Peste 40 de pompieri au intervenit la incendiul de la spital. O parte a ajuns la Pediatrie, apoi la Psihiatrie

Era ora 20:22 când un apel prin 112 era direcționat către ISU Dolj. Se anunța un incendiu la Clinica de Psihiatrie a Spitalului de Neuropsihiatrie din Craiova. La 20.25, ieșeau pe poată pompierii de la Detașamentul 2 Craiova, de pe Str. Henry Ford și, în circa 5 minute, erau la Psihiatrie. Cu un istoric recent îngrozitor în privința incendiilor din spitale, s-a luat decizia ca în sprijinul celor care deja interveniseră să mai fie trimise echipaje, dat fiind faptul că o nouă tragedie de proporții ar fi putut avea loc.

Așa încât, ulterior, a fost alertat și trimis în sprijin Detașamentul 1 de Pompieri Craiova, care s-a deplasat la intervenție în primă instanță cu 2 autospeciale de stingere cu apă și spumă, spun reprezentanții ISU Dolj, urmate imediat și succesiv de o autospecială de descarcerare grea, încă o autospecială de stingere cu apă și spumă și o autospecială pentru intervenție și salvare de la înălțime. Venind din centru și deplasându-se către Parc, pompierii s-au oprit, însă, la Pediatria aflată tot lângă Parcul ”Romanescu”, unde părea agitație. 

Autospecialele de la această subunitate au ajuns inițial la Secția de Pediatrie de la Spital, aflată pe traseul de deplasare. Echipajul aflat în prima autospecială, din fruntea coloanei de deplasare, a avut impresia că observă semnalele luminoase ale unei ambulanțe aflate în incinta acelei unități sanitare crezând că acolo este incendiul. Practic, mergând pe Unirii în jos, au văzut în curtea Spitalului de Pediatrie o ambulanță cu girofar, au făcut sensul giratoriu și au în curtea spitalului. După ce au constata că acolo nu e niciun incendiu au plecat către Psihiatrie. 

”În scurt timp, echipajele au constatat că nu la locația respectivă se manifesta incendiul, continuând deplasarea către locul intervenției, unde au ajuns în timp scurt. Nu a fost necesar ca autospecialele de stingere de la această subunitate să acționeze pentru stingerea incendiului, această operațiune fiind deja efectuată de către subunitatea de bază”, au comunicat, astăzi, reprezentanții ISU Dolj. Pompierii veniți în sprijin i-au ajutat pe colegii de la Detașamentul 2 în verificarea saloanelor, dacă mai erau persoane blocate în interior, în verificarea focarelor, în deschiderea ușilor. ”Personalul de intervenție de la această subunitate a acționat în sprijinul subunității de bază, Detașamentul 2 de Pompieri Craiova, prin suplimentarea echipelor de căutare-salvare, care au executat operațiunile de căutare a persoanelor în întregul pavilion în care funcționează unitatea sanitară, nu numai în zona afectată de incendiul produs”, potrivit datelor furnizate astăzi.

După finalizarea operațiunilor specifice de intervenție, la locul evenimentului a fost dislocată și o autospecială pentru descarcerare, de la Detașamentul 2 de Pompieri Craiova, pentru a asigura iluminarea locului afectat de incendiu, în vederea desfășurării cercetărilor specifice de către structurile de poliție. 

În urma incendiului, provocat de o pacientă care a dat foc patului, au ars lenjeria, pătura, perna, salteaua, îmbrăcăminte, un covor din linoleum, un transformator electric 220V - 24V și s-au degradat tâmplarie PVC a ferestrelor, geamurile, zugrăveala încăperilor, camera de supraveghere video, vopseaua uşilor metalice, tavanul din rigips, corpurile de iluminat, tocăria uşilor și zugrăveala încăperilor învecinate.

Clinica de Psihiatrie I a Spitalului de Neuropsihiatrie deține autorizație de securitate la incendiu din decembrie 2015, dar la vremea respectivă normele nu impuneau și obligativitatea deținerii și a unei instalații de alarmare î 

În afară de cei trei medici care au suferit câteva fracturi minore după ce au sărit de la etajul I de teama fumului care se ridicase către scări, nimeni nu a fost rănit, majoritatea persoanelor care se aflau în clădire autoevacuându-se. De altfel, doi dintre aceștia au fost externați astăzi. Pacienții au fost mutați ulterior într-un corp de clădire alăturat.

Fotografie simbol

Adauga comentariu