Olguța Vasilescu le plânge de milă muncitorilor din regiile și societățile subordonate Primăriei și declară că ar tăia lefurile babane ale managerilor

Societățile comerciale și RAADPFL Craiova, subordonate Primăriei Craiova, și-au prezentat, la ședința Consiliului Local (CL) din 28 februarie 2022, bugetele de venituri și cheltuieli pentru anul în curs pentru a le fi aprobate. Atenția aleșilor locali din opoziție a fost asupra cheltuielilor de personal și a cheltuielilor de management, despre care au susținut că, deși au înregistrat pierderi sau profit foarte mic, iar unele vor să și acceseze credite - în speță RAADPFL Craiova, ca să cumpere reptile - oferă bonusuri și tichete de vacanță angajaților. În plus, au mai subliniat consilierii municipali de la PNL și USR, remunerațiile echipelor manageriale sunt foarte mari. Reprezentanții municipalității au explicat că primele sunt pentru angajații de rând care au salarii ”extrem de mici” și sunt oferite doar de Paște și Crăciun, ca o consolare, în vreme ce salariile și alte beneficii consistente oferite managerilor și membrilor din consiliile de administrație (CA) ale societăților și regiilor sunt obligatorii prin lege. Cu alte cuvinte, salariații sunt plătiți mizerabil, deși mare parte din ei au profesii despre care în curând o să mai auzim doar din nomenclatorul calificărilor, în vreme ce directorii și cei din CA-uri, avansați pe filieră politică, primesc sume frumușele.

SC Piețe și Târguri, SC RAT, SC Termo Urban, SC Salubritate și RAADPFL Craiova au cerut, la ultima ședință de luna trecută a CL Craiova, aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2022. În ochii aleșilor municipali ai PNL și USR au sărit bonusurile și tichetele prevăzute pentru anul în curs și au cerut explicații. Liderul grupului USR a afirmat că, deși a cerut lămuriri în scris, doar câteva dintre societăți i le-au oferit.

Nu e clarificată situația bonusurilor la societăți și regii, deși sunt incluse tichetele de masă, pe lângă acele sume am observat că sunt tot felul de vouchere de vacanță de 1450 de lei, diverse sume date de Paște și de Crăciun și nici așa nu ies sumele. De exemplu, am văzut că RAT și-a bugetat 1,2 milioane de lei anul acesta pentru cheltuieli sociale. Nu-mi dau seama ce înseamnă, plus că nu am primit datele așa cum am solicitat, ci doar niște adrese din partea acestor structuri. Ca atare, grupul USR va vota împotriva acestor bugete”, a spus consilierul Cezar Drăgoescu.

Olguța Vasilescu: Un sudor de la RAADPFL este plătit cu minimum pe economie

Viceprimarul Aurelia Filip, care are în subordine societățile și regia, a precizat că este vorba despre ”o uniformizarea a bonurilor de masă în bugetele lor”,, explicând că ”aceste regii și societăți au peste 80% dintre angajați cu salariul minim pe economie, în condițiile în care nu se găsește forță de muncă”.

”Eu l-aș invita pe dl. Drăgoescu la negocierile cu sindicatele, să vină să spună să le mai taie bonurile de masă. Deci, salariile din regii sunt extrem de mici, deci oamenii se mai mulțumesc cu ele. Este doar o uniformizare”, i-a răspuns Rela Filip..

La rândul său, edilul Olguța Vasilescu, a întărit afirmațiile viceprimarului, arătând ”compasiune” pentru salariații plătiți prost, pentru care măcar atât poate face administrația.

Majoritatea angajaților din regiile și societățile subordonate municipalității sunt la salariul minim pe economie. Or faptul că mai primesc și ei de Paște sau de Crăciun câte o bonificație, în condițiile în care, pentru munca pe care o fac, dacă s-ar duce în mediul privat, ar fi o cu totul și cu totul o altă remunerație. Cred că ar trebui să le dea de gândit. Să știți că un sudor pe care noi îl avem la RAADPFL este plătit în privat cu 300 de lei pe zi, ori el este plătit aici lunar cu salariul minim pe economie. Dacă am ajuns să ne uităm la niște bonusuri de Paște sau de Crăciun înseamnă că deja nu mai avem scăpare”, a intervenit Olguța Vasilescu.

Executivul dă vina și pune în cârca USR o ordonanță adoptată pe guvernarea Emil Boc

De sub lupa opoziției nu au scăpat nici veniturile echipelor manageriale. Cosmin Corâțu, de la PNL, a criticat structura proiectului de buget al RAADPFL Craiova, subliniind că nu e i se pare normal ca regia să se împrumute de bani când conducerea își rotunjește veniturile.

Cu toate că anul trecut a fost un profit de 150.000 de lei și cheltuielile de management au fost de 895.000 lei, se propune o creștere de 462.000 lei pentru a plăti în plus echipa de management. Nu mi se pare normal, mai ales că la punctul următor urmează să cerem un credit de 300.000 pentru RAADPFL, ca să cumpărăm reptile. Aș propune ca acești bani de credit să-i scădem din cei 462.000 și să aplicăm doar o creștere de 162.000 lei”, a opinat alesul liberal. Ideea a fost susținută de useristul Cezar Drăgoescu, care a venit cu un amendament în acest sens.

Și eu am văzut cheltuielile cu contractul de mandat. Putem să formulăm un amendament: diminuarea cu 30%, respectiv 300.000 de lei, a sumelor prevăzute în contractul de mandat, astfel încât să nu se mai ia creditul respectiv (pentru cumpărarea de reptile de către RAADPFL n.r.). Și să ne explice și nouă cineva de unde e creșterea asta de 50%, de la 900.000, la 1,4 milioane (tot la RAADPFL, prin majorarea cu cei 462.000 lei n.r.)”, a precizat Drăgoescu

Explicațiile au venit de la viceprimarul Rela Filip, care a afirmat că nu e o decizie a administrației, că așa este legea, acuzându-ul pe liderul local USR că legea respectivă este dorită și ”inventată” chiar de partidul său politic. 

Ordonanța corporatistă 109 (pentru claritatea informației, este vorba de OUG 109 din 30 noiembrie 2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, adoptată în guvernarea Emil Boc n.r.) pe care toți, în special dvs. de la USR o doriți și pe care domnul Cioloș a inventat-o, vă spun că este o mare porcărie. Conform ei, regiile autonome sunt obligate să respecte această ordonanță, care spune că un manager trebuie să primească lunar - depinde de firma de selecție profesionistă - de la 5 - 6 salarii până la 12 salarii medii pe ramura activitate în care este inclusă regia respectivă. La RAADPFL Craiova este ramura agricultură și e o ramură cu un salariu mediu foarte mic. Așa e la toate instituțiile, salariul mediu la minim. La consiliile de administrație plata pe lună este un salariu mediu pe ramura respectivă. Acum, vine și influența variabilă, contractele lor au și o retribuție variabilă și sunt de la 6 la 12 salarii medii. Noi am dat numai minima totdeauna, deci 6 salarii medii, dar cu condiția să-și îndeplinească acei indicatori din contractul de mandat, ceea ce la RAADPFL pe 2020 nu s-a dat pentru că Regia a fost pe pierdere. Nici directorii, nici membri CA nu au primit”, a răspuns viceprimarul Filip.

În discuție a intervenit și liderul PNL Marian Vasile, care a apreciat că indicatorii de performanță pe care managerii trebuie să-i atingă pentru a primi ar fi, pe scurt, jenanți. În plus, în interpretarea acestuia, acordarea retribuțiilor ar fi la latitudinea CL Craiova și nu obligatorie. Olguța Vasilescu l-a contrazis imediat.  

Am citit cu atenție și scrie că componenta variabilă poate fi de la 6 la 12 salarii medii, iar dvs (Rela Filip n.r.) ați spus-o ca și cum trebuie să dăm între 6 și 12 salarii. Deci, atenție, decidem noi dacă o dăm sau nu o dăm”, a contracarat Marian Vasile.

”Nu există așa ceva!”, l-a combătut imediat Olguța Vasilescu. 

Nu știu de unde interpretați dvs așa ceva, este între 6 și 12 salarii. Credeți-mă că sunt prima care le-aș tăia. Sunt prima! Și să știți că sunt printre puținii care la nivelul Parlamentului s-au bătut ca această OUG să fie abrogată. Și nu s-a întâmplat. Poate că acum, cu o majoritate de 70% în Parlamentul României, se întâmplă chestiunea asta, pentru că toată lumea își dă seama că este o prostie. Nu poți la instituții, la companii de stat să vii și să faci salariile ăstea. Dar, așa sunt în lege. Depinde cât este salariul mediu pe ramură. De exemplu, la CAO Oltenia sunt mult mai mari decât sunt în alte părți, la RAADPFL sau în altă parte. Și nu cred că munca e mai mare la CAO decât la celelalte, dar așa e legea, prost făcută!”, și-a spus cuvântul primarul Craiovei.

Cezar Drăgoescu a contrazis-o și el, apreciind că ”nu leagea este prost făcută, ci prost aplicată”:

”Totul pleacă de la indicatorii de performanță. Este normal să dăm acele salarii atât timp cât managementul performează, însă, din păcate, cu 100.000 de lei profit generat cât se estimează în 2021-2022 la RAADPFL, aia nu este performanță. Totuși, nu ne-a spus doamna viceprimar de unde e creșterea aia de 500.000 lei”. 

Iar viceprimarul Rela Filip a încheiat:

”Este un CA nou ales și noi avem și un director nou și a crescut salariul mediu pe ramură de acum patru ani de când au fost aleși membri și până în prezent. De referință se ia cel de la început de mandat. Asta este diferența”, a conchis Filip.

Toate bugetele au fost aprobate în forma inițială cu votul majorității din CL Craiova.

Adauga comentariu