Primăria Craiova, directivă către școli: scoateți banii din bugetul pentru formarea profesională a cadrelor didactice

Un e-mail cu ”sfaturi utile” le-a fost trimis de municipalitatea craioveană mai multor școli generale în care li se cerea să nu solicite bani pentru pentru formarea profesională a cadrelor didactice. În schimb, sumele trebuiau redistribuite către plata utilităților, dar și materialelor pentru prevenirea Covid-19, după cum reiese din conținutul unui astfel de mesaj, obținut de Ziarul de Craiova. Asta în condițiile în care municipalitatea are în plan să investească sume generoase în flori, spre exemplu. 

Informația că unitățile de învățământ trebuie să renunțe la o parte din bani a fost făcută publică de consilierul local USRPLUS, Cezar Drăgoescu, pe Facebook. Mai mult, susține acesta, anterior primăria le-ar fi transmis să nu ceară bani nici pentru investiții.  

”Ieri școlilor craiovene li se ”ordona” sa nu prindă sume in bugetul local aferent anului 2021 pentru pregatire profesională chiar de către Primăria Craiova! Astfel de mailuri nu sunt o noutate, în urma cu câteva săptămâni școlile generale au primit emailuri asemănătoare prin care li se impunea sa nu prevadă sume la capitolul investiții. (...) Pregătirea profesională este imperios necesară având in vedere actualul context pandemic, in care profesorii copiilor nostri trebuie sa se specializeze mai ales in predarea cursurilor online precum și în aceasta modalitate de interacțiune diferită de cea clasică. Totodată cadrele didactice au nevoie de softuri profesionale pentru aceste cursuri online, pentru transmiterea si primirea temelor, au nevoie de licențe pentru rularea acestor softuri, într-un cuvânt au nevoie de sprijinul întregii comunități pentru a ne ajuta copiii sa treacă cu bine această perioadă extrem de dificilă. Doresc pe această cale sa îndemn toti factorii de decizie din cadrul școlilor generale să prindă in buget absolut tot ceea ce au nevoie atât din punct de vedere investițional cat si al pregătirii profesionale si să nu cedeze presiunilor întrucât nu sunt singuri, cetațenii Craiovei sunt alături de ei, UsrPlus e alături de ei! Totodată atrag public atenția tuturor celor implicați în acest tip de demersuri să înceteze cu aceste presiuni în a transmite directorilor de scoli ce au sau nu au voie să facă și să se rezume la cadrul legal pe care îl au la dispozitie”, a scris alesul local Cezar Drăgoescu pe Facebook. 

Potrivit acestuia, situația s-a rezolvat. ”În urma discuțiilor pe acest subiect din cadrul Primariei, am reușit să prindem în bugetul aferent anului 2021 sumele solicitate de școli pentru formare profesionala, însa doar pentru cursuri desfășurate online sau in Craiova”.

În anunțul trimis către școli, directorilor li se indică unde trebuie direcționați banii:

”Buna ziua

In bugetul local pentru anul 2021 nu veti prinde sume la articolul 2013 - pregatire profesionala.
In contextul epidemiologic actual in acest an trebuie sa asigurati cu prioritate plata utilitatilor cat si a materialelor necesare pentru prevenirea si combaterea covid 19. 
pana maine la ora 11 (vineri, 2 aprilie n.r.) toti ordonatorii de credite care au prins in bugetul local pe anul 2021 sume la articolul 2013 - pregatire profesionala - vor redistribui sumele pentru asigurarea celor mentionate mai sus 
drept pentru care va rugam sa modificati in sico si sa refaceti nota de fundamentare si le inlocuiti direct la serviciul buget 
multumim pt intelegere”, scrie în email-ul transmis școlilor.

Poate fi acest e-mail răspunsul la câteva întrebări pe care părinții le-au avut, mai apoi presa, care s-a adresat municipalității, în mandatul fostului primar Mihail Genoiu, legate de aprovizionarea cu dezinfectant și alte materiale necesare în școli: de ce părinților li se cer bani pentru ele? au cerut directorii de școli banii necesari de la Primăria Craiova? Serviciul Imagine răspundea, la vremea respectivă, că solicitări au fost primite de la ”aproape” toate școlile și că părinții și presa fac ”acuzații” fără probe când spun că primăria nu a dat bani. ”Avem solicitari de la (aproape) toate unitatile de invatamant pentru sume destinate achizitiei. De achizitii se ocupa ei”, răspundeau responsabilii din primărie, care adăugau că cei care nu au cerut bani, ”probabil nu au avut nevoie”.

Conform proiectului de buget pentru anul în curs, Primăria Craiova alocă 133 de milioane de lei capitolului Învăţământ, dintre care 97 de milioane de lei sunt pentru cofinanţarea unor proiecte europene, în cunatum total de 97 milioane de lei.

 

 

Adauga comentariu