Olguța Vasilescu n-a făcut drumul peste Balta Craiovița în combinația cu Mititelu, dar, ce aliniere de astre, face exproprierile pentru a-l construi NEPI Rockcastle!

NEPI Rockcastle va construi pe banii ei un bulevard de legătură între Calea Severinului și Bvd Râului din Craiova, în cadrul investiției Promenada Mall, apoi îl va dona Primăriei Craiova, au anunțat, astăzi, reprezentanții companiei. De cealaltă parte, edilul Craiovei, care promisese în campania din 2012 că va realiza ba parc de distracții, ba chiar drumul de legătură în zonă, cu bani europeni, se va ocupa, iată doar de exproprierile imobilelor care trebuie demolate pentru realizarea drumului de către compania care a cumpărat terenul de la Adrian Mititelu. Este vorba de 17 proprietăți, terenuri și case, dintre care, a precizat edilul Craiovei, 3 nu au niciun fel de documente, așa încât oamenii vor primi bani doar pentru teren, nu și pentru construcțiile ridicate fără autorizații. Banii pentru exproprieri au fost prinși de administrație în bugetul pe anul în curs, la achiziția de terenuri, a precizat primarul Olguța Vasilescu (foto jos, azi, alături de reprezentantul NEPI).

În planurile noastre a figurat încă de acum zece ani unirea bulevardului Râului cu Tineretului. Practic, prin această punte de legătură putem să decongestionăm aproximativ 30% din traficul din această zonă. Investiția este foarte utilă pentru noi, respectă toate normele de mediu. (...) Am început deja exproprierile pentru câteva proprietăți private, ne-am împărțit sarcinile. NEPi va construi acest drum, iar municipalitatea face exproprierile, așa e legal”, a declarat Olguța Vasilescu, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă în care reprezentanții NEPi au anunțat oficial demararea lucrărilor la Promenada mall Craiova.

Într-adevăr, Olguţa Vasilescu a făcut demersuri pentru o așa-zisă construcție a drumului, însă realitatea este că interesele erau cu totul altele. Primărița i-a convins în 2013 pe aleșii locali să cumpere 3,03 hectare din Balta Craioviţei și să nu aleagă varianta exproprierilor, spunându-le că demersul este unul perfect legal şi că terenul este procurat la cel mai ieftin preţ posibil. Din afacere ieșea foarte bine, însă, Adrian Mititelu, care urma să primească 1,5 milioane de euro, după ce o susținuse pe Olguța Vasilescu în campania electorală. ”Ieşim la jumătate din preţ prin achiziţie faţă de expropriere. Apoi, exproprierea durează foarte mult. Să nu uităm că noi făceam exproprieri şi acum vreo două luni, la pasajul subteran”, declara Olguţa Vasilescu, citată de Cuvântul Libertății.

Tot atunci, primărița Vasilescu spunea și care va fi suma maximă pe care Primăria Craiova o va cheltui cu realizarea acestui drum prin Balta Craioviţei: ”Noi vom cheltui 2% din contravaloare, având în vedere că drumul se va face pe fonduri europene şi este în lista de priorităţi a Craiovei în perioada 2014-2020. Deci, ne va costa undeva în jur de maximum 200.000 de euro. Eu zic că iarăşi nu este o afacere proastă. (...) Dacă este oportun sau nu să-l cumpărăm eu zic că toţi ne-am asumat în campania electorală acest drum, toţi adică şi fostul primar şi dumneavoastră, consilierii locali care aţi candidat. Drumul nu este inventat de mine, nici de Antonie Solomon, care şi l-a asumat în campania electorală. Drumul este de pe vremea lui Ceauşescu, este proiectat bine, zic eu””, conform sursei mai-sus menționată. 

Însă, conform gds.ro (Olguța îl scoate pe Mititelu din foame), hotărârea de consiliu avea ataşată şi o încheiere a Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Dolj, prin care se aproba schimbarea proprietarului respectivei suprafeţe de teren. ”În locul Primăriei Craiova, ca proprietar a fost intabulată societatea SC Cetatea Banilor City SA, iar dreptul de administrare al consiliului local a fost radiat. Adrian Mititelu şi Olguţa Vasilescu aveau nevoie de această operaţiune pentru a putea parafa tranzacţia, deoarece Mititelu, deşi proprietar al terenului pe baza unei sentinţe judecătoreşti defintive şi irevocabile, nu-şi intabulase dreptul de proprietate”, menționa gds.ro în articolul ”Olguţa îl îneacă pe Mititelu în Balta Craioviţa”.

Numai că, surpriză, Primăria Craiova nu a mai cumpărat niciun petic de pământ de la Mititelu. La începutul lui 2014, Olguța Vasilescu a cerut revocarea hotărârii prin care Cl Craiova aprobase în martie 2013 achiziţionarea terenului. În orice caz, Mititelu nu s-a lăsat descumpănit și, pe banii lui (teoretic) a întocmit un Plan Urbanistic Zonal pe toată Balta Craioviţa, care urma să devină o zonă verde, cu spaţii comerciale și un stadion (proiect visat și în prezent).

Iată ce scria gds.ro la vremea respectivă: ”Ce s-a întâmplat, însă, de tranzacţia nu s-a mai încheiat? A intervenit răceala între Mititelu şi Olguţa. Din tovarăşi de campanie, au devenit duşmani. Olguţa i-a întors spatele lui Mititelu pe motiv că nu reuşeşte să construiască o echipă de fotbal şi a început să-i pună piedici ori de câte ori a avut ocazia. În primul rând, nu a mai cumpărat nici un metru de pământ. Frica de DNA, schimbarea intereselor financiare, oricare ar putea reprezenta motivul pentru care hotărârea de consiliu din martie 2013 a rămas doar o hârtie într-un dosar. Atras de mirajul banilor, Mititelu a contractat un arhitect, cel puţin aşa susţine el, şi a întocmit un Plan Urbanistic Zonal pe toată Balta Craioviţa, care urma să devină o zonă verde, cu spaţii comerciale. Cu ce bani, nu se ştie. Mititelu spunea la vremea respectivă că este în tratative cu mai multe firme care să cumpere şi restul terenului, apoi spunea că vrea să construiască un bazar. Nu s-a cumpărat şi construit nimic, balta a rămas ca la început, un loc plin de mizerii, iar primăria nu a mai făcut nici un raport de evaluare a terenului. La sfârşitul lunii decembrie, la o săptămână după ce un executor judecătoresc îl soma să părăsească stadionul „Ion Oblemenco“, Adrian Mititelu a notificat Primăria Craiova să se prezinte pe 15 ianuarie 2014 la notar pentru a semna contractul de vânzare-cumpărare. Vâzând că e strânsă cu uşa şi că hotărârea de consiliu din martie 2013 îi creează probleme, Olguţa Vasilescu a convocat o şedinţă de consiliu extraordinară pe 17 ianuarie, iar la unul dintre punctele de pe ordinea de zi este revocarea hotărârii prin care se aproba în martie 2013 achiziţionarea terenului”.

Însă astrele s-au aliniat binișor pentru Olguța Vasilescu. Sud-africanii de la NEPi Rockcastle au cumpărat o parte din terenul lui Mititelu, prin firma General Building Management, și fac pe banii lor drumul, apoi îl donează Primăriei. Cu siguranță, Olguța Vasilescu va fi la tăierea pamblicii, iar parteneriatul cu investitorul va fi, cel mai probabil, bifat ca realizare personală în viitoarele campanii.

Revenind la prezent, în situația exproprierilor, potrivit Olguței Vasilescu, municipalitatea va trebui să exproprieze 17 proprietari. ”Suprafața afectată de lucrări este de 3.500 mp, între care 11 proprietăți sunt înscrise în Cartea Funciară a UAT Craiova, iar restul de șase sunt neînscrise. Trei au acte de proprietate, iar 3 nu au niciun fel de acte de proprietate. De asemenea, este și parțial teren al municipiului Craiova, în suprafață de 10.786 mp. Aici nu este nevoie să facem niciun fel de expropriere. Așadar, de exproprieri ne ocupăm noi, cu tot cu partea financiară, iar execuția infrastructurii se face pe cheltuiala firmei care construiește acest mall, iar la finalizare această arteră de circulație va fi trecută în proprietatea municipalității. Nu putem să fim decât fericiți că avem în sfârșit un fel de centură interioară a Craiovei, foarte necesară pentru traficul din oraș”, a declarat, astăzi, edilul Craiovei.

Conform acestuia, banii pentru exproprieri au fost prevăzuți în bugetul localității pentru achiziția de terenuri și mare parte din această sumă va merge către aceste terenuri, ”care sunt foarte importante”. ”Cei care nu dețin documente pentru imobile vor fi expropriați doar pe teren având în vedere că pentru noi practic nu există nicio construție pe ele. Asta aviz amatorilor care mai consrtuiesc în Craiova fără să aibă autorizație de construire”.

Valorea estimativă a lucrărilor pe tronsonul 3 al noului bulevard, unde sunt necesare exproprierile, este de 730.000 euro fără TVA. Estimarea cuprinde doar lucrări specifice, fără costurile aferente pregătirii terenului, fără lucrările de demolări, exproprieri etc.. 

Sursa foto cover: fanatik.ro

Adauga comentariu