Primăria Craiova cumpără 300 de coșuri de gunoi stradale

Municipalitatea craioveană a făcut licitație pentru achiziționarea a 300 de coșuri de gunoi stradale, din fibră de sticlă, valoarea estimată a contractului fiind de 115.218 lei, respectiv 384 lei, pentru o bucată, fără taxa pe valoarea adăugată. 

Conform documentelor publicate de Primăria Craiova, ”în prezent, numarul de cosuri de gunoi stradal in municipiul Craiova este redus, raportat la extinderea urbanistica, la vandalizari, aspecte strans legate de asigurarea unui mediu curat si sanatos pentru populatie”. Și așa este. Dacă în zona centrală ele se găsesc în număr mare, craiovenii din cartierele mai mărginașe se plâng de lipsa acestora. Totuși, veștile nu sunt încă bune pentru cetățenii care le așteaptă. Cosurile ”vor fi amplasate in zone cu circulatie mare de persoane: strazi si bulevarde importante, zona proxima institutiilor publice cu trafic mare de persoane: gradinite, muzee sau alte autoritati”, se arată în Caietul de sarcini pus la dispoziția firmelor interesate să depună oferte. 

În același document se mai specifică faptul că materialul din care tebuie confecționate este fibra de sticlă, culoarea va fi maro, iar cosurile vor fi prevăzute cu sistem de golire rabatabil și de autoblocare automată în poziția verticală, fiind prevăzute, totodată, cu orificiu pentru scurgerea apei. Capacitatea de colectare va fi de 30-35 de litri. 

”Treptat, cosurile de gunoi s-au transformat cu timpul dintr-un element necesar pentru colectarea deseurilor, intr-o adevarata piesa de mobilier urban. Dezvoltarea urbanistica in municipiul Craiova a impus un proces continuu de modelare a ariilor urbane functionale si durabile transpuse in diferite tipuri de constructii, strazi si spatii publice. Mentinerea curateniei in noile arii urbane necesita achizitia cosurilor de gunoi stradal din fibra de sticla, urmand a fi amplasate in zone cu circulatie mare de persoane: strazi bulevarde importante, zona proxima institutiilor publice cu traffic mare de persoane: gradinite, muzee sau alte autoritati. (...) In prezent, in municipiul Craiova se desfasoara un amplu program de amenajare, mentinere si protejare a zonelor verzi situate in cuprinsul orasului. Montarea cosurilor de gunoi are ca scop mentinerea curateniei de catre populatie, pe strazi, in parcuri si gradini publice, oferind in acelasi timp o nota aparte in arhitectura urbanistica locala. Protectia si conservarea mediului inconjurator natural sau construit reprezinta un deziderat al municipiului Craiova. Prin achizitia cosurilor de gunoi stradal din fibra de sticla, serviciul de salubrizare in municipiul Craiova va intensifica activitatea de colectare a deseurilor mentinand un nivel ridicat in asigurarea igienei si protectia sanatatii populatiei”, se mai arată în documentația aferentă licitației.

Stabilirea firmei câștigătoare se va face în funcție de cel mai mic preț oferit, bineînțeles, cu îndeplinirea tuturor celorlalte condiții impuse de autoritatea contractantă. Azi e ultima zi de depunere a ofertelor. Livrarea se va face în termen de 75 de zile calendaristice de la semnarea contractului, la RAADPFL Craiova, care le va monta ulterior în oraș.

Conform reprezentanților Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public, anul trecut administrația locală a cumpărat 400 de cosuri de gunoi. În prezent, nu există o evidență a numărului de coșuri stradale existente la nivelul orașului. ”Nu avem o evidență exactă, având în vedere că intervenim permanent: unele coșuri se ridică și se repară, altele sunt înlocuite cu unele noi, pentru că, din păcate, foarte multe coșuri sunt vandalizate”, a precizat Ana Dănescu, purtător de cuvnt al RAADPFL Craiova.

Adauga comentariu