Pacienții cu scleroză multiplă vor avea posibilitatea de a beneficia de tratament în Craiova. Spitalul de Neuropsihiatrie a fost inclus în lista centrelor medicale în care se desfășoară Programul național de Boli Neurologice. Este singurul din Oltenia

În Craiova sunt aproape 150 de bolnavi care suferă de scleroză multiplă, o boală neurologică ce duce la invaliditate, iar în județ numărul acestora este chiar mai mare. Afecțiunea care se poate declanșa după vârsta de 20 de ani, dar uneori și la copii, necesită un tratament special care nu se găsește în farmacii. Tratarea acesteia se face numai în spitalele incluse în Programul național de Boli Neurologice/Scleroză multiplă. În România, până acum, erau doar 12 centre medicale din șase orașe unde suferinzii acestei boli puteau merge pentru a-și ridica tratamentul. 

Bolnavii din Craiova parcurgeau sute de kilometri în fiecare lună pentru a-și ridica tratamentul de la centrele medicale din București sau Timișoara. De curând însă, Spitalul de Neuropsihiatrie din Craiova a fost declarat eligibil pentru a fi inclus pe lista unităților medicale care desfășoară acest program. 

“A fost un demers de care noi ne-am ocupat încă din 2015, alături de reprezentanții unei asociații a pacienților care suferă de scleroză mutiplă. A fost un proiect de suflet și suntem încântați că vom putea desfășura acest program la Craiova. Devenim astfel primul centru de acest fel din Oltenia și sperăm să putem sprijini toți bolnavii din această zonă. Așteptăm să vedem ce buget se va aloca și câți dintre bolanvii diagnosticați vor putea beneficia de medicația necesară la noi în spital.”, a declarat Anca Tudor, managerul Spitalului de Neuropsihiatrie din Craiova. 

Tratamentul cu imunomodulatoare trebuie administrat toată viața pentru încetinirea progresiei bolii. În faza terminală, pacientul poate ajunge în imposibilitatea de a se mai deplasa. Printre simptomele sclerozei multiple se numără: deficite motorii ale membrelor, până la paralizii grave şi ireversibile, parestezii ale membrelor inferioare, tulburări de vedere, tulburări de coordonare, alterarea simţurilor, oboseală, diminuarea capacităţii de concentrare, a capacităţii de a vorbi şi de a înghiţi, dificultăţi de control a vezicii urinare, tulburări sexuale şi deteriorarea funcţiilor cognitive. Boala afectează de trei ori mai multe femei decât bărbați. 

 

Sursa foto titlu: csid.ro

Adauga comentariu