Praf saharian pe maşinile din Craiova. Cum se formează furtunile care aduc la noi nisipul din Nordul Africii. Cât va dura fenomenul şi dacă este unul periculos pentru sănătate

Praful saharian a ajuns în România şi respectiv în această dimineaţă în Craiova. Particulele fine de nisip s-au putut observa pe maşini, pe geamuri şi în special pe tot ce a fost expus afară.

Specialiştii spun că fenomenul apare în special toamna şi primăvara.

“Fenomenul se datorează furtunilor de praf din deşertul Sahara care la rândul lor sunt produse de avecţiile de aer rece dinspre nordul continentului care pătrund rapid în nordul Africii determinând aceste furtuni. Praful este format din particule foarte fine care sunt urcate la înălţimi mari de curenţii aerieni şi apoi preluaţi de circulaţia atmosferică şi în funcţie de direcţia acestor curenţi este răspândit pre suprafeţe mari”, a declarat Ion Marinica, meteorolog.

În aceste zile furtuna de praf din Algeria a fost intensă. Curenţii au împins preful saharian mai întâi spre Peninsula Iberică şi Franţa şi apoi deasupra Europei, ajungând şi în Marea Britanie şi în Vestul Europei. Depunerile formate nu sunt semnificative.

Nu este periculos pentru sănătate. Nici din punct de vedere biologic nu este un pericol pentru că nu aduce germeni, susţin specialiştii.

În Algeria este însă foarte periculos pentru că acolo se depun cantităţi mari.

În Europa a pătruns de Florii, iar la noi în ţară va fi prezent până în ziua de Paşte.

 

 

Adauga comentariu