Povestea craioveanului cu deficiențe de auz care a ajuns primul profesor în limbajul semnelor britanice din Scoția. Petre Dobre și-a învins "handicapul", iar pasiunea pentru teatru l-a salvat

Petre Dobre are 25 de ani și este din Craiova. Tatăl lui este plecat în Germania, iar mama în Italia. Mai are o soră și ea plecată în Anglia.

Are deficiențe de auz. S-a născut ca orice alt copil normal, însă în jurul vârstei de doi ani, în urma unor afecțiuni au apărut complicații și treptat și-a pierdut auzul.

A făcut grădinița și a mers la scoala specială "Sfântul Vasile" din Craiova, după care a studiat la ,Liceul tehnologic special "Bethoveen” cu profil stiinte ale naturii. Problemele și greutățile au început să apară în preajma examenului de Bacalaureat.

"Am dat Bacalaureatul, însă l-am picat. Sistemul de învățământ din România este foarte prost dezvoltat în ceea ne priveste pe noi, persoanele cu deficiențe de auz. Având acest deficit suntem învățați de mici să ne dezvoltăm comunicând prin limbajul mimico gestual, însă, din păcate, nu toți profesorii care predau la școlile speciale cunosc sau vorbesc acest limbaj, unii din ei nu au avut rabdarea sau pasiunea necesară să ne explice mai exact materiile respective, fapt pentru care unii din noi am plecat din start cu acest „handicap” neștiind să ne exprimăm gramatical corect. Ce inseamna bacalaureatul la noi? Aceeleasi probe oral și scris ca și pentru persoanele normale. Bănuiesc că acum puteți să întelegeți și motivul pentru care, din păcate, mulți dintre noi picăm acest examen.", a declarat Petre Dobre.

Talentat la dans și teatru, Petre s-a orientat spre ceea ce îi crea plăcere. A activat în trupa de dans a liceului și a participat la numeroase spectacole și concursuri de pantomimă și de teatru.

Șansa lui a avut un nume..Filomela Salahoru, profesoara liceului Bethoveen, cea care l-a descoperit și l-a ajutat să-și dezvolte talentul.

"Pe Petre l-am cooptat în trupa de dansuri a liceului încă din clasa a 9-a. Am ajuns cu trupa de dansuri la concursuri importante. Am făcut și pantomimă și am văzut că se pricepe foarte bine. Am colaborat cu actorul Cătălin Băicuș, de la care a avut ce învăța și am făcut două spectacole la Teatrul Național din Craiova. Mai târziu am câștigat un proiect european, alături de Teatrul Național din Craiova și un teatru din Scoția. Directorul teatrului din Glasgow a venit la Craiova și l-a remarcat imediat pe Petre și i-a propus să vină să studieze la ei la Universitate. Petre a fost foarte încântat și în primul an la Univeristatea din Scoția a fost însoțit de Cătălin Băicuș. Prin sponsorizări am reușit să îl susținem să studieze acolo, după care și-a găsit un job part-time și a învățat să se descurce singur." , a declarat Filomela Salahoru.

Anul acesta în vară a terminat studiile la Royal Conservatoire of Scotland, iar acum lucrează, a primit o bursă și este primul profesor care lucrează cu actorii în limbajul britanic al semnelor, din Scoția. Are totuși un regret acela că statul român le pune piedici persoanelor care au anumite deficiențe.

Iubește România dar spune că nu s-ar mai întoarce definitiv acasă. Îi place actoria, dansul și să călătorească și are un mesaj pentru cei care au aceeași dizabilitate ca a lui: "Luptați pentru visurile voastre, drepturile voastre, sa nu lăsați acest handicap să vă oprească din drum. Să vă gândiți exact asa ,, da, A-ul, mi-a închis ușa, trecem la B, C, D..., nu mă las doborat, cu siguranță una din litere va fi cea care îmi va deschide ușa, că până la urmă drumul până la Z e lung,  până la urmă speranța e cea care moare ultima.", a adaugat Petre Dobre.

 

 

 

 

 

Adauga comentariu