Orban, miniștrii Apărării și Tineretului, senatori și deputați candidați, vizită (electorală) de lucru în garnizoana Craiova. Primul lot de transportoare blindate Piranha V, recepționat

Ministrul Apărării Naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, împreună cu primul ministru al României, Ludovic Orban, au ajuns, astăzi, la Craiova, pentru o vizită de lucru la obiective militare din garnizoana Craiova. Cei doi oficiali au fost așteptați la Colegiul Militar Național „Tudor Vladimirescu” de liderul PNL Dolj, Ștefan Stoica, de deputații de Dolj Nicolae Giugea și Olt, Gigel Știrbu, de senatorul Mario Ovidiu Oprea și ministrul Tineretului, Ionuț Stroe.

Premierului și ministrului Apărării le-au fost prezentate lucrările la noile corpuri ale instituției militare de învățământ, dar și la Brigada Multinațională Sud-Est (MN-BDESE), unde au avut loc întâlniri cu militarii și de asemenea, prezentări ale lucrărilor de infrastructură aflate în curs de desfășurare. Ulterior, aceștia au mers la Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab” şi la facilităţile acestuia, unde s-a recepționat primul lot de 36 de transportoare blindate Piranha V, un autovehicul de luptă şi de transport pe roţi, destinat Forţelor Terestre. 

"Am văzut progresul pe care l-au realizat în dezvoltarea echipamentelor şi implementarea tehnologiei moderne în tot ceea ce înseamnă partea de comandă şi control şi echipamentele de luptă. Am putut să stăm de vorbă cu militarii care au efectuat recepţia, testarea operaţională şi să putem raporta că primul lot de Piranha V a fost recepţionat şi suntem în măsură să lansăm comanda pentru cel de-al doilea lot. Sunt elemente pe care le-am asumat de fiecare dată, nu numai partea de achiziţie, ci şi partea de investiţii în economia românească, în industria de apărare şi angajamentul faţă de companiile naţionale şi locale pentru a fi parte la toate proiectele pe care MApN s-a angajat să le dezvolte", a spus ministrul Ciucă.

Premierul Ludovic Orban a afirmat că România investeşte în apărare, pentru că trebuie să se asigure că are capacitatea de a se apăra şi de a asigura protecţia cetăţenilor săi. 

"Mă bucur că am participat la urmărirea proiectului de investiţii în modernizarea Colegiului Militar "Tudor Vladimirescu" şi chiar am scris în carte că sper să revin anul viitor când se împlinesc 200 de ani de la Revoluţia lui Tudor Vladimirescu ca să tăiem panglica şi să facem recepţia finală a lucrărilor. Armata are un plan de înzestrare extrem de ambiţios prin care urmăreşte achiziţionarea de capabilităţi moderne, de ultimă oră, prin care să poată facă faţă oricărei provocări. Investim în apărare, dar în acelaşi timp încercăm să folosim programul de achiziţii militare ca o pârghie de dezvoltare a industriei de apărare din România. Turela de pe Piranha V este fabricată în România în proporţie de aproape 70%, la Bacău şi la Măgurele, de o companie care a investit în România. De asemenea, o parte din Piranha V care vor fi produse în România se realizează la Uzina Mecanică Bucureşti. Practic, cu fiecare contact de achiziţie militară, încercăm să dezvoltăm echipamente de producţie, să facem transfer de know-how şi, de asemenea, să dezvoltăm şi capabilităţi de cercetare-dezvoltare-inovare, pentru a dezvolta economia şi a crea locuri de muncă bine plătite şi de a asigura transfer de know-how, pentru deveni mai competitivi", a declarat Ludovic Orban.  

Transportorul blindat pentru trupe TBT 8x8 PIRANHA V este un autovehicul de luptă şi de transport pe roţi, destinat Forţelor Terestre, care asigură o mobilitate sporită şi o protecţie corespunzătoare personalului îmbarcat pe timpul executării misiunilor specifice, în orice zona de relief, indiferent de timp, anotimp sau condiţii meteorologice. Primele 36 de transportoare blindate Piranha V - 30 în configuraţie de maşină de luptă a infanteriei cu tun de 30 mm şi 6 în configuraţie de punct mobil de comandă, sunt primele transportoare Piranha 5 dintr-un total de 227 pentru care România a semnat un contract de aproape 900 de mil. euro, restul urmând a fi asamblate final la UMB. 
 

Adauga comentariu