Premierul a plecat, primarul nu a fost invitat! S-a semnat contractul pentru reabilitarea Colegiului ”Carol I” și Operei Române Craiova.

Contractul de finanţare pentru consolidarea, reabilitarea, modernizarea şi dotarea clădirii Colegiului "Carol I" şi a Operei Române din Craiova a fost semnat, astăzi, la Craiova, cu ocazia unei vizite de lucru a premierului României, Florin Cîțu, care a și mers, anterior, într-o foarte scurtă vizită în... curtea unității de învățământ. Mai mare a fost deranjul, fiindcă prim-ministrul a plecat rapid către o altă unitate de învățământ, Colegiul Militar ”Tudor Vladimirescu”, dar și la Batalionul 26 Infanterie Craiova. De altfel, acesta a plecat înainte de semnarea efectivă a contractului, eveniment la care nu s-a aflat niciun reprezentant al Primăriei Craiovei, având în vedere că, totuși, instituția este beneficiarul final al investiției Guvernului. Potrivit reprezentanților municipalității, nimeni din primărie nu a fost invitat la semnarea contractului.

Revenind la ”Carol I”, investiția statului se ridică la 97,7 milioane lei, însă și beneficiarul reabilitării, respectiv Primăria Craiova, are o cofinanțare de circa 1,3 milioane de lei.  
Potrivit ministrului Cseke Attila, contractul este finanţat din bugetul Ministerului Dezvoltării şi are un termen de execuţie de 30 de luni, până în septembrie 2023. 

"În septembrie 2023 avem toată speranţa că acest colegiu, emblematic pentru dvs., această clădire monument istoric îşi va recăpăta întreaga faimă arhitecturală şi va putea folosi învăţământului, respectiv culturii din Craiova, din Dolj, şi nu numai", a spus ministrul Dezvoltării.  
La rândul său, prim-ministrul Cîțu a afirmat că îi face plăcere să participe la astfel de evnimente și că va veni și în 2023 la inaugurarea clădirii reabilitate. ”Am fost surprins că până acum nu s-au găsit resursele necesare. Proiectul va fi gata în 2023 și voi fi aici și când va fi finalizat”, a declarat Florin Cîțu. Deși organizatorii au anunțat că va participa la momentul semnării, imediat după ce a oferit presei declarații și a răspuns la câteva întrebări, premierul a părăsit sala de ședințe înainte de semnarea contractului, lăsându-l amfitrion pe ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, alături de prefectul de Dolj și reprezentanții Companiei Naționale de Investiții, respectiv antreprenorul care va executa lucrările, Cristian Erbașu.

Consiliul Local Craiova a aprobat, în luna martie 2018, predarea către Compania Naţională de Investiţii a clădirii monument istoric, pentru lucrări de reparaţii şi consolidare. Clădirea este în stare avansată de degradare, iar cursurile se desfășoară în clădirile adiacente. Autorităţile locale nu au reuşit să identifice un program european pentru finanţarea unui proiect de reparaţii şi consolidare.

 

 

 

Adauga comentariu