Olteanul care s-a iubit cu Marlyn Monroe și a avut Hollywood-ul la picioare, dat uitării de autoritățile craiovene. Casa lui Jean Negulescu nu doar că a fost vândută, dar a dispărut și plăcuța cu numele marelui regizor

Jean Negulescu a fost un pictor, regizor de film, scenarist și producător de film. S-a născut în Craiova pe 26 februarie 1900 şi a murit pe 18 iulie 1993 în Spania. Casa în care s-a născut se găseşte undeva în centrul oraşului, pe strada IL Caragiale. Nici măcar pe strada care îi poartă numele şi care se află la mai puţin de 2 minute de mers pe jos de locaţia casei.

 "Poreclit „Ianculeţ cu părul creţ”, cel de-al cincilea copil al unei familii de negustori înstăriţi din Craiova, Iancu era considerat de către tatăl său ca fiind demn de a-l urma atât în ale afacerii, cât şi prin localurile din Craiova. Astfel, la cinci-şase ani, tatăl său îl ia cu el la Berăria Bazilescu, unde avea să vadă pentru prima oară fotografii care se mişcă pe perete (imaginile cinematografice ale vremii). Mai apoi, tatăl şi fiul ajung să viziteze destul de des grădina de vară Minerva, unde rulau spectacole cinematografice. Într-una din serile de după spectacol, întors în camera sa, tânărul Ianculeţ a schițat pe hârtie câteva scene din filmul tocmai văzut. Se dovedeşte a avea un real talent la desen, iar pasiunea sa pentru filme avea să-l ducă în anii maturităţii spre o glorioasă carieră în cinematografie. Pe timpul liceului (Carol I, din Craiova), este un elev model, premiant la toate materiile şi excelează, la vârsta de 12 ani, în cadrul unui concurs naţional de desen, unde câştigă premiul întâi.", scrie romaniapentruolume.ro

Se înrolează în război şi după, se întoarce în Craiova unde termină liceul şi pictează în atelierul special amenajat de tatăl său. Are nenumărate joburi pentru a-şi susţine pasiunea pentru pictură. Ajunge la Paris unde devine învăţăcelul şi prietenul lui Brâncuşi. În 1927 se căsătoreşte iar soţia sa îl convinge să se mute în SUA, în New York, apoi în Los Angeles.

Devine asistent de regie, apoi îşi încearcă forţele ca regizor principal. În 1941 a fost desemnat să regizeze pelicula “Şoimul maltez”, cu Humphrey Bogart în rolul principal, dar a fost înlocuit, după doar două luni.

În 1948 este nominalizat la Oscar, la categoria “cel mai bun regizor”, cu filmul “Johnny Belinda”. Nu a câştigat, dar a avut satisfacţia de a o vedea pe interpreta rolului principal din pelicula lui, Jane Wyman, triumfând drept “cea mai bună actriţă”.

A avut un alt mare succes, în 1953, cu filmul “How To Marry a Millionaire”, cu Marylin Monroe în rolul principal, prima peliculă pe ecran lat din lume. Printre cele mai celebre filme ale sale se numără Singapore Woman (1948), Johnny Belinda (1948), Titanic (1953),  Three Coins in the Fountain (1954).

Negulesco a murit pe 18 iulie 1993, în Spania, la Marbella, răpus de un atac de cord.

Jean Negulesco a devenit cunoscut nu doar pentru filmele sale, ci și pentru femeile pe care le-a cucerit. Cea mai cunoscută aventură a sa rămâne însă cea cu Marilyn Monroe. De altfel, românul a declarat de nenumărate ori că Monroe a fost actrița lui preferată.

După pelicula “How To Marry a Millionaire”  cariera lui Marilyn Monroe a făcut istorie, iar Jean Negulesco a devenit unul din cei mai importanți regizori de la Hollywood.

Faptul că are stea pe Walk of Fame și a fost desemnat membru în Academia Americană de Film, fiind unul dintre cei mai apreciați cineaști ai vremii sale nu i-a impresionat nidecât pe reprezentanţii autorităţilor locale care au şters cu buretele şi ultima dovadă care mai aducea aminte de Jean Negulescu..plăcuţa de pe casa natală a dispărut.

Nici casa nu a fost transformată în muzeu, aşa cum ar fi fost normal, ea fiind vândută şi împărţită acum între mai mulţi proprietari. Casa a aparţinut celor de la RAADPFL Craiova atunci când a fost vândută.

sursa foto: Craiova Cetatea Baniei, Los Angeles Time

 

 

 

 

Adauga comentariu