Petre Daea, vizită de lucru în Dolj. Ministrul Agriculturii a vrut să vadă cum merg lucrările la stația de irigat Nedeia Măceșu

Vizita Ministrului s-a făcut în această după-amiază. Petre Daea a vrut să vadă dacă lucrările sunt în grafic și dacă se respectă calitatea, cu atât mai mult cu cât Oltenia suferă de lipsă acută de apă pentru solurile nisipoase care prodomină în zonă.


"Aici în zona aceasta de sud a României, în Oltenia sunt 400000 de hectare de nisip, aici nu le poți stăpâni decât printr-o cultură adecvată pentru nisipurile respective în așa fel încât să fie tot timpul acoperite de vegetație ca să nu pună în mișcare solul acesta care zboară pe câmp. Trebuie să aducem apă, fără apă nu putem face nimic în agricultură, cu atât mai mult aici cu cât pierderea de apă este masivă", a declarat Petre Daea, ministrul Agriculturii.


Minsitrul susține că lucrările la stația de irigat Nedeia Măceșu sunt în grafic, muncitorii și fermierii sunt foarte atenți ca totul să decurgă bine pentru a avea apă cât mai repede.


"Am fost la aceste sistem și am luat-o de la bază de la stația de la Nedeia Măceșu. Se lucrează aici, a fost înlocuită pe o distanță de 400 de metri țeava de epurare așa încât să putem fi operaționali. Anul acesta va fi nevoie de apă mai devreme, așa ne indică prognoza. Prin programul de guvernare apa este gratuită, din Dunăre până la stația de punere sub presiune care îi aparține fermierului este gratuită. Apa se aduce cu aceste stații de pompare și repompare pe care le avem în Programul Național de Irigații", a mai adaugat ministrul.


Reabilitarea stației Nedeia Măceșu este inclusă în Programul Național de Irigații, iar acesta este doar unul dintre cele 40 de șantiere deja deschise în toată țara, pe care ministrul vrea să le monitorizeze. Petre Daea spune că alte 30 de șantiere pentru irigații vor fi deschise în acest an.
Reabilitarea amenajării de irigații Nedeia Măceșu urmează a fi finalizată la sfârșitul lunii noiembrie a acestui an.


Prin Programul Naţional de Irigaţii se va reabilita o suprafaţă totală de 2.004.639 ha din 88 de amenajări de irigaţii viabile care includ următoarele obiective: 119 staţii de pompare de bază, 178 de staţii de repompare, 11.856 m de conducte de refulare, 48.232 m de conducte îngropate, un colector, 2.548.860 m de canale de aducţiune, 2.811.338 m de canale de distribuţie şi 5.286 de construcții hidrotehnice.

Adauga comentariu