Olguța Vasilescu: ”Nu mai avem Poliție Locală la Craiova! Suntem doar fraierii care îi plătim, alții sunt șmecherii care îi folosesc”

Interpelată în mai multe rânduri cu privire la activitatea Poliției Locale Craiova, adresându-i-se în câteva rânduri solicitări ca agenții de la locală să verifice diverse probleme în oraș, printre care și activitatea clandestină a comercianților de vechituri din Târgul Romanești care vând pe trotuare, între blocuri, Olguța Vasilescu le-a spus consilierilor locali că s-a săturat să explice că orașul nu mai are poliție locală, aceasta fiind, din martie 2020, în subordinea Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj - Poliția Municipiului Craiova.

Consilierul Daniel Stoian i-a adresat edilului rugămintea ca ”Poliția Comunitară să fie mai prezentă în piețe, pentru respectarea măsurilor în pandemie, dar și la unitățile de învățământ din Craiova”,  după ce, anterior, un coleg de-ai săi îi solicitase primarului ca polițiștii locali să facă ceva în privința bișniței făcute de comercianții din târgul Romanești între blocurile din 1 Mai. ”Pentru situația din Cartierul 1 Mai, unde comercianții vând acolo, în stradă. Foarte mulți cetățeni sunt deranjați de acest aspect. Ce soluții putem găsi pentru rezolvarea acestei probleme?”, a întrebat Manuel Borțoi.

”În Târgul din 1 Mai, într-adevăr, este o mare problemă, pe care am sesizat-o și comandatului Poliției Județene dintr-un motiv foarte simplu: noi nu mai avem poliie locală din luna martie. Cred că am repetat de milioane de ori și văd că mi se pune această întrebare inclusiv de către comsilierii locali. Noi plătim Poliția Locală, dar atât. Ea e subordonată acum MAI. Singurii care pot să dispună acțiuni acolo, sunt cei de la MAI. Am făcut demersuri la șeful IPJ Dolj, voi face în continuare, pentru că nici mie nu-mi place ce se întâmplă în zona Gerota”, i-a răspuns primarul.

Repet, noi nu mai avem poliție locală, suntem doar fraierii care îi plătim! Alții sunt șmecherii care îi folosesc. Primesc ordine directe de la MAI, prin șeful Poliției Municipiului Craiova”, s-a arătat deja iritată să mai dea explicații Olguța Vasilescu. Aceasta l-a rugat pe directorul Poliției Locale Craiova, Octavian Mateescu, prezent la ședința ordinară de azi, să le explice aleșilor municipali ce fac mai exact, în prezent, polițiștii locali.

”Toată poliția locală semnează buletinul postului și face prezența la secțiile de poliție unde sunt repartizați, pentru că și noi suntem repartizați pe secții. Pe tot ce înseamnă acțiuni și misiuni, planificare și organizare se primesc ordine de la IGPR, prin IPJ Dolj. Noi nu funcționăm decât în subordinea lor”, s-a conformat Mateescu solicitării primarului.

”Deci e un scurtcircuit?” a intervenit Cezar Drăgoescu.

LOV: Nu avem decât să desființăm Poliția Locală!

”Domnule Drăgoescu, polițiștii locali știu ce se întâmplă la târgul din Românești, problema e că primesc ordine de la IPJ. Acolo trebuiesc făcute aceste sesizări. De ce mai discutăm atât lucrul acesta, de ce îi certăm pe ei?! Ei n-au nicio vină, sunt subordonați IPJ, mai precis Poliției Municipiului Craiova. Vreau să mă ajutați și pe mine și pe toți primarii din țară, pentru că în programul de guvernare al PNL-USR-UDMR se scrie negru pe alb că poliția locală va rămâne să fie plătită de primării sau de consiliile locale, dar va rămâne permanent în subordinea MAI. Permanent! Noi am sesizat asta la Asociația Municipiilor din România, să nu ne ia nimeni de fraieri. În aceste condiții, nu avem decât să mutăm Direcția de Disciplină în Construcții în subordinea Primăriei și să desființăm Poliția Locală. Dacă au nevoie de polițiști, să și-i angajeze ei! Noi avem orașul plin de gunoaie, plin! Nu mai are cine să meargă să dea amenzi. Le vedem, dar degeaba! Vorbim cu Salubritatea, se face curățenie, dar nu mai e nimeni să le de-a amenzi celor care fac mizerie și nu numai. Fără poliție locală ne-au adus într-o situație absolut disperată. Acum începem și noi să conștientizăm ce importantă era poliția locală”, i-a răspuns Lia Olguța Vasilescu consilierului Drăgoescu.

Mai mult decât atât, primarul a dezvăluit că personal l-a sunat pe comandatul poliției doljene și l-a ”informat” în legătură cu situația târgului Romanești. Fără vreun rezultat, a adăugat edilul.

Personal l-am sunat pe șeful IPJ Dolj și l-am informat că este o problemă în Târgul Romanești și că eu nu mai am poliție și niciun fel de prerogative și pârghii să iau măsuri. Până în acest moment, nu s-a întâmplat nimic. Și pe mine mă deranjează situația mai mult ca pe dvs., pentru că toate se sparg în capul meu”, s-a plâns Olguța Vasilescu. Culmea este că, la rândul lor, reprezentanții IPJ Dolj spun că nici ei nu au pârghjiile necesare să ia măsura împotriva celor care își vând marfa direct pe trotuar, după ce legea in baza căreia se puteau da sancțiuni a fost abrogată. De altfel, nicio autoritate se pare că nu poate face nimic în acest sens, tocmai din acest motiv.

Ca să se lămurească și mai bine, consilierul Stoian l-a întrebat direct pe Mateescu ce activitate au polițiștii în momentul de față: ”Ce fac ei, concret, zi de zi?” Înainte să apuce să-i răspundă, Marian Vasile a asigurat-o pe Olguța Vasilescu de susținerea liberalilor din consiliu pentru rezolvarea ”speței”, fără să detalieze dacă în speța referitoare la problema târgului ori în privința deciziei pe care Guvernul ar vrea sa o ia cu privire la subordonarea permanentă a poliției locale: ”Doamnă primar, puteți să contați pe sprijinul nostru în speța asta!/strong>”, s-a auzit din sală consilierul Vasile, președintele PNL Craiova

Toată Poliția Locală Craiova verifică persoanele izolate la domiciliu

Potrivit directorului Poliției Locale Craiova, Octavian Mateescu, activitatea poliției locale în această perioadă ”se rezumă doar la a verifica, 15 ore din 24, dacă persoanele izolate respectă măsurile impuse. Este vorba de circa 2.500 de persoane la care se fac vizite individuale la domiciliu”.

FOTO: Remus BADEA/Olguța Vasilescu, flancată de viceprimarii Daniela Barbu și Aurelia Filip

Adauga comentariu