Olguța Vasilescu, declarații pe cai mari: primarii din Zona Metropolitană îi cedează terenuri, iar partenerii Ford își mută afacerile la Craiova

Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei, a făcut mai multe declarații, în premieră am putea spune, invitată în cadrul emisiunii ”Investiţi în România!”, realizată de Ziarul Financiar (ZF) alături de CEC Bank, unde a vorbit despre ce investiții mai atrage Craiova în 2021 și cum concurează cu Timișoara, Cluj și Iași. 

Edilul i-a împărtășit moderatorului planurile sale legate de investiții și investitori, iar noi, ca cetățeni, am rămas muți de uimire. Strategia Olguței Vasilescu este extinderea celor două parcuri industriale, care, potrivit acesteia, sunt pline până la refuz, și deschiderea a încă două, asta pe lângă cel de-al treilea, care va fi deschis de Universitatea din Craiova, în parteneriat cu Consiliul Județen Dolj, în fostul bloc S200, îpentru domeniul IT. Conform Olguței Vasilescu, pentru asta ”a fost bugetată o parcare supraterană, astfel încât să nu avem probleme cu locurile”.

De asemenea, suntem pregătiți, pe Centura Craiovei, exact unde se face conexiunea cu drumul expres Pitești-Craiova, să preluăm de la Academia de Științe Agricole (care deține Stațiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă Șimnic n.r.) mai multe hectare de teren (într-o declarație de la începutul anului, ar fi vorba despre circa 100 ha n.r.) și, de asemenea, mai avem vreo 40 de hectare disponibile în oraș, în zona de Vest a orașului, unde, iarăși, putem să creăm aceste parcuri industriale”, a mai declarat Olguța Vasilescu în interviul ZF.

Investitorii de pe lângă Craiova și-ar cere mutate afacerile în Craiova

Mai mult decât atât, fiindcă noutățile nu sunt nici pe departe gata, Olguța Vasilescu a afirmat că primarii comunelor de lângă Craiova sunt de acord să-i cedeze terenuri pentru investiții pe fonduri europene, fiindcă ”banii vin mai mulți dacă ești în zonă de oraș, nu în zonă de comună”. În plus, ce să mai, firmele care lucrează în colaborare cu Ford sunt gata să-și mute sediile în Craiova. Nu am înțeles dacă ele vor fi gata să se mute după Paște sau după Paște vor fi discuțiile, fiindcă exprimarea a fost alambicată, cu sau fără voie. 

Suntem în permanentă legătură cu colegii noștri primari din Zona Metropolitană, care, la fel, au aceeași deschidere pentru investitori ca și noi. Acum încercăm să delimităm granițele Craiovei (sunt procese pe rolul instanțelor n.r.) și au fost de acord ca să cedeze o parte din teren către Craiova, tocmai pentru a putea avea aceste parcuri industriale în interiorul orașului, pentru că sunt axe deschise pentru investiții, dar banii vin mai mulți dacă ești în zonă de oraș, nu în zonă de comună. Deci, ne pregătim în continuare și chiar avem discuții foarte intense, în sensul că, după Paște, am luat legătura cu firma Ford, sunt foarte mulți investitori care lucrează în parteneriat cu Fordul și care ar vrea să își mute investițiile la Craiova. Pentru toate acestea va trebui să găsim soluțiile și de trafic, bineînțeles, și de spațiu, astfel încât să poate să-și mute investițiile în Craiova”, a conchis Olguța Vasilescu.

Și asta nu e tot! Municipalitatea negociază și cu austriecii de la OMV Petrom achiziţia terenului de 200 de hectare de la fostul combinat Doljchim. Vasilescu a afirmat că speră ca terenul ”să intre în patrimoniul orașului pentru a putea dezvolta cel mai mare parc industrial din România”. Însă, mai avem de așteptat, conform edilului, fiindcă părțile nu au ajuns la un numitor comun.

Pentru noi cea mai importantă locaţie va fi una ce acum aparţine OMV Petrom, de 200 de hectare de teren cu toate utilităţile necesare, cea mai mare putere din zonă când vine vorba de energie electrică, infrastructură care include şi cale ferată. Dar negociem cu ei de ani de zile, le-am oferit o sumă foarte importantă dar nu avem încă o înţelegere. Sper să intre în patrimoniul oraşului pentru a putea dezvolta poate cel mai mare parc industrial din România. Acolo ar trebui să facem investiţii minime în infrastructură pentru a atrage investitori“, a spus Olguţa Vasilescu în cadrul emisiunii Investiţi în România!, moderată de Bogdan Alecu, senior editor la Ziarul Financiar. Conform ZF, terenul care aparţine fostului Doljchim este în proprietatea Petrom din 1998. Combinatul a fost închis definitiv în 2010, când a început demolarea sa.

Rugată de moderator să ofere câteva exemple de investitori noi care au venit în cele două parcuri industriale existente din Craiova, Olguța Vasilescu a oferit unul: ”Firma ETI, spre exemplu, care voia să își mute afacerile în Bulgaria (...)”. Asta se întâmpla în 2012, iar în 2016 deschidea efectiv fabrica. Să calculăm cât a trecut de atunci...

Foto: captură video interviu ZF

 

Adauga comentariu