ÎN PREMIERĂ Cheltuielile pentru întreținerea arenei sportive din Bănie, de două ori mai mari decât încasările. Cât ne costă stadionul “Ion Oblemenco”

Complexul Sportiv Craiova, așa cum se numește investiția de 52 milioane de euro realizată de Compania Națională de Investiții, a fost inaugurat în luna noiembrie a anului trecut. În scurt timp au apărut și controversele legate de cheltuielile fantastice pe care le presupune întreținerea stadionului și, comparativ, ce venituri aduc competițiile sportive organizate aici.

Dacă timp de mai multe luni, Primăria Craiova nu a dorit să transmită la ce nivel se ridică sumele de care are nevoie stadionul pentru a funcționa și nici ce sume s-au încasat din vânzarea de bilete, după 10 luni de la inaugurare au fost date publicității cheltuielile suportate din bugetul local.

Astfel, suma totală la care se ridică veniturile obținute din organizarea evenimentelor sportive, la care se adaugă cele din organizarea de tururi ale stadionului, este de aproape 629.000 de lei pentru perioada ianuarie – iulie 2018. Doar că valoarea cheltuielilor este de aproape 2,5 ori mai mare, sume care merg către întreținere, plata utilităților și a salariilor personalului angajat la stadion. Astfel, cheltuielile în primele șase luni se ridică la suma fixă de 1.513.327 lei.

Reprezentanții Primăriei explică însă că există diferențe enorme de întreținere între lunile de iarnă și cele de vară, că taxele încasate provin doar de la 2 din cele 15 posibile activități generatoare de profit și că evenimentele fotbalistice organizate pe arenă sunt limitate de obligația de a întreține suprafața de joc în condiții optime. 

„Eforturile și mobilizarea administrației locale pentru a asigura funcționalitatea stadionului la parametri cât mai buni se regăsesc și în cifre. După doar șase luni de la inaugurare, veniturile stadionului au depășit, în luna iunie 2018, cu 12.770,17 lei cheltuielile lunare aferente, în contextul în care programarea evenimentelor pe stadion de către Federația de Fotbal se face după reguli foarte stricte și nu permite organizarea de alte manifestări în perioada dintre competițiile fotbalistice. De asemenea, cartea tehnică a gazonului prevede realizarea a numeroase acțiuni de administrare și îngrijire a acestuia care au restricționat, practic, posibilitatea utilizării stadionului la capacitatea sa maximă.”, se arată în comunicarea făcută de Primăria Craiova. 

Pentru a îmbunătăți gradul de încasare la bugetul local, Primăria Craiova a scos la licitație încă de la sfârșitul lunii august, concesionarea hotelului și restaurantului aflate în incinta complexului sportiv, pe o perioadă de 15 ani. Chiar și în aceste condiții, menționează oficialii primăriei, veniturile lunare pentru stadion au variat, în perioada ianuarie - iulie 2018, între 65.000 lei și aproape 200.000 de lei.

„Pentru un obiectiv de interes national precum Complexul sportiv Craiova - Stadion de Fotbal, un proiect complex, cu un impact social considerabil, facem mențiunea că indicatorii financiari pe baza cărora s-a aprobat finanțarea proiectului au fost fundamentați pentru o perioadă de 30 de ani. Fiind o prioritate în contextul actualelor strategii sectoriale și naționale, raportul costuri-beneficii nu se rezumă doar la cifre legate de utilități și venituri, ci este prevăzut a lua în calcul și efectele directe sau indirecte care nu pot fi cuantificate la doar câteva luni de la inaugurarea obiectivului și care cântăresc cel mai mult în cazul unui obiectiv social, dedicat comunității, de importanță națională.”, se arată în documentul transmis către Ziarul de Craiova. 

Astfel, probabilitatea ca stadionul să se autofinanțeze în viitorul apropiat este extrem de mică, dat fiind faptul că venirea iernii va crește considerabil cheltuielile de întreținere. 

 


Adauga comentariu