: copiii între ei se iubesc! Și la Voltaire și la Odobleja. Singurii care fac circ și scandal sunt profesorii. Acestea sunt cadrele didactice care ne educă copiii?!”, a încheiat social-democrata.

Proiectul de hotărâre a trecut de plenul CL Craiova, cu 17 voturi, acestora fiindu-le asimilate și cele ale consilierilor USR-PLUS.

 

Adauga comentariu