Olguța Vasilescu a ”pierdut” din traista dorințelor platforma Doljchim, pentru care anunța că făcea negocieri cu austriecii de la OMV Petrom

Primarul Craiovei, Olguța Vasilescu, scoate forțat de pe lista dorințelor o investiție pe care o visa pe platforma fostului combinat chimic Doljchim. Edilul dezvăluia, în luna aprilie a acestui an, că negocia de ceva vreme ca terenurile de la Ișalnița, vândute în anul 1998 austriecilor de la OMV Petrom, ”să intre în patrimoniul orașului pentru a putea dezvolta cel mai mare parc industrial din România”. Declarațiile le-a făcut pe 20 aprilie 2021, în cadrul emisiunii ”Investiţi în România!”, realizată de Ziarul Financiar (ZF). Numai că OMV Petrom e pe cale să înceapă efectiv construirea pe terenurile cu pricina a unui parc fotovoltaic, investiție despre care Ziarul de Craiova a scris ieri. Compania inițiase demersurile de cel puțin un an și jumătate, iar informația că la Ișalnița va construi parcul a fost publicată, pe surse, de Economica.net, încă din noiembrie 2020.

Obișnută să facă declarații politicianiste ori de câte ori i se oferă ocazia, Olguța Vasilescu nu a ratat șansa să umfle traista viitoarelor ”realizări” cu fel și fel de anunțuri și planuri care mai de care. Cu atât mai mult cu cât în ecuație intrau și orașele Timișoara, Cluj și Iași cu care primarul se simte mereu în competiție și cu care compară Bănia foarte des, pentru a le arăta craiovenilor că ”și la ceilalți” sau ”ba la noi”, e așa și pe dincolo. În fine, revenind la subiectul investițiilor, care a făcut tema principală a discuțiilor din cadrul emisiunii, Vasilescu a vorbit despre extinderea celor două parcuri industriale ale orașului, care, potrivit acesteia, sunt pline până la refuz, și deschiderea a încă două (pe lângă un al treilea, care va fi deschis de Universitatea din Craiova, în parteneriat cu Consiliul Județean Dolj, în fostul bloc S200, pentru domeniul IT). 

”Suntem pregătiți, pe Centura Craiovei, exact unde se face conexiunea cu drumul expres Pitești-Craiova, să preluăm de la Academia de Științe Agricole (care deține Stațiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă Șimnic n.r.) mai multe hectare de teren (într-o declarație de la începutul anului, ar fi vorba despre circa 100 ha n.r.) și, de asemenea, mai avem vreo 40 de hectare disponibile în oraș, în zona de vest, unde, iarăși, putem să creăm aceste parcuri industriale”, spunea Olguța Vasilescu în interviul ZF.

Totodată, primarul Craiovei afirma, iar aceasta avea să fie cea mai importantă veste, faptul că cel mai de interes teren este cel de la Ișalnița. În fapt, doar o altă amăgire, vorbe-n vânt, fiindcă Olguța Vasilescu lăsa să se înțeleagă faptul că, totuși, nu exista încă ”o înțelegere”. Doar speranțe.   

Pentru noi cea mai importantă locaţie va fi una ce acum aparţine OMV Petrom, de 200 de hectare de teren cu toate utilităţile necesare, cea mai mare putere din zonă când vine vorba de energie electrică, infrastructură care include şi cale ferată. Dar negociem cu ei de ani de zile, le-am oferit o sumă foarte importantă dar nu avem încă o înţelegere. Sper să intre în patrimoniul oraşului pentru a putea dezvolta poate cel mai mare parc industrial din România. Acolo ar trebui să facem investiţii minime în infrastructură pentru a atrage investitori“, a spus Olguţa Vasilescu, în aprilie 2021, în cadrul emisiunii Investiţi în România, susținută de Ziarul Financiar. 

Așadar, acum e clar că balonul de săpun cu mirajul celor 200 de ha de teren de la OMV Petrom s-a spart. Fără dubiu, Olguța Vasilescu știa că negocierile nu vor fi având sorți de izbândă, dar a preferat să mai amăgească un strop craiovenii. 

Ca fapt divers, în ultima declarație de avere a primarului Craiovei, datată 14 iunie 2021, apare că acesta și-a cumpărat 994 de acțiuni la Petrom SA. Valorea lor la data respectivă era de 442 de lei. Și soțul edilului, europarlamentarul Claudiu Manda, avea dividente la Petrom, de pe urma cărora a încasat simbolica sumă de 31 de lei. (Click pe imagini pentru redarea la dimensiunea completă).

PS. Rămâne de văzut și cum se va încheia negocierea cu Academia de Științe Agricole, de la care Olguța Vasilescu susține că ”suntem gata să preluăm mai multe hectare”...

Foto cover: Remus Badea

Adauga comentariu