Ordonanța de clasare a Dosarului ”Fațada”, care a vizat-o pe Olguța Vasilescu, contestată în instanță

Dosarul ”Fațada” pleacă de la Tribunalul Dolj, la Tribunalul București. Unul dintre denunțătorii Olguței Vasilescu a contestat ordonanța de clasare a dosarului, nr. 957//P/2015 din data de 7 decembrie 2020, dispusă de procurorul de caz. Plângerea privind soluția de neurmărire/netrimitere în judecată a fost depusă pe 22 februarie 2021, iar joi, pe 11 martie a.c., magistrații Tribunalului Dolj au decis să scoată cauza de pe rol și să o înainteze Tribunalului București ”în vederea pronunțării reunirii dosarului nr. 1013/63/2021 al Tribunalului Dolj la dosarul nr. 4552/3/2021, aflat pe rolul Tribunalului București”. Practic, instanța trebuie să decidă unde urmează să se judece contestația formulată la ordonanța de clasare: la Craiova sau la București. Termenul de judecată este 5 aprilie 2021. 

Contestatarul susține, pe scurt, că acțiunile a două instituții se bat cap în cap: odată DNA, care invocă faptul că nu au fost suficiente probele la dosar și, de cealtă parte, Ministerul Dezvoltării, care cere Primăriei Craiova restituirea banilor alocați pentru renovarea centrului Craiovei, din cauza calității granitului montat, care, conform expertizelor ulterioare solicitate, s-a dovedit că a fost de o calitate mai slabă, deci mai ieftin decât în devizul lucrărilor. Diferența de bani, sute de mii de lei, rezultată din costul real al materialului folosit, ar fi fost utilizată, drept sponsorizare, la vopsirea fațadelor din centrul Craiovei. 

”O bună parte din banii furati ca urmare a folosirii de materiale proaste la strazile centrului istoric al Craiovei au fost spalati prin intermediul unui ONG care a schimbat ilegal culorile blocurilor din centrul Craiovei. Folosirea de materiale proaste este constatata, cu prejudicii de miliarde, de Ministerul Dezvoltarii prin procesul-verbal nr. 141598/21.10.2019. (...) Schimbarea culorilor este ilegala deoarece nu există nicio autorizatie in acest sens. Numita Vasilescu Lia Olguta este cea care a sprijinit folosirea de materiale proaste, este cea care a coordonat sponsorizarile catre Pro Craiova (ONG-ul implicat n.r.), este cea care a protejat si incurajat lucrarile ilegale de schimbare a culorilor si este acum reprezentantul legal al contestatorului procesului-verbal prin care Ministerul Dezvoltarii constata folosirea de materiale proaste si prejudicii de miliarde. Toate aceste chestiuni sunt demonstrate cu inscrisurile inregistrarilor audio si video depuse de la dosarul penal. Furtul constatat de Directia POR (din cadrul Ministerului Dezvoltării n.r.) demonteaza ordonanta procurorului DNA (...) iar procurorul cauzei a ignorat total aceste probe”, se arată în Plângerea formulată la contestația de clasare a Dosarului Fațada.

Și Primăria Craiova, reprezentată de Olguța Vasilescu, a contestat, la rândul ei, expertiza făcută la cererea Ministerului Dezvoltării. mai exact, procesul-verbal nr.141598 din 21.10.2019 prin care Directia generala POR din Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a constatat o fraudă de 2.875.635,16 lei, prin aplicarea unor materiale îndoielnice drept granit de înaltă calitate, în Centrul Istoric al Craiovei

”Ordonanta procurorului de clasare din 07.12.2020 afirma, in esenta, ca nu exista probe suficiente ca numita Vasilescu Lia Olguta putea controla ce fac firmele subcontractate de Primaria Craiova pentru renovarea centrului istoric al orasului. Impotriva ordonantei de clasare am facut plangere, care a fost solutionata prin Ordonanta nr.7/11/2021. Ambele ordonante ignora insa ca banii spalati prin Pro Craiova au provenit din utilizarea de materiale proaste in centrul Craiovei. Studiind procesul-verbal nr.141598 din 21.10.2019 al Directiei generale POR si contestatia Primariel Craiova impotriva acestui proces-verbal, este evident nu numai ca Vasilescu Lia Olguta controla activitatea infractorilor, dar le si apara furtul din moment ce Directia generala POR constata furturi, Primaria condusa de Vasilescu Lia Olguta incearca anularea constatarii furtului banilor donati prin santaj pentru vopsirea ilegala a fatadei blocului Romarta”, se mai arată în contestația depusă în gebruarie la ordonanța de clasare a dosarului. 

”În scopul stabilirii diferentelor dintre valorile decontate si cele eligibile referitoare la lucrari de suprastructura si lucrari accesorii, lucrari de reabilitare strazi si trotuare, s-au stabilit diferente de cantitati in minus intre datele inaintate spre decontare in cererile de rambursare si Centralizatorul pavaj Centrul Istoric elaborat de executant”, se arată în expertiza cerută de Ministerul Dezvoltării 

Reamintim că la sfârșitul anului trecut Direcția Națională Anticorupție a clasat dosarul penal ”Fațada”, în care Lia Olguța Vasilescu era cercetată pentru savarsirea infractiunii de folosirea autoritatii sau influentei in scopul obtinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, luare de mită și spălare de bani. Totodată, fostul senator Radu Preda, care era acuzat de complicitate la luare de mită și instigare la comiterea infracțiuii de spălare de bani a scăpat, la rândul său, de urmărirea penală. DNA a dispus și ridicarea măsurilor asiguratorii instituite în cauză prin ordonanța din 7 iunie 2016, respectiv a sechestrului bunurilor imobile aflate în proprietatea celor anchetați, precum și a sumelor de bani deținute de aceștia în unitățile bancare din România.

Procurorul Ionuț Cosmin Stroie, de la Secția de Combatere a Corupției din cadrul DNA a semnat ordonanța de clasare a dosarului ”Fațada” în data de 7 decembrie 2020, susținând că ”nu există suficiente probe” privind vinovăția celor cercetați.  

Adauga comentariu