Primăria Craiova cumpără tomograful pentru copaci

Administrația craioveană achiziționează, prin cumpărare directă, tomograful pentru inspectarea stării de sănătate a copacilor, investiție care fusese prevăzută în bugetul pe anul în curs, fiind estimată la 155.000 de lei. Conform anunțului publicat ieri de municipalitate, valoare estimată este de 129.500 lei. Ofertele pot fi depuse până la 26 octombrie 2021.

După desemnarea frunizorului, acesta va avea la dispoziție 56 de zile calendaristice pentru livrarea aparatului. Conform caietului de sarcini, garanția de funcționare a produslui trebuie să fie de 24 de luni de la predare și 6 luni pentru baterii.

Crtiteriul de atribuire va fi prețul cel mai scăzut

Tomograful pentru inspecția stării sănătății copacilor oferă o diagnoză precisă a sănătății arborilor, indiferent de specie, furnizând informații extrem de importante pentru determinarea, spre exemplu, a riscului de prăbușire.

Achiziția și utilizarea aparatului va putea clarifica situațiile în care se invocă faptul că arbori perfect sănătoși sunt tăiați din diverse motive care par nejustificate

Ultima astfel de dispută, care a avut în prim plan arborii de pe Calea București, s-a derulat între Primăria Craiova și Agenția Județeană pentru Protecția Mediului (APM) Dolj, în luna februarie a acestui an. RAADPFL Craiova a cerut aviz de la APM Dolj pentru tăierea a 288 de arbori de pe aliniamentul stradal și din zonele laterale ale Bvd. Calea București, tronsonul cuprins între km 0 și Cartierul Lăpuș, pentru proiectul de modernizare al primarului Olguța Vasilescu. Pe scurt, într-o adresă din 14 ianuarie a.c.. APM Dolj i-a dat răspuns că nu e de acord, iar RAADPFL a revenit cu o nouă solicitare, pe 25 ianuarie a.c., de data aceasta pentru tăierea a 221 de arbori, precizând că numai 67 se pretează a fi menținuți. Ca și data trecută, Protecția Mediului a respins cererea. 

Iată ce mențiuni a făcut APM Dolj, în răspunsul către RAADPFL Craiova: ”Ca urmare a adresei dumneavoastra nr. 2297/25.01.2021, inregistrată Ia Agentia pentru Protectia Mediului Dolj, cu nr. 733/25.01.2021, prin care reveniti la solicitarea de emitere a unui punct de vedere referitor Ia extragerea de material lemnos de pe aliniamentul stradal si zonele lateralc ale B-dului Calea Bucuresti din Craiova (...) facem următoarele clarificari: (...) desi in adresa d-voastra se mentioneaza ca "deciziile luate la nivelul administratiilor publice locale de tăiere a arborilor sănătși din spatille verzi se pun in aplicare numai dupa obtinerea avizului emis de agentiile judetene pentru protectia mediului", in continuare in solicitare faceti urmatoarea precizare "acesti arbori nu sunt sănătosi si prezintă defecte de radăcină, trunchi si coroana, fiind aplecati, cu pericol de prabusire sau cu diametre foarte mari și nu se incadrează in peisaj". Asadar, in conditiile in care arborii in cauza nu sunt sanatosi, care este obiectul solicitării d-voastră catre Agentia pentru Protectia Mediului Dolj? Totusi, foarte interesant este ca desi in prima solicitare nu erau identificati arbori cu probleme, in actuala solicitare discutam despre arbori care nu sunt sanatosi, inclinati, cu defecte de crestere etc. Și, ca sa fiti convingatori, atasati o serie de fotogratii (nu si schite asa cum mentionati in adresa) cu arbori de pe b-dul Calea Bucuresti, pe tronsonul cuprins intre zona "Rotonda" si Facultatea de Mecanică, din care nu reiese ca respectivii arbori ar prezenta probleme, astfel incat sa necesite extragerea lor (...)”.

Ulterior, și PMC a transmis un punct de vedere: ”(...) Primăria Craiova a solicitat RAADPFL extragerea doar a arborilor care devin un pericol pentru populație, din cauza stării precare de sănătate. Chiar dacă RAADPFL a considerat că ar trebui îndepărtați și arborii care sunt înclinați sau care nu sunt de esență tare, nu vom purcede la extragerea acestora decât în momentul în care aceștia nu vor mai putea fi salvați (...)”.

Foto cover simbol

Adauga comentariu