Primăria Craiova alocă 2,5 milioane de lei Teatrului Național pentru organizarea Ediției cu nr. 13 a Festivalului ”Shakespeare”

Municipalitatea craioveană urmează să se asocieze cu Teatrul Național „Marin Sorescu” (TNC) din Craiova pentru organizarea Festivalului Internațional ”Shakespeare”, ediția a XIII-a, la Craiova, în perioada 19 mai-29 mai 2022. În acest sens, Primăria Craiova va aloca de la bugetul local suma de 2.500.000 lei, în vederea sprijinirii organizării evenimentului. Banii au fost prevăzuți la categoria ”Alte cheltuieli cu bunuri și servicii”.

În calitate de partener al evenimentului, Primăria Municipiului Craiova (PMC) acordă 2.500.000 lei de la bugetul local pentru organizarea manifestărilor din cadrul evenimentului „Festivalul Internaţional Shakespeare”, ediţia a XIII-a, exclusiv pentru evenimentele organizate în Municipiul Craiova, se arată în proiectul de hotărârea privind asocierea PMC cu TNC, care urmează să fie votat în plenul CLM Craiova de luni, 28 februarie a.c.. 

Banii vor putea fi folosiți pentru servicii care vizează activitățile spectacolelor şi a evenimentellor culturale incluse în programul Festivalului (onorarii, echipamente, prestări de servicii specifice, închirieri, cazare, masă, transport, asigurări, elemente decor si recuzită etc.); servicii de organizare pentru desfăşurarea Festivalului: planificare şi organizare operativă conform riderelor logistice şi tehnice incluse în contracte, a sosirilor, plecărilor, cazărilor şi integrării în programul Festivalului pentru companiile artistice, persoanele, organizaţiile interne şi internaţionale participante la Festival (aproximativ 35 organizaţii, aproximativ 500 de persoane), dar și pentru servicii de promovare pe durata pregătirii, organizării şi desfăşurării Festivalului. Primăria anunță că pentru sertviciile de mai sus va face trei plăți parțiale, în termen de 30 de zile de la înregistrarea facturilor la Registratura Primăriei Craiova.

Evenimente în aer liber în tot orașul

Organizatorii își propun în ediția din acest an să se orienteze ”către spectacolele organizate în aer liber, în toate colțurile Craiovei și educarea tinerilor prin teatru, prin lumea universală a artei lui Shakespeare”, conform raportului de specialitate întocmit de Serviciul Imagine din cadrul PMC. Sunt prevăzute ateliere, spectacole de teatru şcolar și studenţesc, proiecţii, sesiuni de teorie teatrală. 

Cea de-a XIII-a ediție a Festivalului Internațional Shakespeare Craiova 2022 înseamnă: Excelență (prin prezența la Craiova a celor mai importante producții ale momentului), Diversitate (viziuni teatrale din toate colțurile lumii), Comunitate (prin propunerea de programe stradale ce acoperă toate cartierele orașului). Este un festival la care comunitatea participă activ, mărește cu fiecare ediție numărul ambasadorilor culturali ce duc renumele Craiovei peste granițele țării și care înfrumusețează oamenii și orașul cu fiecare experiență trăită în timpul festivalului. Fie că vorbim despre spectacole de teatru convenționale sau de cele mai noi forme experimentale, invitații din această ediție vor asigura, pe tot parcursul festivalului, o atmosferă de sărbătoare, începând de pe scenele craiovene de spectacol și terminând pe scene mobile sau improvizate din toate colțurile orașului. Pentru întreaga comunitate locală – craioveni și autorități, Festivalul Internațional Shakespeare aduce numeroase beneficii de imagine, de turism cultural, dar și educativ-formativ, marcând Craiova pe harta mondială a evenimentelor de înaltă ținută artistică. (...) Viitorii artiști din țară și străinătate vor beneficia de un adevărat spațiu – şcoală care se creează în timpul festivalului special la Craiova”, se arată în proiectul de Hotărâre pentru asocierea municilității în organizarea evenimentului 

Acces gratuit la spectacole

Conform documentelor, organizatorii vor permite accesul gratuit cetățenilor, în mod egal, pe principiul primul venit primul servit, pe bază de invitații ridicate de la Agenția teatrului, la fiecare spectacol de sală interioară din cadrul Festivalului. Accesul publicului la toate manifestările din cadrul evenimentului se va face, în limita locurilor disponibile și cu respectarea tuturor măsurilor sanitare și de distanțare prevăzute de normele în vigoare.

Menționăm că vor exista și spectacole cu acces gratuit în totalitate. Organizatorul se obligă să comunice opiniei publice, prin mijloacele mass-media pe care le are la dispoziție, în termen rezonabil, care este modalitatea de acces pentru fiecare tip de manifestare din cadrul evenimentului”, mai precizează reprezentanții Executivului craiovean. 

Cine vine la Shakespeare în 2022

Festivalul Shakespeare va aduce la Craiova, în 2022, nume din lumea internațională a teatrului, precum Robert Lepage, Peter Brook, Marie-Hélène Estienne, Fred Abrahamse, Oscaras Korsunovas, Tang Shu Wing sau Tiger Lilies, trupe care se bucură de notorietate la nivel mondial, cum ar fi Theatre Studio din Hong Kong, Ex Machina din Quebec, Compania Mundo Perfeito din Lisabona, A&M Productions din Cape Town, Royal Shakespeare Company din Stratford upon Avon sau Teatrul Național din Nice, dar și valori incontestabile din peisajul teatral național, cum ar fi Alexandru Mâzgăreanu, alături de echipa Teatrului Nottara din București, sau Liviu Lucaci, alături de ansamblul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică București.

Cea de a XIII-a ediție a festivalului, desfășurată sub genericul ”William Shakespeare - Universalul”, se va deschide în 19 mai 2022, cu extraordinarul spectacol ”887” al lui Robert Lepage, de la celebra companie canadiană Ex Machina din Quebec. Închiderea festivalului va avea loc în 29 mai 2022, cu excepționalul spectacol ”Tiger Lilies joacă Hamlet”, realizat de regizorul Marcus Tulinus la Teatrul Republique din Copenhaga, cu participarea celebrei formații Tiger Lilies, care realizează comperajul muzical al reprezentației. Un alt moment de vârf îl constituie prezentarea în seara zilei de 22 aprilie, a spectacolului ”Othello” de la Teatrul Municipal O.K. din Vilnius, în regia lui Oskaras Korsunovas, regizor ale cărui montări cu ”Visul unei nopți de vară”, ”Romeo și Julieta”, ”Hamlet” și ”Furtuna” au fost primite cu entuziasm de spectatorii, shakespeareologii și criticii de teatru prezenți la edițiile de până acum ale festivalului. Mult așteptat de oamenii de teatru invitați la Craiova este ”Tempest Project” al nonagenarului Peter Brook, patriarhul regiei mondiale, catalogat drept cel mai important regizor al lumii din a doua parte a secolului al XX-lea și începutul secolului al XXI-lea, spectacol realizat la Theatre des Bouffes du Nord din Paris. Nu mai puțin importante sunt ”Titus Andronicus” de la ”Theatre Studio” din Hong Kong, în regia lui Fred Abrahamse de la Compania ”A/M Productions” din Cape Town, din Africa de Sud, ca și ”Pericle”, realizat de Kelly Hunter, cunoscuta actriță și regizoare de la Royal Shakespeare Company, la ”The Flute Theatre” din Stratford-upon-Avon și ”Visul unei nopți de vară”, montat de Irina Brook la Teatrul Național din Nice.

Teatrul Național ”Marin Sorescu” pune în scenă, special pentru ediția din anul 2022 a Festivalului Internațional Shakespeare, spectacolul ”Richard al III-lea”, în regia lui Laszlo Bocsardi. Din program mai fac parte și spectacolele ”Cum vă place”, realizat de Alexandru Mâzgăreanu la Teatrul Nottara din București și ”Îmblânzirea scorpiei”, montat de Alina Hiristea la Centrul Cultural ”Reduta” din Brașov.

S-a dorit ca la această ediție să se acorde o atenție specială și spectacolelor shakespeariene realizate de teatrele din Republica Moldova”, conform proiectului de hotărâre,în care se mai notează că: ”Vor fi invitate spectacole shakespeariene ale școlilor de teatru din mai multe țări europene, dar nu numai, care să fie prezentate în aer liber, în piețe și spații neconvenționale, fiind de dorit ca studenții să poată rămâne la Craiova o perioadă cât mai lungă de timp, pentru a asista la marile spectacole serale, cunoscut fiind că Festivalul Shakespeare și-a asumat încă de la prima ediție responsabilitatea și menirea de adevărată școală pentru viitorii artiști și teoreticieni”.

Spectacole create special pentru persoanele cu autism

Programul acestei ediții va fi armonizat prin evenimente inedite ce vor contribui la profilarea festivalului ca moment esențial în renașterea culturii la nivel internațional, după o perioadă în care acest domeniu a fost atât de greu încercat. organizatorii anunță că spectatorii se vor bucura de experiențe unice, realizate pentru prima oară în România, cum ar fi spectacole create special pentru persoanele cu autism, realizate de compania The Flute Theatre, dar și de concerte dedicate epocii elisabetane, susținute de Corul Madrigal și de Teatrul Regal din Stockholm.

Spiritul infatigabil al festivalului va fi pus în lumină și prin lansări de carte, ateliere dedicate studiului operei lui Shakespeare, conferințe internaționale, decernări de premii, dar și expoziții de artă și petreceri memorabile. În perioada 19-29 mai 2022,  evenimentele vor domina întreg orașul, ele urmând să aibă loc în peste 24 de locații diferite, indoor și outdoor, astfel încât spectatorii vor descoperi mirajul lui Shakespeare explorând cartierele craiovene și atmosfera lor specifică.

Ediția de anul acesta va găzdui spectacole impresionante, ce vor combina elemente de teatru clasic cu elemente de artă stradală, susținute de trupe din întreaga lume ce au participat la cele mai importante festivaluri mondiale. Programul de la Craiova va mai cuprinde, ca și la edițiile de până acum, recitaluri muzicale și concerte, sesiunile științifice, organizate în colaborare cu Asociația Internațională a Criticilor de Teatru și Asociația Europeană de Cercetare Shakespeare, lansări de carte și DVD-uri, vernisajul unor expoziții de postere, fotografie, artă plastică și a unei expoziții ”Cărțile fundamentale-Biblia și Operele complete ale lui William Shakespeare”, reuniunile Rețelei Europene a Festivalurilor Shakespeare, Comitetului Executiv al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru și Colegiului Redacțional al Revistei ”Critical Stage”editată de A.I.C.T., decernarea Premiului Internațional Shakespeare, precum și a titlurilor de Doctor Honoris Causa ale Universității din Craiova și Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică din București, acordate unor remarcabile personalități ale vieții teatrale internaționale.

Având în vedere amploarea şi vizibilitatea acestui eveniment, dar și asumarea, de către organizatorii Festivalului Internațional Shakespeare, de a pune în valoare nu doar calitățile artistice ale unor companii de teatru, regizori, artiști renumiți, critici de teatru sau studenți invitați în Cetatea Băniei, ci, mai ales, oferta de turism cultural a Craiovei și a întregii regiuni Oltenia,

***

Festivalul Internaţional Shakespeare, cu răsunet la nivel internațional, a debutat la Craiova în 1994 și a fost inițiat de Fundaţia Shakespeare, avându-l ca director fondator pe Emil Boroghină, după exemplul marilor festivaluri internaţionale, precum cele de la Edinburgh, Tokyo, Jerusalem, Montreal etc. şi cu intenţia de a introduce Craiova, prin acest festival, într-un circuit al capitalelor teatrului mondial.

În cei peste 27 de ani de existenţă, Festivalul Internaţional Shakespeare a devenit una dintre cele mai apreciate manifestări culturale ale României, punând Craiova pe harta marilor evenimente internaționale și pe cea a teatrului mondial. Festivalul a crescut în prestigiu de la o ediţie la alta, datorită calităţii artistice excepţionale a spectacolelor invitate și datorită companiilor de teatru, artiștilor sau a regizorilor invitați, de notorietate internaţională. Iubitorii de teatru din România au avut posibilitatea să vizioneze spectacole semnate de marii regizori ai planetei, printre care Peter Brook, Eugenio Barba, Robert Wilson, Lev Dodin, Richard Schechner, Yukio Ninagawa, Robert Lepage, Declan Donnellan, Elizabeth Le Compte, Eimuntas Nekrosius, Rimas Tuminas, Omry Nitzan, Lee Yun Taek, Yoshihiro Kurita, Thomas Ostermeier, Oskaras Korsunovas, Yuri Butusov, Silviu Purcărete şi mulţi alţii. De asemenea, în cadrul Sesiunilor de shakespeareologie şi a Conferinţelor Internaţionale Shakespeare, organizate în colaborare cu Asociaţia Internaţională a Criticilor de Teatru şi Asociaţia Europeană de Cercetare Shakespeare, au putut fi audiate comunicări ale unor critici de teatru şi shakespeareologi de faimă mondială, precum Stanley Wells, considerat a fi cel mai important exeget shakespearian al lumii în acest moment, Michel Dobson, Paul Edmondson sau John Elsom, George Banu, Ian Herbert, Jun Keol Kim, preşedinţi de onoare ai A.I.C.T., Michel Vais, Maria Shevtsova etc. 

Beneficiarii direcți sunt artiștii participanți în festival, profesioniștii din domeniul cultural: critici de teatru, profesioniști din teatru (regizori, scenografi, coregrafi, dramaturgi), jurnaliști culturali, profesori interesați de fenomenul artistic interdisciplinar, directori de festivaluri și studenții din domeniile artistice vizate, adică peste 950 de persoane din toată lumea care se reunesc la Craiova, timp de aproape două săptămâni. Beneficiarii indirecți sunt cele aproximativ 1.500.000 de persoane (participanți online sau fizic), printre care locuitori ai orașului, turiști români, turiști străini. Dacă ne raportăm strict la ediția online, de pandemie, din 2020, Festivalul Shakespeare a înregistrat o audiență de 1.200.000 persoane la nivel național și peste 300.000 la nivel internațional. Începând cu anul 2016, fiecare ediție a Festivalului a adus în prim plan și tineri voluntari, dornici să facă parte dintr-o echipă entuziastă și bine pregătită, care acum numără peste 50 de persoane”, precizează reprezentanții PMC.

Festivalul Internațional Shakespeare, având drept organizatori Teatrul Național ”Marin Sorescu” Craiova și Fundația Shakespeare, se desfășoară sub egida Ministerului Culturii, a Primăriei și Consiliului Local al Municipiului Craiova, Consiliului Județean Dolj, Institutului Cultural Român, Uniunii Teatrale din România.

 

Adauga comentariu