A "pariat" pe afine și a câștigat. Un doljean din Robănești a făcut o adevărată afacere din cultivarea și vânzarea afinelor. Omul exportă în Europa de Nord și detine certificare BIO

Curcea Laurențiu are 37 de ani. Pentru că trebuia să se descurce după criza din 2008, a ales să se ocupe de cultivarea afinelor. Cu câteva informații, o parte din banii necesari și un teren proprietate personală, Laurențiu a trecut la treabă. La 400 de mii de euro s-a ridicat atunci investiția.

"Am avut jumătate din bani. Am plătit 50% plus TVA. Terenul este proprietate personală și în aceste condiții am putut să dezvolt cea ce îmi propusesem. Nu știam cum va fi, nu aveam prea multe informații, experiență deloc.", a declarat Laurentiu.


Doljeanul cultivă afine pe o suprafață de 6 hectare în comuna Robănești. S-a apucat de asta lăsând deoparte profesia de jurist și afacerile cu imobiliare și se pare că a tras lozul câștigător. În 2012 a pus prima plantație de afine și 4 ani mai târziu Laurențiu se bucura de prima producție de fructe care au și plecat la export. Vinde afine în Europa de Nord, în țări precum Anglia, Olanda și Germania. Mult prea puțin însă pentru țara în care produce fructele.

"În România vând spre final de sezon, pentru la noi nu există cultura fructului de afine. Oamenii încă nu cunosc proprietățile benefice ale acestui fruct miraculos. Multe cereri am de la bolnavii de diabet care știu că afinele scad glicemia și chiar o reglează în timp. E păcat că nu știm despre ele.", mai spune doljeanul.


Afinele cultivate de Laurențiu au certificat de produs BIO iar prețul de vânzare al unui kilogram este de 20 lei pentru cumpărătorii din România, respectiv Dolj. De două ori pe an, o firmă din Germania vine și face analize pe apă, sol, fruct, plantă pentru a vedea dacă sunt urme de reziduuri sau chimicale. În caz contrar, riscă să rămână fără licență.


În fiecare an își propune să păstreze măcar câteva sute de kilograme din producție, să le înghețe ca să le poată vinde celor care cer afine chiar și înghețate. 


Producătorul doljean speră ca lucurile să meargă bine în continuare, să acumuleze și mai multă experiență ca pe viitor să își dezvolte afacerea, una destul de costisitoare de alfel.


Afinele sunt cel mai puternic antioxidant natural. Ajută la scăderea glicemiei și este fructul cel mai complex dacă vine vorba de vitamine și minerale.

Adauga comentariu