Plan de răzbunare ca la Hollywood, eșec ca în filmele cu proști. Cine i-a pus gând rău primarului din Calafat

Este efervescență mare în primăria Calafat după ultimele evenimente care au ieșit la suprafață în ultimele zile. Pe de-o parte, rezultatul auditului financiar comandat de primarul Lucian Ciobanu a arătat că în instituție se fură ca în codru, iar oameni în poziție-cheie au știut și au favorizat furturile sau au beneficiat de pe urmele lui. Pe de altă parte, se anchetează incidentul din trafic în care primarul ar fi fost atras cu scopul evident de a se demonstra că se afla băut la volan.
 
Povestea începe în luna februarie a acestui an, atunci când primarul a solicitat efectuarea unor plăți, dar a fost înștiințat că nu mai există sume disponibile. Edilul a dispus la vremea respectivă înființarea unei comisii de verificare care să auditeze întreg compartimentul de Contabilitate  de la începutul anului 2016 și până la finalul anului 2017. Verificările documentelor contabile, a facturilor, bonurilor de consum și referatelor de necesitate au scos la iveală mașinațiuni financiare cu documente și semnături falsificate. Toate verificările au condus către trei persoane din primărie: Ionela Popa, gestionar, Dan Vîrtopeanu, administrator public, și Camelia Oncică, director economic.

“Analiza documentelor contabile a durat câteva săptămâni, timp în care am discutat cu toate persoanele ale căror semnături se regăseau în documente. Concret, a ieșit la iveală faptul că gestionara falsifica facturi și referate de necesitate care nu erau verificate de directorul economic și care primeau apoi viza “bun de plată” de la administratorul public. Plățile se făceau din bugetul local pentru achiziția de diferite materiale de construcții, iar banii ajungeau în conturile a patru firme din localitate. Bănuim că banii se întorceau apoi la angajații primăriei care favorizaseră aceste plăți”, explică Maria Colină, președinta Comisiei de control.
 

Foto: Ionela Popa, gestionara Primăriei Calafat
 
Toate problemele identificate în urma auditului s-au concretizat într-un raport înaintat primarului. În acest document se arată cum funcționa șirul ilegalităților din instituție.
“Achizițiile se făceau direct de magazionerul Popa Ionela, cu eludarea legii achizițiilor publice, evitându-se cu intenție biroul achiziții publice, tocmai pentru a nu exista riscul ca aceste materiale (cele care erau achiziționate efectiv) să fie comandate de angajații respectivului birou prin, prin comanda pe SEAP, de la alți furnizori decât cei agreați de aceasta.” , se arată în raportul final.
 

Tot în raport se evidențiază faptul că unele bonuri de consum aveau semnături falsificate. Practic, cei ale căror semnături figurau în acte nu și-au recunoscut semnătura, unii dintre ei aflandu-se la data întocmirii documentelor în concediu. Mai mult decât atât, pe unele bonuri apare semnătura unei persoane care nu mai lucra în primăria Calafat.

Toate aceste date, precum și calculul care arată un prejudiciu de 650 000 de lei, au fost prezentate în cadrul ședinței de consiliu local de săptămâna trecută, iar a doua zi, gestionara Ionela Popa a primit dispoziția de eliberare din funcție. Acesta este momentul care ar fi declanșat un amplu plan de discreditare a primarului Ciobanu.

Petrecerea de Florii a primarului din comuna Ghidici a fost momentul perfect pe care complotiștii l-ar fi așteptat. Primarul povestește că a fost urmărit și hăituit de-a dreptul de o mașină în care se afla fosta angajată, Ionela Popa.

“Am fost la ziua primarului de la Ghidici. Nu am băut pentru că sunt sub un tratament medical. Am simțit că sunt urmărit, dar nu mi-am dat foarte bine seama de momentul în care au intrat cu mașina în mine. Am mers acasă, iar astăzi am mers să dau declarații la poliție.”, explică Lucian Ciobanu, primarul din Calafat.

Doar că Ionela Popa a mers la poliție de seara trecută și a declarat că mașina sa a fost lovită de o mașină în care se afla primarul. După ce polițiștii au informat-o că incidentul este considerat tamponare ușoară, iar cel de-al doilea șofer se poate prezenta în decurs de 24 de ore pentru că nu există victime, femeia a mers cu fiul său la spital unde a susținut că a fost rănit în timpul incidentului.

“Sunt sigur că ea și toți cei care au fost afectați de descoperirea furtului din bugetul Primăriei doreau să dovedească faptul că m-am urcat băut la volan. Când au văzut că incidentul este considerat unul ușor, au mers la spital să demonstreze că a fost un accident cu victime. Eu pot demonstra că mașina mea nu a fost avariată, că există doar niște zgârieturi pe bara din spate. Există dovada în dosarul de CASCO pe care mașina îl are. Vreau să dovedesc faptul că am fost urmărit, o sa depun o plângere la Parchet și o să cer înregistrările telefonice ale persoanelor pe care le bănuiesc.” , a încheiat primarul Ciobanu.

Foto mașina înainte de avarie (sursa: dosarul CASCO)
 
Foto mașina după tamponarea de seara trecută
 
Pentru a avea o imagine a întregului prejudiciu din bugetul local și pentru a afla de cât timp durau aceste ilegalități, se va întocmi o nouă comisie de audit care va verifica documentele contabile din perioada mandatului fostului primar, Mircea Guță.

Comentarii

Tirdă Valerie

03.04.2018 08:40
Ignorând întâmplarea sau complotul pus la cale de diverși adversari ai primarului actual,poate că e momentul ca plătitorii de impozite și taxe din Calafat,să deschidă ochii larg și să vadă cine se ocupă de administrarea bugetului local!!! Angajați cu răspunderi uriașe,ce vizează viața cetățenilor municipiului Calafat,în funcții pentru care nu+i recomanda absolut nimic! Aș vrea să-i numesc pe toți neaveniții,promovați în funcții și nou angajați la momentul respectiv,care nu aveau nici în clin nici în mânecă,cu administrația dar din păienjenișul de funcționari,am să amintesc doar vreo câțiva,care chiar nu aveau ce să caute în administrația Primăriei: Vârtopeanu Dănuț( fără nici un serviciu anterior,ocupa funcția de manager -city!!!...vezi nalță țuțuroaie,din fonduri europene),total lipsit de pregătire)!; Gârtoi Daniel,fost angajat la ARDAF,asigurări, unde nu și-a clarificat situația nici astăzi!; Popa Ionela,de unde și cum a apărut că gestionar și ce pregătire o fi avut,recomandata de pădurarul gestionar Stârcu! ... Camelia Oncică,șefă peste bugetul Primăriei( ce o fi recomandat-o??? Pregătirea? Intelectul??? Și mulți alții!!! Singura "calitate",era că aveau pregătire mai proastă că cel care i-a angajat și-i dădeau garanția că nu-l vor contrazice! Numai că,decât cu-n prost la câștig,mai bine cu-n deștept la pagubă! Asta spun,fără să-l exonereze de vină pe Ciobanu Lucian,care are și el partea lui de vină dar poate că intenționează să facă un pic de curățenie! Sper!

Adauga comentariu