PNL Dolj a cerut prefectului încetarea mandatelor primarilor care au anunțat că se vor alătura PSD. Răspunsul oficial al Prefecturii Dolj le dă liniște primarilor “migratori”

14 primari din Dolj au anunțat  în urmă cu două săptămâni că vor susține PSD la următoarele alegeri, chiar dacă nu vor demisiona din partidele din care fac parte, PNL, UNPR și ALDE. Deși existau deja zvonuri că acești primari schimbaseră de mult tabăra, vestea nu a fost primită fără revoltă de oficialii PNL sau ALDE. Mai mult, liberalii au cerut oficial ca mandatele edililor trădători să înceteze de drept prin dispoziție de prefect. Instituția a analizat cererea PNL și a emis astăzi un răspuns. 

“Conform art. 8 alin. (2) din Legea nr. 14/2003 privind partidele politice, înscrierea unei persoane într-un alt partid politic constituie de drept demisie din partidul al cărui membru a fost anterior. Iar, conform art. 15 alin. (2) lit. g1 din Legea 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, calitatea de primar încetează, de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului în cazul pierderii, prin demisie, a calității de membru al partidului pe a cărui listă a fost ales.  Însă, conform art. 16 alin. (2) din Legea 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, ordinul prefectului va avea la bază un referat semnat de secretarul comunei sau al orașului, precum și actele din care rezultă motivul legal de încetare a mandatului. În plus, din declarațiile de presă anexate solicitării dumneavoastră, reiese că acești primari rămân în partidele lor sau nu au devenit încă membri ai altor partide. Ca urmare, în lipsa unor acte concrete privind înscrierea în alte partide decât cele pe ale căror liste au fost aleși (conform art. 8 alin. (3) din Legea nr. 14/2003) și fără un referat din partea secretarului unității administrativ-teritoriale nu poate fi emis ordinul prefectului de încetare, de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului primarilor menționați în adresa dumneavoastră”, se arată în răspunsul oficial emis de Prefectura Dolj.

Practic, pentru că primarii și-au declarat doar susținerea pentru PSD, fără să schimbe și în acte tabăra politică, nu se întrunesc condițiile legale de încetare a mandatelor acestora. 

Astfel, dacă cei 14 primari pot sta acum liniștiți că nu își pierd fotoliile, nu aceeași liniște să regăsește și în tabăra PNL. Președintele partidului a declarat, într-o conferință de presă la Craiova, că un răspuns negativ din partea Prefecturii Dolj nu va rămâne nesancționat.

"În cazul în care domnul prefect va refuza să-şi exercite prerogativele, ne vom adresa justiţiei pentru a pune stop acestei practici nocive democraţiei. Vom face plângere penală şi, totodată, ne vom adresa instanţei de contencios administrativ", a spus Ludovic Orban, președintele PNL.

În timp ce liberalii caută soluții pentru stoparea fenomenului, reprezentanții PSD, prin vocea președintelui PSD de Dolj, Claudiu Manda, au anunțat că alți cinci primari ar urma să se alăture lor. 

În urma alegerilor din 2016, PSD a câștigat 72 de fotolii de primari în tot județul. Un calcul simplu arată că dacă ar reuși să mai aducă încă cinci primari în afară de cei 14 deja racolați, social-democrații vor avea susținere din partea a 91 de primării, în afară de Craiova. Campania acestora de recrutare vizează însă și restul de 19 primării unde edilii nu s-au lăsat convinși până acum.  

Adauga comentariu