Peste 11.300 de porci, uciși preventiv și îngropați din cauza pestei porcine africane, la Băilești

Autorităție au stins focarul de pestă porcină apărut în două exploatații comerciale din Băilești. 11.349 de capete de animale au fost ucise preventiv după ce, în urmă cu aproximativ trei săptămâni, s-a depistat existența pestei porcine, după ce câteva exemplare au murit. Inițial, au fost eutanasiați 4500 de porci, ulterior acțiunea de ucidere fiind extinsă și la o altă exploatare din imediata apropiere, aparținând aceluiași agent comercial. 

Potrivit directorului Direcției sanitare Veterinare și Pentru Siguranța Animalelor (DSVSA) Dolj, Andrei Butaru, acțiunea de ucidere s-a încheiat la Băilești, urmând ca microfermele să fie dezinfectate. ”Cadavrele au fost depuse într-un spațiu special amenajat, pus la dispoziție de Primăria Băilești, apoi peste ele s-au pus var și pământ. În cele două exploatări urmează ca societatea să facă dezinfecția, apoi noi vom lua probe și dacă problele sunt negative vom da aviz de repopulare. Însă toată procedura durează circa 40 de zile. În total, în Băilești au fost ucise 11.349 de capete de porcine, 5500 dintr-una din ferme, în cealaltă circa 5800”, a precizat Butaru, pentru Ziarul de Craiova.

Potrivit primarului din Băilești, Costel Pistrițu, cadavrele au fost îngropate într-un spațiu special creat în acest sens, moștenit de pe vremea comunismului, dar păstrat de administrație ca atare, pentru a deservi acestor situații, la fostul combinat de stat din oraș. ”Este un spațiu special de ecarisare, îngrădit, cu maluri de circa 11 metri, situat la trei kilometri de oraș. Totul s-a făcut ca la carte, pentru a limita la maximum posibilitatea răspândirii pestei la gospodăriile cetățenilor”, spune Costel Pistrițu. 

Fotografie cu titlu ilustrativ, sursa: evz.ro

 

Adauga comentariu