Povestea familiei care duce o viață de poveste, într-un loc cu o priveliște dezolantă: groapa de gunoi a orașului. Suportă mirosuri greu de imaginat, dar asta nu îi împiedică să se îngrijească de o gospodărie model

Într-un loc în care puțini ar îndrăzni să calce, departe de centrul aglomerat al orașului și de viața agitată a locuitorilor ei, se află locuința familiei Frimu. La marginea  orașului, gospodăria lui Constantin și a Ligiei este înconjurată de verdeață, copaci, câmpuri de cereale și chiar și un heleșteu cu apă. Cei doi soți își duc aici traiul de 40 de ani, de când s-au căsătorit și au ales să locuiască departe de agitația citadină. În ultimii ani au pus la punct chiar și o mică fermă, de unde nu lipsesc caii, văcuțele sau păsările de curte.

Totul ar părea desprins dintr-o poveste, dacă în acest peisaj nu ar fi apărut, chiar în fața casei lor, imensă și îngrozitor mirositoare, groapa de  gunoi a Craiovei. 

Pământul pe care se ridică acum locuința celor doi i-a aparținut familiei Ligiei, la origine italieni. Străbunica femeii, împreună cu o soră și doi frați, au venit tocmai din îndepărtata Italia pentru a lucra la o fabrică de cărămidă care se înălța chiar pe locul în care se află acum ferma lor. La vremea respectivă, pe porțile fabricii ieșeau cantități imense de cărămidă, o parte din aceasta fiind folosită la construirea clădirilor emblematice ale orașului, Palatul Administrativ sau Primăria. Astăzi, din vechea fabrică a mai rămas doar turnul cuptorului.

“Străbunica avea opt ani atunci când a venit în România. Se întâmpla în 1888, atunci când patru frați ai familiei Iustulini au venit pentru că familia lor era recunoscută pentru cât de buni meseriași erau. Cu toții și-au întemeiat familii și au rămas aici. După 1940, pe aceeași locație a fost construită o fermă de porci, iar astăzi nu a mai rămas nimic din ce era odată. Mai sunt doar câteva case ale urmașilor familiei Iustulini, dar numai noi mai locuim aici. Restul s-au mutat la oraș.”, povestește Ligia Frimu.

Ligia are acum 69 de ani și, după pensionare, s-a dedicat micuței ferme pe care a pus-o la punct împreună cu soțul ei. Chiar dacă a fost profesoară de matematică înainte de 1989, apoi a lucrat ca specialist la Centrul de Calcul al Intreprinderii de Utilaj Greu, nimic nu o bucură mai tare decât micile bucurii pe care i le oferă îngrijirea propriei gospodării. 

Alături în viață i-a fost întotdeauna Constantin, bărbat galant, mereu cu zâmbetul pe buze și foarte spiritual.  Lui i-a plăcut dintotdeauna munca în natură, de aceea ține întreaga fermă pe picioare fără să se plângă. Întrebat cum îi este traiul de zi cu zi lângă groapa de gunoi, nea Frimu răspunde cu umor:

“Groapă de gunoi? Nu este nicio groapă de gunoi aici. Aici este un munte!”

În fața casei lor, la numai câțiva zeci de metri, se înalță celulele depozitului de gunoi Eco Sud. Muntele de gunoaie emană mirosuri greu de suportat care îți fac ochii să lăcrimeze și stomacul să se revolte. Doar că pe nea Frimu nu îl supără mirosul, ci păsările.

“Vedeți câmpul ăsta plin de păsări? Toate se adună aici ca să mănânce din gunoaie. Sunt sute de ciori și berze care se hrănesc de la groapă, dar și cu toate fructele din pomii noștri. Nimic nu rămâne pe ram din cauza lor. Când se ridică toate odată, se întunecă cerul. Te trec fiori mai ceva ca în filmul “Păsările” al lui Hitchcock. ”, se plânge bărbatul.

“În toată curtea ne aduc oase, gunoaie fel de fel. Atunci când facem curat scoatem roabe de gunoi din toată grădina.”, îl completează soția. 

În jurul proprietății lor se află pământuri ale craiovenilor care au fost împroprietăriți de-a lungul timpului, dar și hectare întregi care îi aparțin lui Victor Pițurcă, fostul selecționer al echipei naționale a României. 

“Pițurcă are toate terenurile din jurul proprietății noastre, heleșteul, pădure și teren agricol, toate aflate în intravilan. Au fost vremuri când se vorbea să se mute locația gropii de gunoi și să se ridice aici un complex de locuințe. Acum pământul este lăsat pirloagă.”, ne arată nea Frimu.

Acum terenul pe care operatorul depozitului de gunoi îl are concesionat va adăposti doar celulele cu deșeuri. În curând o să fie inaugurată cea de-a șasea celulă, pentru că toate celelalte cinci sunt pline până la refuz. Situația este vizibilă cu ochiul liber, iar o verificare a autorităților a arătat că gunoiul a fost depozitat neconform, nu a fost acoperit conform normativelor, iar mirosul emanat de la levigat și de la gazele de fermentație este greu de suportat și ajunge chiar și în oraș. 

“S-a făcut o verificare împreună cu colegii de la Garda Națională de Mediu și am stabilit că există mai multe nereguli. Una dintre ele a fost aceea că s-a depozitat gunoi în celulele 3 și 4, celule care ar fi trebuit să fie închise, dar și că gradul de acoperire cu pământ este extrem de mic. Ca atare, s-a luat măsura aplicării a două amenzi în valoare de 50 000 de lei fiecare, amenzi pe care operatorul Eco Sud le-a plătit, dar pe care le-a și atacat în instanță. Noi le-am impus să acopere celulele conform normativelor. În plus, vom face măsurători pentru a stabili cu exactitate ce cantitate de gunoi a fost depozitată ilegal. ”,a  declarat Gheorghe Călinoiu, comisarul-șef al Gărzii de Mediu Dolj.

Problema mirosurilor grele care ajung chiar și în centrul orașului aduse de curenții de aer ar trebui să dispară odată cu darea în folosință a celei de-a șasea celule. Reprezentanții Gărzii de Mediu susțin că operatorul nu s-a preocupat din timp să obțină autorizația de mediu pentru această celulă, de aceea s-a ajuns în situația în care, deși este amenajată, ea nu poate fi folosită. Agenția de Mediu Dolj a transmis că autorizația de mediu se va emite în câteva zile. 


Adauga comentariu