Poliția Locală Craiova a dat aproape 900 de avertismente, cu termen de conformare de 2 luni, asociațiilor care nu au vopsit fațadele blocurilor

Zeci de asociații de proprietari din Craiova au fost sancționate contravențional, cu avertismente scrise, de către Poliția Locală a Municipiului (PLM) Craiova pentru că nu s-au conformat Regulamentului local care prevede măsuri pentru gospodărirea orașului. Este vorba despre HCL nr. 107/2021, care, la art.4., alin (1), precizează că este contravenţie (...) neefectuarea de lucrări de întreținere, curățenie și reparare a clădirilor, a fațadelor locuințelor aflate în proprietatea sau în folosința persoanelor fizice și/sau juridice și a altor construcții amplasate la frontul străzii, prin lucrări de tencuire și zugrăvire periodică a acestora, prin efectuarea de lucrări de reparații, curățare, a anexelor acestora, curților, incintelor, împrejmuirilor, precum și a oricăror altor spații utilizate de acestea și instalații aferente acestora, precum și întreținerea și curățarea terenurilor aflate în proprietatea sau în folosința persoanelor fizice și/sau juridice.

PLM Craiova a trimis notificări încă din vara anului 2021, apoi a reluat acțiunea și la începutul anului curent, prin care au fost aduse la cunoștința asociațiilor de proprietari prevederile Legii nr. 273/2020 privind întreținerea fațadelor blocurilor, lege în baza căreia a fost emisă și Hotărarea Consiliului Local al Municipiului Craiova nr. 107/2021.

La începutul anului trecut, primarul Olguța Vasilescu le-a pus în vedere președinților asociațiilor de proprietari că, dacă nu vor intra în programul de reabilitare a blocurilor, accesat de primărie, pe fonduri europene, fațadele vor trebui refăcute pe banii locatarilor. Cum craiovenii s-au arătat neîncrezători în programul municipalității de reabilitare, fiindcă unii dintre cei trecuți prin el s-au plâns că au ajuns să plătească sume exorbitante pentru cofinanțare, programul nu s-a bucurat de succes. Astfel că, anul trecut, pe blocurile din oraș au apărut notificări prin care cetățenilor li se aducea la cunoștință că au obligația să-și curețe fațadele, să le tencuiască și să le zugrăvească periodic. În înștiințări se făcea referire la Legea nr. 273/2020 despre care primarul Vasilescu anunța că are de gând să o pună în aplicare. Vizate au fost, în special, blocurile pentru care nu s-au strâns semnături în vederea reabilitării pe fonduri europene. 

Toți proprietarii sunt obligați să-și vopsească fațadele. E o lege pe care o punem în aplicare și care vine în completare la o lege foarte veche, de care s-a prevalat Slatina. Acolo, toate blocurile au fost făcute ori de proprietari, prin asociații sau scara de bloc, dacă nu au intrat pe fonduri UE. Noi le-am spus oamenilor atunci când am promovat proiectul de reabilitare: atenție, este lege, dacă nu semnați și nu accesați fonduri UE, oricum va trebui să faceți. O să dați mai mult doar pe văruire, decât pe toate reparațiile care s-ar face prin reabilitare termică”, declara, pentru Ziarul de Craiova, viceprimarul Aurelia Filip, în iulie 2021. Potrivit acesteia, legea nu fusese aplicată până atunci pentru că municipalitatea a vrut să le dea oamenilor posibilitatea să facă fără să fie constrânși.

Cum numărul semnăturilor pentru reabilitarea blocurilor, la care spera edilul să ajungă, nu a fost suficient, s-a trecut la sancțiuni. Nu unele pecuniare. Cel puțin, nu deocamdată. 

135 de asociații amendate și termen de 2 luni ca să vopsească blocurile

Conform reprezentanților PLMC, în perioada 01.01.2022-26.04.2022, polițiștii locali au sancționat contravențional 135 asociații de proprietari, pentru faptele prevazute de art. 4, alin. 1, lit. a) din HCL nr. 107/2021 potrivit dispozitiilor imperative ale Legii nr. 273/2020 pentru modificarea completarea Ordonantei Guvernului nr. 21/2002 privind gospodărirea localitătilor urbane si rurale. Asociațiile au la dispoziție 2 luni ca să se conformeze.

Prin procesele-verbale, politistii locali au dispus ca, in termen de 60 de zile de la comunicarea acestora, asociatiile de proprietari sa se conformeze dispozitiilor Legii nr. 273/2020 si Regulamentului aprobat prin Hotărarea Consiliului Local al Municipiului Craiova nr. 107/2021, cu respectarea prevederilor Hotararii Consiliului Local al Municipiului Craiova nr. 231/2021 privind modificarea Regulamentului local de urbanism referitor la cromatica fatadelor pentru cresterea calitătatii arhitectural-ambientale a cladirilor in Municipiul Craiova. Politistii locali au aplicat asociatiilor de proprietari un număr de 780 sanctiuni contraventionale, constand in avertismente scrise, nefiind aplicata nicio amenda contraventionala, ca atare cuantumul sanctiunilor contraventionale este de 0 (zero) lei”, au precizat reprezentanții PLMC, în urma unei solicitări trimise de Ziarul de Craiova Primăriei Craiova.

Exces de zel

Printre blocurile pentru care asociațiile au primit avertismente scrise s-au numărat și unele care erau înscrise în Programul operațional de reabilitare cu fonduri europene. Din informațiile furnizate de PLMC, 3,21% din totalul proceselor-verbale întocmite s-au adresat acestei categorii:

Fiind vorba de avertismente scrise, facem precizarea că asociatiile respective si proprietarii/locatarii acestora nu au suferit niciun prejudiciu, nici pecuniar, nici de alta natura. Mai mult, aceasta situatie a fost reglementata dupa discutiile purtate cu reprezentantii persoanelor juridice, dupa ce acestia au facut dovada ca blocurile respective sunt inscrise in Programul operational de reabilitare”, au explicat reprezentanții Poliției Locale Craiova 

În solicitarea scrisă adresată Primăriei Craiova am întrebat și câte asociații de proprietari s-au adresat municipalității ca să să intre în programul de reabilitare și pentru câte blocuri, însă nu am primit un răspuns din partea instituției. 

Pe de altă parte, am întrebat și despre situația persoanelor fizice și juridice care dețin construcții la frontul străzii și care au, de asemenea, obligația, conform aceluiași Regulament de gospodărire a orașului, să facă lucrări de tencuire și zugrăvire. Astfel, conform datelor furnizate de Poliția Locală, în perioada 01.01.2022-26.04.2022, agenții au sancționat un nunăr de 56 persoane fizice cu 53 de avertismente scrise și 3 amenzi contravenționale, în cuantum total de 1.500 lei, precum și un numar de 4 persoane juridice, cu trei avertismente scrise și o amendă contravențională în cuantum de 1000 lei). 

Nu în ultimul rând, vizate au fost și sunt și persoanele fizice și juridice care au terenuri în proprietate și nu le întrețin corespunzător. 

In perioada mentionata mai sus, au fost sanctionate contraventional 44 persoane fizice (2 avertismente scrise si 42 amenzi contraventionale, in cuantum total de 26.500 lei), precum și un număr de 6 persoane juridice (6 amenzi contraventionale, in cuantum total de 7000 lei) pentru neintretinerea/necuratarea/nesalubrizarea terenurilor detinute cu orice titlu”, au mai precizat reprezentanții Poliției Locale Craiova. 

Foto: ARHIVĂ

 

Adauga comentariu