POLITICA NEVERTEBRATĂ

După cum le spune și numele, nevertebratele sunt animale caracterizate prin lipsa coloanei vertebrale. Definiția este incompletă, pentru că ignoră nevertebratele din regnul uman. Deci, o definiție mai aproape de adevăr ar fi: nevertebratele sunt animale și ființe umane caracterizate prin lipsa coloanei vertebrale.

Diferența dintre nevrtebratele animale și cele umane e că animalele se nasc fără coloană vertebrală. Nici nu știu ce e aia, n-au la ce să se raporteze. Nu-și zic între ele: „Bă, ce bine ar fi să avem o coloană vertebrală!” Defilează prin viață așa, fără coloană, și sunt fericite. N-ai coloană, n-ai probleme.

Nevertebratele umane se nasc cu coloană vertebrală, dar și-o pierd pe parcurs. Sau uită de ea. Sau se dezic de ea. Sau și-o extirpă și trăiesc fericite, ca un vierme care n-a știut niciodată ce e aia coloană vertebrală.

Un caz misterios de dispariție a verticalității este semnalat de Ruxandra Predescu pe facebook.

Este vorba despre Alexandru Rafila, care înainte de a intra în PSD declara ceva, iar după altceva.

Rafila în octombrie:

„Recordul de îmbolnăviri cu noul coronavirus e cauzat de redeschiderea şcolilor (...), "copiii sunt mai greu de strunit, vin la şcoală, pleacă de la şcoală, se îmbolnăvesc, fac forme banale, dar pot transmite boala unora dintre cei foarte apropiaţi, mai vârstnici, care pot să facă şi complicaţii."

Rafila acum:

„Şcolile nu trebuiau să se închidă, de fapt. Nu există nici o justificare a închiderii şcolilor.”

Incredibil, doamnelor și domnilor, ce schimbare de viziune! Cine mai spune că oamenii nu se schimbă? Domnul Rafila a avut nevoie de doar câteva luni de PSD, ca să-și schimbe opinia despre școli. Mai vreți vreo dovadă că politica face minuni?

Un alt caz bizar de dispariție a coloanei vertebrale s-a manifestat la domnul Ludovic Orban. Înainte de a ajunge la putere, domnul Orban declara despre bugetari: „"Da, sunt prea mulţi. Dar problema e şi la calitate, nu doar la număr. La competenţă. Există mulţi funcţionari de carieră, dar sunt şi mulţi care au intrat în administraţie pe uşa din dos, fără concursuri. În instituţiile publice ar trebui să se intre pe meritocraţie.”

După ce a ajuns la putere, optica s-a schimbat un pic. Dar doar un pic. Citez de pe g4media.ro: „Guvernul Orban a depus jurământul de învestire în 4 noiembrie 2019, iar de-atunci miniștrii liberali au ratat de puține ori ocazia de a denunța public sistemul de „pile și nepotisme” care funcționa în Executivul condus de premierii PSD. Doar că, la scurt timp de la „depesedizarea” instituțiilor, liberalii și-au numit propriile cunoștințe sau rude în funcții publice, după modelul celor de la PSD.”

Este o minune! În loc să lăcrimeze, icoanei domnului Orban i-a dispărut coloana vertebrală!

Și astea sunt două exemple la întâmplare, dar politica e plină de nevertebrate. Vă dați seama ce ușoară poate fi viața când te trezești într-o dimineață și zici: „Gata, de azi nu mai am coloană vertebrală!” Și trăiești în consecință, ca o râmă lipsită de griji. S-ar putea ca asta să fie rețeta fericirii. O fericire tristă, dar totuși fericire.

Adauga comentariu