Pesta porcină crează isterie în județ. Doljenii își taie porcii noaptea, iar samsarii profită de disperarea oamenilor pentru a cumpăra animale la prețuri de nimic. Prefectul face apel la calm

Este panică în rândul doljenilor. Toți sunt speriați de faptul că odată apărută într-o localitate din județ, pesta porcină africană s-ar putea extinde rapid. Și nu doar că sunt speriați dar au luat și măsuri..iși taie singuri porcii din gospodării, noaptea.


"Oamenii își sacrifică animalele fără rost. Ce să vă spun că la Filiași nu mai erau la vânzare lăzi frigorifice. Alatăieri noapte la Țuglui se tăiau porci la ora trei noaptea. M-au sunat prieteni inclusiv din Mehedinți să mă întrebe dacă e cazul să își taie animalele. E o isterie generală." , a declarat Narcis Purcărescu, prefect Dolj.


De disperarea oamenilor speriați profită însă samsarii care acum aleargă prin sate să cumpere animale la prețuri de nimic.


"Vin samsarii prin sate, la ora actuală sunt samsari care vin să cumpere porci și le spun oamenilor că oricum vin aștia cu pesta și îi taie și îi omoară. Favorizăm samsareala. Oamenii au în curte și pentru consum propriu și pentru vânzare." , a mai spus primarul de la Rast, Ion Silișteanu.

Mai mult decât atât, au apărut situații în care oamenii speriați taie porcii în grabă și nici măcar nu îi mai controlează de boli, de trichineloză. De asemenea sunt localități în care veterinarii merg la oameni să-i informeze că trebuie să crotalieze porcii pentru că în caz contrar, la pestă nu vor mai putea fi despăgubiți.


Un alt caz special a fost în localitatea doljeană Bucovăț, acolo unde DSV și ANSVSA au făcut o simulare în timp real, la o fermă din zonă privind prevenirea și combaterea pestei rumegătoarelor mici, boală ce evoluează la ovine și caprine în Bulgaria. Simularea a creat panică în rândul localnicilor.


Prefectul județului Dolj face însă apel la calm și pentru asta i-a convocat pe toți primarii din județ pentru a le descrie situația și faptul că nu mai există niciun motiv de panică.


"Dumneavoatră primarii trebuie să îi informați pe oameni, să îi calmați. În județul Dolj nu mai există nicio suspiciune în niciuna din localități. Nu trebuie să mai existe niciun motiv de panică. Vă rog să liniștim populația că deja s-a creat o isterie." , a mai adăugat prefectul județului Dolj.

Comentarii

mona

03.11.2018 22:15

GARANTEAZA PREFECTU TIMPENIA ASTA,DACA PINA PE TREISUNU TREBUIE SA DISPARA TOTI PORCI SI NU MAI AI VOIE SA CRESTI PE CINE MINT JIGODIILE ASTEA 

Adauga comentariu