Olguța și peneliștii se gâtuiră politic - cum doar ei știu. Liberalii aruncă bomba (cu gaz ilariant): Facem referendum s-o demitem!

Nemulțumiți că Primăria Craiova le cere să aprobe actualizarea devizelor generale și modificarea indicatorilor tehnico-economici pentru mai multe proiecte care au în vedere anveloparea unor instituții de învățământ și blocuri din Craiova, consilierii locali ai PNL și primarul Olguța vasilescu au avut mai multe schimburi de replici, astăzi, în cadrul ședinței lunare de Consiliu Local, în care s-au acuzat reciproc de incapacitate și ”dormit în ghete”. Și-au cerut, tot reciproc, să ”nu se supere” pentru ce-au spus. Liberalii au continuat tirul de nemulțumiri și în cadrul unei conferințe de presă pe care au organizat-o ulterior ședinței ordinare de CLM, și pe care o anunțaseră încă de ieri.

Gâlceava politică a plecat de la o serie de proiecte pentru anveloparea unor grădinițe și blocuri din oraș, proiecte care datau din anul 2018, care, însă, nici până acum nu au ajuns să fie implementate. Aleșii PNL l-au acuzat pe edil că e incompetent și că stă mai mult pe Facebook, iar primarul că e vina guvernului lor, în timpul căruia toate materialele de construcție s-au scumpit peste măsură, motiv pentru care nicio firmă nu a fost interesată să se înscrie la licitație organizată în trei rânduri.

Ne obligați să băgăm mâna adânc în buzunarele craiovenilor. Toată lumea trebuie să știe de ce faceți aceste lucruri: ne propuneți să modificăm niște indicatori din 2019, pentru un proiect început în 2018. Diferența foarte mare între stadiul DALI și stadiul de proiect de execuție denotă incoerența și incapacitatea dvs. administrativă, ca să nu-i spun lene administrativă. Înțelegem motivarea cum că au crescut prețurile la materialele de construcții, că a crescut manopera, dar vă spun că administrația pe care o conduceți a dormit în ghete timp de aproape 4 ani. Nu putem gira aceste lucruri, ne vom abține de la vot. Ar trebui să o lăsăm mai ușor cu Facebook-ul în timpul programului și să nu ajungem să actualizăm după-aceea proiecte și să băgăm, practic, mâna în buzunarul craiovenilor”, a mustrat-o pe Olguța Vasilescu consilierul Marian Vasile, președintele PNL Craiova.

Au fost trei licitații, dar nu s-a prezentat nicio firmă, deoarece prețurl era stabilit la dfata lansării procedurii. În ultimul an, materialele de construcții și tot ce înseamnă acest segment, ”grație” măsurilor luate de Guvernul PNL au crescut considerabil. (...) Eu spun că a fost norocul craiovenilor că nu s-a prezentat nicio firmă, că dacă se câștiga la prețurile la caer au fost lansate, vă spun că părăseau (constructorii n.r.) lucrările și nu le terminau, pentru că prețurile au explodat la acest moment”, a explicat viceprimarul Rela Filip

Liberalii au vrut să știe și cât va costa primăria modificările aduse celor 23 de proiecte care au fost aprobate azi, privind actualizarea devizului general, modificarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivele de investiţii „Cresterea eficientei energetice a cladirilor publice din Municipiul Craiova apartinand sectorului Educație”, fie ”Creşterea Eficienţei Energetice în cadrul clădirilor Rezidențiale din Municipiul Craiova CEERT L4”.  

Consilierul Cristian Vasilcoiu a intervenit și i-a certat pe liberali că au lipsit de la discuțiile anterioare despre proiecte și că fac doar paradă publică și profită de ocazie să mai facă pe zmeii:

O să vă spun eu, că văd că nu ați fost la ședința de comisie. Vorbim iar ca să ne dăm în spectacol, să ne vadă presa, să apărem la știri! Eu mă duc la țigară, pa! M-am săturat de circ!”, a răbufnit consilierul.

Olguța Vasilescu a luat cuvântul și a afirmat că i se pare chiar culmea să fie acuzată de peneliști de incompetență, în condițiile în care Guvernul Cîțu e cel incompetent și din cauza administrațiile locale sunt în pericol să piardă fondurile europenme.

Mie mi se pare culmea, totuși, în condițiile în care se triplează prețurile la materiale și când nu există niciun fel de frână de la Guvern, o OUG care să ne ajute în această situație, în cazul în care atunci când semnezi contractul, să nu ai nicio OUG care să-ți permită actualizarea prețului. Vă dați seama că suntem în stadiul în care putem pierde foarte multe proiecte pe fondurie UE”, a spus și Olguța. În fundal, liberalii o contraziceau, combătându-i afirmații că ar fi vorba despre ”foarte multe proiecte pe fonduri UE”. ”Da, da, foarte multe proiecte!”, a resubliniat Vasilescu.

Cum spiritele s-au încins, Olguța Vasilescu ridicând tonul în încercarea de a-i combate pe toate fronturile pe consilierii opoziției, nici Marian Vasile nu s-a lăsat: ”Materialele s-au scumpit de trei luni”. ”Nu, nu, prețurile la materiale se scumpesc de un an, sunteți constructor și știți treaba asta! Au fost licitații pierdute în această perioadă, s-au scos de câte trei ori la licitație aceste blocuri, din această cauză am venit din nou cu indicatorii în Consiliul local. Pentru că că ne-am dat seama că oricât le-am scoate la licitație, niciun constructor n-o să vină la prețurile astea. Nu puteți imputa administrației locale o problemă care ține strict de Guvernul României”, i-a strigat primarului lui Marian Vasile. Iar schimbul de replici a continuat:

Marian Vasile: ”Proiectele sunt din 2018 scoase”.

Olguța Vasilescu. ”Înțelegeți că s-au făcut trei rânduri de licitații?!”

Teodor Sas: ”Nu vă supărați, dar dvs sunteți primarul!”

Olguța Vasilescu: ”Nu vă supărați, eu sunt primar de un an și chiar nu s-a dormit în ghete. Pe vremea mea s-au organizat licitații pentru toate aceste proiecte. Nu se prezintă nimeni, pentru că aveți un Guvern care el doarme-n papuci. Ordonanța 114 au abrogat-o, care ținea plafonate prețurile la energie, deci trei ani de zile ar fi trebuit să fie plafonate aceste prețuri, nu au fost! Au crescut în proporție de 30%. Știți foarte bine că atunci când cresc prețurile la energie, toate celelalte prețuri cresc. Se aude de la analiștii economici că vor crește până la 98% până la sfârșitul anului. E chiar o situație catastrofală și guvernul ar trebui să se aplece asupra acestei situații, nu să veniți să arătați cu degetul la oameni care sunt nevinovați!”. 

La insistențele președintelui de ședință, după ce adversarii politici au început să vorbească unii peste alții, proiectele au fost supuse la vot. Liberalii s-au abținut în cazul tuturor celor 23 de proiecte care priveau modificările proiectelor de anvelopare.

Conferința

Tirul reproșurilor la adresa administrației locale a continuat și în cadrul unei conferințe de presă organizată de PNL Craiova. ”Suntem nevoiți să facem aceste conferințe pentru că în timpul ședințelor de Consiliu niciodată doamna primar nu răspunde concret întrebărilor. Dânsa e mai tare cu claxonul, e mai moale cu motorul!”, a explicat Marian Vasile oportunitatea conferinței de presă. 

Teodor Sas a prezentat răspunsul la o interpelare pe care a făcut-o primarului referitor la gradul de absorbție a fondurilor UE, potrivit căruia municipalitatea a atras un procent de 17,8% din banii alocați pe exercițiul financiar 2014-2020.

”Am auzit-o de zeci de ori pe dna primar, pe la tot feluri de posturi naționale de tv, că se află printre primele orașe la absorbția de fonduri, și pe Facebook - pentru că în timpul orelor de program, în loc să facă administrație, doar stă pe facebook niște mesaje interminabile cu realizările sale din Craiova. E fals. E de 17,8%, incluzând proiectul cu Parcul Romanescu. Dacă îl scădem, absorbția e de doar 11%. Mai grav e că acum actualizăm niște proiecte tehnice, care au început acum trei ani. Între DALI și PT a trecut o perioadă atât de pare, că între timp prețurile au scăzut, iar Municipiul Craiova este nevoit să cofinanțeze sume foarte mari pentru aceste proiecte, din cauza incapacității lor administrative. Doamna primar spune că e de un an la Primăria craiova. Eu spun că e de vreo 9 ani, direct sau indirect”, a declarat Teodor Sas.

Până la final, șeful PNL Craiova, Marian Vasile, a folosit mai multe apelative la adresa edilului și a avut mai multe concluzii referitoare la activitatea sa: ”doamna primar e miezul”, ”doamna primar s-a transformat din primarul panseluță în primarul încurcă lumea”, ”spune ziua ce visează noaptea” sau ”doamna primar comunică, într-adevăr, des cu cetățenii, pe Facebook, dar comunică prin comunicate, prin care amenință craiovenii, ba să depună declarațiile pentru gunoi, ba să-și vopsească blocurile. Nu există un dialog. Efectiv orașul este în haos”.

În cele din urmă, Marian Vasile, i-a cerut primarului fie să se ”trezească din amorțeală”, fie să plece:

Dânșii (social-democrații n.r.) conduc și județul și orașul de decenii. Și asta ne costă, îi costă pe copiii noștri. Trebuie să se trezească din amorțeala asta sau să plece!”, a conchis liderul PNL Craiova.

Întrebat de jurnaliștii cum acționează el, în afară de a organiza conferințe de presă, pentru a schimba situația din oraș sau pe primar, în cazul în care el nu-și va da demisia ca urmare a solicitării sale, Marian Vasile a răspuns.

Punând presiune în media și ajungând chiar la organizarea unui referendum. Nouă, craiovenilor, ne-a ajuns: 2012-2021, este un deceniu! Și, uite-așa trec deceniile și nu se întâmplă nimic în orașul ăsta”. Și, poc, bomba cu gaz ilariant a fost lansată. De sub măștile de protecție, ale prezidiului și audienței s-au auzit râsete.

 Întrebat și dacă are un termen până la care Olguța ar trebui să plece din fruntea primăriei, Vasile a răspuns: ”până la sfârșitul anului”. 

Adauga comentariu