Olguța Vasilescu mai vrea să ”facă” o dată ”Cartierul Chinezesc” și bagă sula-n coasta Guvernului: ”Dacă nu sunt în stare, ne ocupăm noi”

Lia Olguţa Vasilescu, care a câștigat pentru a treia oară fotoliul de primar al Craiovei, bate obrazul Guvernului că nu a mișcat nimic la blocurile de pe Strada Caracal, cunoscut de craioveni drept ”Cartierul Chinezesc”, un proiect imobiliar de anvergură inițiat de Olguța Vasilescu, care s-a dovedit un fiasco. Demarat în primul său mandat, a avut primele ecouri în campania sa electorală din 2012, când a promis că va rezolva problema locuințelor și o va face și la prețuri mici. În 2012, Vasilescu declara că nu își dorește locuințe ANL în oraș, ci unele ”mult mai ieftine” construite prin parteneriate public-private. În 2012 identifica un teren pe care să ridice locuințe, iar în 2014 o firmă chinezească începea să construiacă mega cartierul de 1.800 de apartamente. Până în 2017, când chinezii l-au abandonat, iar construcțiile au trecut în patrimoniul Primăriei Craiova. Municipalitatea nu a făcut față provocării de a gestiona șantierul, ulterior fiind predat Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL). Care, la rându-i”, nu a făcut progrese în dezvoltarea investiției. Acum, Olguța Vasilescu transmite Guvernului că dacă ”nu sunt în stare să o facă, să o dea înapoi Primăriei”.

În 2014, municipalitatea craioveană condusă de Olguța Vasilescu concesiona un teren de aproape 20.000 de mp firmei chineze Sandong Ningjian Construction Group România, pe care aceasta trebuia să ridice un cartier cu 23 de blocuri, în urma unei investiţii de 40 de milioane de euro. Craiovenii urmau să cumpere aceste locuinţe la un preţ de 400 de euro/mp. Terenul a fost cedat gratuit de Ministerul Apărării, cu condiția ca primele 250 de apartamente să-i revină și să fie predate în ianuarie 2017. Numai că în 2016, chinezii n-au mai avut bani şi nu au reuşit să realizeze decât 10% din construcţia cartierului care și-a câștigat titlul de ”Cartierul Chinezesc”. Între timp, și Olguța Vasilescu a renunțat la cel de-al doilea mandat de primar în favoare funcției de ministru al Muncii. Construcțiile au trecut de la 1 august 2017 în patrimoniul municipiului Craiova, iar în 2018 au fost date către ANL. Pentru că termenul de predare a celor 250 de locuinţe pentru armată a fost depășit, printr-o serie de hotărâri de CL, adoptate la solicitarea ANL, termenul a devenit 15 ianuarie 2023. Iar pentru restul de1.550 de locuinţe - 18 decembrie 2030. Însă procedura de achiziţie a firmei, care va realiza primul bloc din ansamblul de locuinţe de pe strada Caracal, demarată de ANL, pare și ea departe de finalizare. 

Cartierul chinezesc este de peste un an și jumătate preluat de Guvern. Am cerut să ni se spună foarte clar: fie ne dau înapoi această investiție, să ne ocupăm de ea la Primăria Craiovei, dacă nu sunt în stare să o facă la Guvern, fie încep deja lucrul pentru blocurile de locuințe din cartierul chinezesc, așa cum și-a asumat Guvernul acum un an și jumătate și, din păcate, nu s-a mai întâmplat nimic”, a declarat Olguța Vasilescu, pe 6 noiembrie 2020, în prima zi de campanie electorală, în cadrul unei conferințe de presă susținută la sediul PSD Dolj.

Pentru obiectivitate, menționăm că în martie 2019, în timpul guvernării PSD, Olguța Vasilescu, ministrul Muncii, anunța că ”în toată țara, in perioada 2017-2019 s-au finalizat 6300 de obiective pe PNDL 1 și 2, iar alte 1600 se afla in stadiul de 70-80 la suta lucrări efectuate! Practic, in fiecare localitate din România, guvernarea PSD și-a pus amprenta! In ceea ce privește Colegiul Carol și Cartierul Chinezesc, așteptăm finalizarea proiectelor in doua săptămâni pentru a le putea licita!”. Ceea ce nu s-a mai întâmplat.

Revenind în prezent, Olguța Vasilescu mai spune că a avut o discuție cu ministrul Dezvoltării, Ion Ștefan, care are în subordine ANL, și că ”deși terenurile le-au primit în termenul legal, nu s-au apucat până acum să facă absolut nimic”. ”Discuția mea pe asta s-a axat, să dea o hotărâre de Guvern, fie să prelungească posibilitatea ca terenul să revină la Primăria Craiova și atunci ne ocupăm noi, fie găsiți varianta să o faceți prin ANL. Sau, în ultimă instanță, ar putea să construiască și cei de la Armată. Dar, totul e în curtea Guvernului, ei trebuie să descurce această situație”, a conchis Olguța Vasilescu. 

Sursa foto cover: republicaoltenia.ro

Adauga comentariu