Predica Olguței Vasilescu la parastasul Termo și botezul Termo Urban. Mortul e de vină

S-a făcut parastasul defunctei societății de termoficare a orașului, SC Termo Craiova SRL, declarată oficial moartă și îngropată, iar municipalitatea s-a grăbit să organizeze, azi, o ședință extraordinară, susținută online, de Consiliul Local (CL) pentru ca aleșii să își dea girul pentru un studiu de oportunitate pentru atribuirea directă a contractului de distribuție a apei calde și căldurii către o societate ținută în eprubetă vreme de 6 ani, extrasă prin cezariană anul acesta, botezată SC Termo Urban SRL, copil-surogat adoptat de mama municipalitate la nevoie. Potrivit primarului Lia Olguța Vasilescu, azi (ori cel mai târziu mâine), contractul pentru noua societate va fi semnat cu Complexul Energetic Oltenia (CEO). Apoi, Termo Urban va semna cu fiecare abonat o convenție civilă (?!) în baza căreia acesta din urmă va primi apă caldă și căldură. Despre aceste convenții civile nu a oferit însă mai multe explicații. 

Deși concluziile se trag la final, din capul locului trebuie menționat că edilul Craiovei spune că moartea Termo ”nu e o chestiune care a ținut de factorul politic”. Asta în ciuda faptului că numirile la vârful societății de termoficare s-au făcut numai politic, PSD fiind partidul care a condus-o neîntrerupt în ultimii 10 ani, lucru pe care au ținut să-l sublinieze și consilierii locali pluseriști. Și aici mai trebuie subliniat faptul că aleșii locali de la PNL nu au avut nicio intervenție pe hotărârea de azi a ședinței extraordinare de la care a lipsit consilierul Marian Vasile, președintele liberalilor craioveni.

Să știți că nu e o chestiune care a ținut de factorul politic. Este o chestiune care a ținut, în primul rând, de rău-platnicii care ani de zile nu și-au achitata facturile, de acest sistem centralizat, care te împiedică să debranșezi doar rău platnicul și te-a obligat să debranșezi inițial tot punctul termic, apoi am reușit, cu niște investiții, să se debranșeze doar scara de bloc”,a ținut să sublinieze Olguța Vasilescu la finalul discuțiilor.

Dar, să începem cu începutul. 

Din capul locului, aprobarea Studiului de oportunitate privind alegerea modalității de gestiune a serviciului de alimentare cu energie termică în municipiul Craiova a atras dezacordul aleșilor locali de la USRPLUS, care s-au arătat neîncrezători într-un studiu realizat în 2019 de o firmă care are un singur asociat și un singur angajat - SC EDG Consult SRL, o firmă ”de apartament” din Craiova, care are multe contracte cu Primăria Craiova sau societățile sale, dar și cu alte câteva municipalități din toată țara ( Citiți AICI o investigație despre societate a jurnaliștilor din Târgu-Mureș). În fine, observațiile au fost făcute de consilierii Cezar Drăgoescu, apoi de Lucian Săuleanu și Cosmin Teodorescu.

”Ne cereți să aprobăm acest studiu de oportunitate efectuat în anul 2019 de o societate, de un anume domn Petrescu (Doru Cătălin petrescu, acționar EDG Consult n.r.). M-am uitat să văd cine sunt oamenii ăștia care ne-au făcut studiul (...) Am observat că această societate, pe lângă faptul că are un singur angajat, consideră că este expertă în cam tot ce ține un oraș, de la achiziția de autobuze până la studii privind diminuarea zgomotului ambiant în Craiova. E o societate polivalentă, formată dintr-un singur acționar și un singur angajat, care se pricepe la toate problemele unui municipiu. Nu mi se pare în regulă, e și abonată la banul public”, s-a adresat Drăgotescu colegilor din CL și primarului Craiovei. Useristul i-a cerut secretarului orașului să le fie pusă la dispoziție toate contractele pe care firma le-a avut cu Primăria Craiova în ultimii trei ani, contraxcte despre care afirmă că i-ar fi fost date prin atribuire directă.

Pe de altă parte, Cezar Drăgoescu a făcut aprecieri de natură politică, susținând că declinul Termo a fost cauzat de partizanatul PSD-asociații de proprietari. Președintele de ședință i-a cerut dovezi, dar consilierul i-a răspuns că nu e procuror, dar că așa se văd lucrurile ”de la nivel de cetățean”

”Asistăm la sfârșitul unui instrument de propagandă politică pe banii contribuabililor. Acest sistem a fost perpetuat de-a lungul timpului, însă în ultimii 10 ani în Craiova am avut de-a face cu o administrație PSD. Se știa de acum 5 ani că vom ajunge aici și trebuiau identificate și găsite de atunci soluții. Acum, până stăm noi să facem alte studii, mai trec alți cinci ani. Se știe foarte bine cum au fost păsuite de datorii asociații de proprietari în scopuri electorale, coroborate cu un management defectuos și dezastruos al managerilor acestor companii în ultimii ani, cum spuneam la ședința trecută de domnul Nedelescu (administratorul special al SC Termo Craiova n.r.), care cumpără gresie și prize pentru o scoietate în faliment, subvenționată din banii craiovenilor...”.

”Aveți dovezi în sprijinul acestor afirmații, că au fost protejate politic asociații de proprietari?”, a intervenit din postura de președinte de ședință, consilierul PSD Lucian Dindirică.

”Nu, n-am zis, am zis că au fost păsuite pentru creșterea vizibilității și notorietății imaginii unor factori, decidenți locali. Eu nu sunt procuror, domnule președinte, ca să am (dovezi n.r.). Eu vă spun așa cum se văd lucrurile la nivel de cetățean”, a explicat Drăgoescu.

La cuvânt s-a înscris și colegul său, Lucian Săuleanu, care, de asemenea, și-a exprimat ”rezerva” asupra viabilității Studiului de oportunitate realizat de EDG Consult și a adresat câteva întrebări punctuale edilului Craiovei. 

”Iată, o poveste cu un final așteptat: falimentul Termo. (...) Trebuie să lămurim care este parcursul acestui serviciu. Există multe semne de întrebare asupra acestui Raport (studiul efectuat de EDG Consult n.r.) din 2019. Cred că ar fi trebuit ca fostul consiliu să îl aprobe. De ce trebuie să o facem noi pe un raport din 2019, care nu mai coincide nici ca date. Acum sunt alte condiții, alte situații”, a spus Săuleanu.

Acesta susține că este rezervat și cu privire la faptul că CEO ar putea impune municipalității condiții și garanții aspre, mai ales la toamnă când, practic, primăria ar fi ”strânsă cu ușa” să le accepte.

”Îmi exprim rezerva, pe de altă parte, cu privire la a da votul asupra unei chestiuni care se poate întoarce la un moment dat împotriva UAT-ului. (...) E clar că și negocierile (între Craiova și CEO) au mers pentru a debloca momentan cel puțin situația. CEO ne va pune condiții legate de acele garanții, acum o limită de un milion, dar la toamnă va fi mult mai mare, pentru că nu mai are încredere în partenerul său care distribuie serviciile. (...) Și eu subliniez lipsa de preocupare a celor din mandatul anterior (Consiliul Local 2016-2020 n.r.). De ce trebuie atribuire directă și nu delegare? Ceea ce spune la un moment dat în curprinsul raportului contrazice la un moment dat soluția pe care noi ar trebui să o luăm astăzi”, a afirmat Lucian Săuleanu. Alesul local a cerut lămuriri punctuale din partea Executivului: ”de ce nu s-a reușit să ni se pună pe masă până acum formule de soluționare a acestei crize - eu asta cred că este, o criză la nivelul comunității? De ce, de exemplu, Primăria nu ia CET II și CEO de ce nu își pune problema de a furniza direct? S-au discutat astfel de variante acum, nu în 2019, de ce nu sunt posibile din punct de vedere legal, cum ar putea sau dacă sunt posibile din punct de vedere operațional, care ar fi pașii pentru deblocare? Să ni se explice pe larg ce s-a făcut în acești ani, domna primar să ne explice viziunea pentru următorii ani”, a conchis Săuleanu.

Întrebări a avut și consilierul pluserist Cosmin Teodorescu, care, înainte de a le adresa, a atins și el nervul cangrenat al măselei de minte: ”Pe lângă managementul defectuos al conducerii erau și asociații care aveau foarte, foarte mari datorii către acea societate (SC Termo Craiova n.r.). Cum funizorul de energie cere garanții, pentru că și noi am întârziat cu plățile și avem datorii foarte mari, ar trebui să ne luăm și noi măsuri de siguranță să nu ajungem și cu noua societate în aceeași situație”. Apoi, Tedorescu a ridicat problema celor care au rămas ”agățați” de sistemul centralizat în blocuri aproape complet debranșate și ce variante ar fi pentru cei care nu au posibilitatea achiziționării unei centrale de apartament. 

”Ce se va întâmpla cu furnizarea de agent termic către blocurile unde au mai rămas unul sau doi utilizatori, iar asta creează pierderi foarte, foarte mari companiei. Ar trebui să luăm măsuri în acest sens, poate și municipalitatea să sprijine acele persoane, să găsească o alternativă de încălzire și apă caldă, să nu mai fie nci pierderi pentru societate”, a punctat Teodorescu.  

La cuvânt s-a înscris și consilierul PSD Marin Nicoli, care a vorbit plastic, așa cum am făcut-o și noi asociind falimentul cu moartea, despre ”boala” SC Termo și atitudinea consiliului anterior, din care și domnia sa a făcut parte. 

”Punctez faptul că administrația anterioară deliberativă nu a fost indiferentă față de problemă. Cum se știe, o societate în insolvență este o societate bolnavă, care se însănătoșește prin insolvență. Ne era posibil în calitate de autoritate deliberativă să retragem delegarea acestei entități care funcționa mai departe pentru a se însănătoși. (...) Am înființat această societate (Termo Urban n.r.) tocmai pentru a preîntâmpina momentul falimentului, momentul în care apa nu mai curge. Îi este interzis furnizorului să mai dea apă unei societăți în faliment, de aceea, începând de azi, de mâine, trebuie să existe un nou operator care să primească energia termică primară pentru a merge mai departe. De aceea, azi e oportun, necesar și legal să votăm această delegare în calitate de autoritate deliberativă”.

Mortul e de vină! Restul e istorie, chiar și viitorul

”Facem asta spre binele craiovenilor care, de mâine, pot avea apă caldă în continuare. Datoriile pe care le-au acumulat cei care au îngenuncheat acest serviciu se duc spre valorificare la lichidatorul judiciar și rămâne ca viitorul să hotărască ce și cum”, a explicat alesul PSD Marin Nicoli. 

Colegul său de partid, Dan Spânu, a vorbit despre prioritizarea interesului cetățeanului și lăsarea în plan secund a intereselor furnizorului agentului termic, CEO, care trebuie să-și poare singur de grijă. Numai că, culmea, craiovenii depind de CEO, nu CEO de craioveni. Și asta înseamnă că CEO va cere garanții craiovenilor, prin municipalitate, adică cere niște bani în avans, pe care cetățenii îi plătesc. 

În principiu, noi ne aflăm într-o fază în care ar trebui să ne preocupe în primul rând interesul cetățenilor noștri și nu ce are în vedere CEO. Nu facem decât să găsim o soluție să asigurăm apa caldă și căldura cetățenilor orașului și să mandatăm Asociația Termis să atribuie noul contract societății Termo Urban. Asta este soluția existentă în acest moment. Nu trebuie să ne preocupe pe noi ce garanții vrea CEO, vom vedea pe viitor. Sigur, avem o preocupare să nu mai ajungă noua societate cum a ajuns și vechea societate. Noua conducere să ia măsuri, să învețe ce s-a greșit pe vechea societate”, și-a expus părerea consilierul social-democrat Spânu. 

Ultimul cuvânt l-a avut Olguța Vasilescu, primarul Craiovei, care a apreciat că ședința de azi a fost una ”de forță majoră”. Rând pe rând a încercat să răspundă la întrebări și să explice cum va funcționa noua societate. Ca o primă ”veste bună”, craiovenii să stea liniștiți, ce-i al lor, e pus de-o parte: buldoexcavatoarele, pompele și alte acareturi se-ntorc la primărie:

”E o ședință care implică un procedeu de forță majoră. Astăzi, probabil după ședință, urmează să semnăm contractul cu Complexul Energetic Oltenia pentru noua societate. Nu mai există niciun fel de problemă din partea noastră că s-ar angrena răspunderea noastră, în sensul că lichidatorul poate să scoată la licitație doar bunurile care nu aparțin Primăriei sau nu sunt în domeniul public. Tot ce e în domeniul public al municipalității - puncte termice, conducte care traversează orașul, două mașini buldo, care au fost cumpărate de muncipalitate, pompe cumpărate de municipalitate etc se vor întoarce în patrimoniul municipalității - noi le delegăm către noua societate. Ce poate executa lichidatorul acum se referă la niște mașini, birouri, calculatoare, lucru de genul acesta. Am avut foarte multe întâlniri cu cei de la CEO, inclusiv ieri. Tocmai pentru că ați ridicat aici niște întrebări, vreau să vă spun că sunt la curent cu toate demersurile pe care le facem, inclusiv cu votul pe care îl dăm azi acestui studiu de oportunitate, care a fost realizat în 2019, când Executivul s-a temut că instanța poate să decidă în orice moment falimentul, motiv pentru care l-a realizat. Studiul este realizat de Politehnica București, ca subcontractor. Cred că nimeni nu consideră că acolo nu ar fi profesioniști”, a oferit Vasilescu o parte din explicații. Despre ultima chestiune, cu Politehnica, Cezar Drăgoescu a avut altă precizare, ”Politehnica nu a fost subcontractorul studiului, ci e trecută la colaborator” Asta și pe coperta Studiului. 

LOV: Cine nu și-a plătit datoriile nu scapă. Conenții civile cu fiecare abonat în parte. Debranșări 

”Domnul Teodorescu a pus într-adevăr niște întrebări foarte bune, în sensul că și noi am analizat toate aceste situații împreună cu CEO. El va prelua creanțele pentru cei care sunt rău-platnici. Deci, cine nu și-a plătit datoriile să nu aibă impresia că scapă. CEO va executa datornicii în perioada următoare. Noi ne-am luat mai multe măsuri să nu mai pățim ce am pățit cu vechea societate. Se va semna o convenție civilă cu fiecare abonat în parte. De asemenea, blocurile unde mai sunt unul sau doi abonați vor fi debranșate în perioada următoare. Aici e și de datoria CLM Craiova să găsim o variantă și pentru persoanele vulnerabile, care nu-și permit o centrală termică”, a afirmat Olguța Vasilescu.

Cât despre acuzațiile de management defectuos pe care le-au adus consilierii USRPLUS, Vasilescu spune că datoria de 50 de milioane de euro cu care a fost preluată societatea în 2012 provine de la asociațiile rău-platnice. ”Nu e vorba despre o proastă gestionare. Această datorie s-a rostogolit și ne-au fost aplicate penalități de CEO până când au solicitat insolvența”. 

Garanție de 250.000 de euro de la Primăria Craiova. Din subvenții capitalizează și Termo Urban

Conform declarațiilor primarului Olguța Vasilescu, CEO a solicitat municipalității craiovene o garanție în valoare de 3 milioane de euro, ”care înseamnă plata în totalitate a unei luni de iarnă”, sumă cu care nu a fost de acord. În schimb, s-ar fi ajuns la un acord mult mai mic, de 250 mii euro:

”Evident că nu am putut să fim de acord cu asta, fiindcă ar însemna să disponibilizăm o sumă într-un cont pe care nu poate să-l folosească nici municipalitatea nici CEO, nimeni.  S-a acceptat până la urmă ca garanția să fie la nivelul unei luni de vară, adică de 250.000 de euro, bani pe care îi alocăm din cuantumul subvenției care este pentru anul acesta. Și noua societate se capitalizează tot din subvenții”, a precizat primarul Craiovei. 

Un nou studiu. Și zvonuri despre preluarea CET II de Primăria Craiova

”Domnul avocat Săuleanu întreba care este soluția pentru următorii patru ani. Eu cred că trebuie să ne gândim la soluția pentru următorii 20 de ani, nu patru. Pentru asta veți vedea în proiectul de buget că va fi comandat un studiu care să releve această soluție. De ce? Pentru că nu știm la ora actuală nici care e soarta CEO. Veștile de la Bruxelles nu sunt foarte bune în ceea ce privește posibilitatea încălzirii în următorii ani din producția de cărbune. Am solicitat ca cineva din Ministerul Energiei să ne facă totuși o informare vizavi de ce se urmărește cu CEO, fiindcă în funcție de asta și noi va trebui să luăm o decizie pe ce facem mai departe. Dacă ar fi să preluăm CET II ar însemna să disponibilizăm o sumă foarte mare de bani. Acolo sunt 700 de angajați, să facem investiții. Deocamdată suntem doar la stadiu de zvonuri, nimic concret deocamdată, niciun fel de informații de la Ministerul Energiei. Ca să accesăm fonduri UE ar însemna ca 5 ani să dureze perioada de implementare, licitații, construcție ș.a.m.d. pentru schimbarea sistemului de termoficare, după care alți 5 ani să stăm în implemenatre. Dacă în perioada asta de 10 ani s-ar întâmpla ceva cu CEO, și am sparge tot orașul ca să schimbe toate conductele, ar trebui să dea înapoi banii care provin din fonduri UE, pentru că nu ar putea să-și ducă contractul până la capăt. Din cauza asta nu putem să luăm o decizie fermă acum. Așteptăm acel studiu și să găsim soluția de încălzire. Suntem pe avarie, azi aprobăm acestui studiu, dacă nu se va aproba înseamnă că noua societate nu poate să semneze contractul și, în aceste condiții, nu vom putea să asigurăm căldură sau apă caldă pentru cetățeni. Votul dvs de azi e foarte important”, i-a îndemnat edilul la vot pe consilieri. O formalitate, din moment ce consilierii PSD+PER, cu Dan Diaconu de partea lor au majoritate. 

EPILOG

Să știți că nu e o chestiune care a ținut de factorul politic, este o chestiune care a ținut în primul rând de rău-platnicii care ani de zile nu și-au achitata facturile, de acest sistem centralizat, care ne împiedică să debranșezi doar rău platnicul și te-a obligat să debranșezi inițial tot punctul termic, apoi am reușit, cu niște investiții, să se debranșeze doar scara de bloc. Pe noua societate vom încerca să eliminăm și această situație, adică să fie semnate acele convenții civile și să reducem din probleme, pentru că în totalitate nu o să reușim să le rezolvăm nici pe noua societate”, a conchis primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu 

Hotărârea privind aprobarea Studiului de oportunitate privind alegerea modalitații de atribuire a contractului de delegare pentru serviciul public de alimentare cu energie termică in sistem centralizat, în municipiul Craiova a trecut cu 14 voturi ”pentru” (PSD, PER și Dan Diaconu ), un vot împotrivă de la Lucian Săuleanu și 10 abțineri din partea celorlalți pluseriși și peneliști. 

 

 

Adauga comentariu