Prejudiciu fantastic calculat de Curtea de Conturi la Primăria Calafat. Neregulile constatate pentru anul 2017 arată că unii funcționari și-au făcut de cap. O parte dintre acestea au ajuns deja pe masa procurorilor DNA

Raportul Curții de Conturi a scos la iveală un prejudiciu imens înregistrat în dauna bugetului local al Primăriei Calafat. În total, 1.137.000 de lei, în timp ce alți 544.000 de lei reprezintă erori financiar-contabile provenite din incompetența saureaua-vință a unor funcționari. Inspectorii au făcut verificări în mai 2018, pentru anul 2017, dar rezultatele au fost făcute publice de curând. 

Pe lista problemelor identificate în urma controlului se află plata unor prime către toți angajații instituției cu ocazia zilei de 8 Martie și de Paște. În total, 42.000 de lei, bani pe care lucrătorii de la Primărie i-au primit cadou. Suma este derizorie pe lângă sumele încasate în mod nejustificat la salariu. Unii dintre ei au plecat acasă cu zeci de mii de lei, mult peste normele stabilite de lege. În această situație, bugetul local a fost găurit cu peste 700.000 de lei. 7.000 de lei s-au mai dus și pentru formarea profesională a doi angajați. Cei doi au au decontat bani de cursuri chiar dacă unul dintre ei figura în concediu medical, iar cel de-al doilea, șofer, se pontase la serviciu. 

Probleme grave s-au identificat și în actele contabile, iar inspectorii au făcut mai multe mențiuni despre natura acestor nereguli. 

„Nu s-a condus în mod corespunzător evidența analitică operativă și evidența analitică contabilă pentru bunurile materiale și obiectele de inventar achiziționate. Entitatea nu a evaluat și nu a înregistrat în evidența contabilă mijloace fixe în valoare de 1.420 euro, fără TVA, reprezentând contravaloarea a două telefoane mobile. Înregistrarea în contabilitate a operațiunilor economico-financiare, respectiv a documentelor justificative, nu s-a efectuat cronologic și sistematic, așa cum prevăd actele normative în vigoare”, se arată în Raportul Curții de Conturi.

Astfel, la acest capitol, s-au înregistrat abateri contabile de 425.000 de lei. 

Grave sunt și abaterile legate de achiziția unor materiale care figurau doar în acte.

“S-au constatat achiziții de diverse materiale de construcții (ciment, plasă sudată, multibat, policarbonat, țeavă, fier beton tip PC și oțel beton OB) care sunt inexistente fizic în stoc la data controlului și care nu se justifică ca fiind puse în operă prin lucrări realizate de entitate în perioada 2016 – 2017”, arată același Raport. 

În total, alți 386.000 de lei, bani care au fost achitați din buget către diferite firme de construcții. 

Edilul-șef al orașului spune că o parte dintre nereguli au fost descoperite înainte de controlul Curții de Conturi și au fost stopate înainte să aducă prejudicii mai mari.

“Am constatat că există nereguli și am cerut un audit intern. O parte dintre nereguli au fost descoperite chiar în cadrul acestui audit și am luat măsuri. Unii angajați au fost dați afară, problemele grave au fost raportate către Direcția Națională Anticorupție și am încercat să recuperăm din prejudiciu. De exemplu, primele oferite de Paște și de 8 Martie nu se impun de lege a fi recuperate, dar pentru cele legate de salariile prea mari s-au făcut înștiințări. Vom urmări întocmai recomandările făcute în Raportul Curții de Conturi pentru a recupera banii la bugetul local și pentru a preveni alte situații asemănătoare”, a promis Lucian Ciobanu, primarul muncipiului Calafat.

 

Adauga comentariu