Pe lângă Primăria Craiova sare și CJ Dolj cu 50.000 de lei pentru Festivalul de Film Ecologist al Laviniei Șandru

Primăria Craiova și Consiliul Județean Dolj alocă, împreună, 450.000 de lei pentru Festivalul Internațional de Film Ecologist ECO FEST România – ”Pentru Sănătatea Pământului”, ediția cu numărul XI, care este programată să aibă loc la Craiova, în perioada 7 - 14 iunie. Dată fiind pandemia, festivalul va fi organizat în online, dar și cu participarea limitată a spectatorilor. Ce înseamnă mai exact acest festival. Ei bine, este un conglomerat de activități artistice, educaționale și civice, potrivit organizatorilor, adică Uniunea Ziariștilor din România în colaborare cu Asociaţia Inițiativa Ecologistă Europeană, al cărei fondator este actrița, jurnalista și fostul om politic Lavinia Șandaru, de altfel președinte al EcoFest.

Revenind la activitățile care au loc efectiv, este vorba de workshop-uri cu elevi din Craiova în cadrul secțiunii Zona liberă de indiferență”, o competiție între echipe reprezentând școli și licee, care prezintă câte un proiect ecologist, originalitatea fiind atuul principal al câștigătorilor. Proiectele elevilor sunt prezentate la Teatrul de Vară din Parcul Nicolae Romanescu de-a lungul întregii perioade de desfășurare a festivalului și vor fi însoțite de momente artistice realizate de elevii din aceeași școală/liceu.

Cealaltă secțiune, numită ”Panoramă”, va însemna proiecția unui număr total de 7 filme artistice, unul în fiecare seară a festivalului. În paralel, au loc emisiuni live pe postul Tv Canal 33, acolo unde chiar Lavinia Șandru este realizatorul unei emisiuni culturale, ”Carte Diem”. Tot din program fac parte și dezbateri cu juriul elevilor și cu publicul spectator referitoare la tematica filmelor, la ideile generate, mesajul educațional. Într-o seară este programată și o piesă de teatru ”TimeAholics”, spectacol susținut de Teatrul Excelsior din București. În plus, în cadrul festivalului apare ”un program artistic susținut de elevii participanți la Zona Liberă de Indiferență sau de către Pro Consul. Nu se știe încă.

Acum să vedem și ce implicații au Primăria și Consiliul Local Craiova în acest festival, pentru care alocă 400.000 de lei, în schimbul cărora vor fi menționați ca parteneri principali ai evenimentului. În primul rând, Craiova asigură cam toate cheltuielile privind organizarea festivalului și anume: cheltuieli pentru drepturi intelectuale (regie artistică, grafică materiale tipărite și materiale promoționale, grafică site www.ecofestromania.ro., copywriter, traducere și adaptare filme secțiunea Competiție, PR, fotograf, lectori workshopuri, prezentatori, moderatori, selecționer filme, actori, artiști interpreți și artiști plastici, producător eveniment, momente artistice), prestări servicii și colaboratori (prestări servicii artistice, remuneraţii colaboratori, personal organizare), tipărituri (afişe, caiete program, flyere, diplome, alte materiale promoționale), realizare montaje video pentru festival etc., închirieri de aparatură (închiriere aparatură specifică: instalaţii, aparatură videoproiecţie, videoproiectoare etc.), inclusiv licențele (taxe de proiecție) pentru filmele din secțiunea Competiție și secțiunea Panoramă etc.

 

Iar asta nu este tot. Tot Primăria Craiovba se obligă să pună la dispoziția organizatorului spațiul Teatrului de Vară din Parcul Nicolae Romanescu, în perioada 5-15 iunie 2021, pentru desfășurarea evenimentului; să permită accesul gratuit în Casa Bibescu, pe perioada festivalului, pentru desfășurarea activităților de organizare, precum și pentru realizarea filmărilor și transmisiunilor video live ale emisiunilor realizate cu oficialitățile locale; să permită rezervarea gratuită a Filarmonicii Oltenia și a Colegiului Național Elena Cuza, în perioada 7 – 11 iunie 2021, în vederea realizării unei secțiuni a festivalului, respectiv proiecția filmelor din secțiunea Competiție, precum și pentru realizarea de dezbateri cu Juriul elevilor și cu publicul spectator.

 Vizionarea filmelor din categoria ”Competiție” va avea loc atât fizic, în locația desemnată din Craiova - Filarmonica Oltenia, cât și în cadrul unor grupuri de Facebook închise, formate din câteva sute de spectatori. Accesul în aceste grupuri se va face gratuit, în baza unei solicitări pe pagina de Facebook a festivalului, https://www.facebook.com/ecofestromania. Filmele din categoria ”Panorama” vor putea fi vizionate zilnic la Teatrul de Vară din Parcul Nicolae Romanescu.

Ce primește municipalitatea craioveană în schimbul susținerii financiare: ”Știri și reportaje privind festivalul vor fi difuzate în presa scrisă și audio-vizuală (TV, site-uri). Promovarea întregului eveniment se va realiza atât pe plan local, cât mai ales la nivel național. În Municipiul Craiova, vor fi distribuite afișe și flyere în școli, cu două săptămâni înainte de începerea festivalului. De asemenea evenimentul va fi reflectat în presa scrisă și audiovizuală. Pe durata de desfășurare a Festivalului, la Casa Gheorghe Bibescu (luni – joi și duminică), vor fi realizate emisiuni cu oficialități locale, ce vor fi difuzate live de postul de televiziune Canal 33. Vor fi difuzate anunțuri informative și reportaje pe canalele publice de radio și televiziune. Festivalul va fi promovat în rândul membrilor Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, care vor prelua și distribui informații și videoclipuri din cadrul Festivalului EcoFest, vor scrie articole, vor lua interviuri de la invitați organizatori și vor face transmisii live pe tot parcursul derulării evenimentului”, după cum se arată în referatul de aprobare a proiectului întocmit de Primăria Craiova, proiect care a fost aprobat luna trecută în ședința Consiliului local Craiova.

Și pentru că tot veni vorba de autorități, la rândul său, Consiliul Județean Dolj a aprobat, în ședința de ieri, alocarea unei sume de 50.000 de lei ”pentru organizarea la standarde ridicate a activităţilor din Festivalul Internaţional al Filmului Ecologist ECOFEST România -,,Pentru Sănătatea Pământului”, odată cu încheierea protocolului de cooperare între Consiliul Judeţean Dolj, Şcoala Populară de Arte şi Meserii Cornetti, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, în colaborare cu Asociaţia Inițiativa Ecologistă Europeană în vederea organizării Festivalului Internaţional al Filmului Ecologist ECOFEST România - ”Pentru Sănătatea Pământului”.

Practic, tot festivalul este plătit din bani publici, în schimbul cărora municiplaitatea craioveană ar primi publicitate. Interpelată de consilierii din opoziție pe acest subiect, Olguța Vasilescu a susținut că organizarea evenimentului se justifică pentru că festivalul a mai avut loc și în alte orașe din țară și, în plus, presupune implicarea multor elevi, organizatorii având un parteneriat şi cu Ministerul Educaţiei. 

"La instituţiile de cultură din Craiova activitatea a fost suspendată, iar angajaţii au intrat în şomaj tehnic. Situaţia este destul de tensionată, numai pentru primele trei trimestre există fonduri bugetare. Iar în situaţia dată, în care cerem sacrificii pentru angajaţii noştri, nu cred că este oportun să alocăm suma de 400.000 lei pentru acest festival, din care 180.000 lei sunt numai onorarii, pentru artişti şi moderatori. Nu vreau să intru pe fond, am văzut că se ocupă Lavinia Şandru de acest festival, persoană publică cunoscută, politician, dar nu se justifică alocarea acestei sume în condiţii date, pentru un festival care nu este unul cunoscut, iar impactul va fi destul de mic. Banii aceştia pot fi folosiţi pentru salarizarea personalului din Filarmonica Oltenia, de exemplu. Şi Filarmonica desfăşoară tot evenimente culturale. Sigur că oraşul are nevoie de astfel de evenimente, dar să ne fixăm pe 2-3 festivaluri, astfel de propuneri să fie justificate şi să fie făcute din timp", a atras atenția consilierul USRPLUS, Lucian Săuleanu, luna trecută, înaintea votului pentru proiectul privind festivalul, în contextul unor proteste ale angajaților Filarmonicii Oltenia.

Iată care este oferta din PROGRAMUL FestivalulUI Internațional al Filmului Ecologist EcoFest România, ediția a XI-a, 7-13 iunie 2021, Craiova

LUNI, 7 IUNIE 2021  Parcul Nicolae Romanescu 18,00 – 20,00 - Gala de Deschidere a Festivalului - Prezentare festival - Prezentare juriul de specialitate și juriul elevilor - Prezentare workshopuri - Prezentare Zona Liberă de Indiferență - Cuvânt oficialități - Recitaluri muzică folk și folk rock 20,00 – 22,00 - Film în secțiunea Panorama  Casa Gheorghe Bibescu 18,30 – 20,00 Emisiunea ”Ediție Specială” – emisiune cu oficialități locale – motivul alegerii Municipiului Craiova ca oraș gazdă a ECO Fest – ediția a XI-a. Emisiunea va fi transmisă în direct la postul de televiziune Canal 33 și pe pagina de facebook a evenimentului EcoFest 2021: https://www.facebook.com/ecofestromania, pe pagina IEE https://www.facebook.com/initiativaecologista și pe pagina UZPR.

MARȚI, 8 IUNIE 2021  Filarmonica Oltenia/Colegiul Național Elena Cuza 15,00 – 18,00 – Filme în Competiție Dezbateri cu juriul elevilor și cu publicul spectator, referitoare la tematica filmelor, la ideile generate, mesajul educațional.  Parcul Nicolae Romanescu 12,00 – 15,00 – workshopuri și preselecție pentru ”Zona Liberă de Indiferență” 20,00 – Film în secțiunea Panorama. Municipiul Craiova - Primăria Municipiului Craiova Serviciul Imagine Contract de asociere încheiat cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România 2  Casa Gheorghe Bibescu 18,30 – 20,00 – Emisiunea ”Ediție Specială”

MIERCURI, 9 IUNIE 2021  Filarmonica Oltenia/Colegiul Național Elena Cuza 15,00 – 18,00 – Filme în Concurs Dezbateri cu juriul elevilor și cu publicul spectator referitoare la tematica filmelor, la ideile generate, mesajul educațional.  Parcul Nicolae Romanescu 12,00 – 15,00 – workshopuri și preselecție pentru ”Zona Liberă de Indiferență” 20,00 – Film în secțiunea Panorama.  Casa Gheorghe Bibescu 18,30 – 20,00 – Emisiunea ”Ediție Specială”

JOI, 10 IUNIE 2021  Filarmonica Oltenia/Colegiul Național Elena Cuza 15,00 – 18,00 – Filme în Concurs Dezbateri cu juriul elevilor și cu publicul spectator referitoare la tematica filmelor, la ideile generate, mesajul educational.  Parcul Nicolae Romanescu 12,00 – 15,00 – workshopuri și preselecție pentru ”Zona Liberă de Indiferență” 20,00 – Film în secțiunea Panorama  Casa Gheorghe Bibescu 18,30 – 20,00 – Emisiunea ”Ediție Specială”.

VINERI, 11 IUNIE 2021  Filarmonica Oltenia/Colegiul Național Elena Cuza 15,00 – 18,00 – Filme în Concurs Dezbateri cu juriul elevilor și cu publicul spectator referitoare la tematica filmelor, la ideile generate, mesajul educational. Municipiul Craiova - Primăria Municipiului Craiova Serviciul Imagine Contract de asociere încheiat cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România 3  Parcul Nicolae Romanescu 12,00 – 15,00 – workshopuri și preselecție pentru ”Zona Liberă de Indiferență” 20,00 – Film în secțiunea Panorama.

SÂMBĂTĂ, 12 IUNIE 2021  Parcul Nicolae Romanescu 16,00 – 20,00 – Finala ”Zona Liberă de Indiferență” 20,00 – Film în secțiunea Panorama

DUMINICĂ, 13 IUNIE 2021  Parcul Nicolae Romanescu 18,00 – 19,00: Piesa de Teatru ”TimeAholics” – autor Bogdan Capșa, regia Anca Ciuclaru, spectacol susținut de Teatrul Excelsior 19,00 – 20,00: Gala de Închidere a Festivalului - Decernare premii festival - Decernare premii ”Zona Liberă de Indiferență” 20,00 – 21,00: program artistic susținut de elevii participanți la Zona Liberă de Indiferență sau de către Pro Consul 21,00 – Film în secțiunea Panorama

Filme secțiunea Panorama: Tomorrowland/Lumea de dincolo de mâine – 2015, SUA (124 min) Mia and The White Lion /Mia și leul alb – 2018, Franța (98 min) Jurrasic World – Fallen Kingdom/Jurrasic World – Un regat în ruină – 2018, SUA (128 min) The Lion King/Regele Leu – 2019, SUA (113 min) The Great Wall/Marele Zid – 2017, SUA (98 min) Dora and the Lost City of Gold/Dora în căutarea orașului secret – 2019 (102 min) Arrival/Primul Contact – 2016, SUA (112 min).

”În cadrul festivalului sunt prezentate cele mai valoroase filme de lung, mediu sau scurt-metraj, documentare sau de animație românești sau străine, având drept tematică protecția mediului înconjurator sau ecologia sub diversele ei aspecte.

Obiectivul esențial al festivalului este promovarea și dezvoltarea în rândul populației, îndeosebi a tinerei generații, a unei conștiințe și atitudini active, militante  și creative pentru protecția și salvgardarea naturii și a mediului înconjurător.

Festivalul se desfașoară anual, în localități în care Asociația Pro Familia și Asociația Initiativa Ecologista Europeana organizează manifestarea Zona Liberă de Indiferență”, se arată pe pagina festivalului ecofestromania.ro.

 

 

 

Adauga comentariu