Primăria Craiova, obligată să plătească 20.000 de lei pentru expertizarea granitului din Centrul Vechi

Tribunalul București obligă Primăria Craiova, cât și firma Recon SA, să plătească fiecare aproape 20.000 de lei, pentru ca granitul cu care a fost reamenajat Centrul Istoric să fie expertizat. Asta pentru că municipalitatea a contestat, în 2020, cerând anularea lui, procesul-verbal întocmit de Direcția Generală Programul Operațional Regional (POR) din cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, care a constatat că granitul folosit a fost mai slab calitativ decât cel care trebuia folosit, dar mult mai scump. Hotărârea instanței privind achitarea sumelor a fost luată la sfârșitul lunii ianuarie 2021, Tribunalul stabilind ”în sarcina reclamantei și a intervenientei (Recon SA n.r.) plata diferenței de onorariu expert solicitată în cauză prin cererea de majorare onorariu, câte 19.600 fiecare parte, urmând a se face dovada achitării diferenței la următorul termen de judecată (22.02.2022 n.r.). Cu recurs odată cu fondul. Pronunțată în ședința publică azi, 25.01.2022”.

CONTEXT. Fostul primar, Antonie Solomon, inițiează un program de reabilitarea a străzilor din Centrul Vechi al Craiovei, din fonduri europene. În 2012, pierde alegerile pentru primărie în fața Olguței Vasilescu. Firma Recon câștigă licitația organizată pentru revitalizarea centrului istoric, angajându-se, între altele, să folosească un tip ce granit de înaltă calitate la un preț mai mic decât al celorlalți participanți la licitație. Recon începe montarea granitului, însă acesta pare de o calitate mai slabă decât cel trecut în acte. Primarul Olguța Vasilescu cere, prin interpuși, atât Recon, cât și unei alte firme care avea în derulare un contract cu municipalitatea, SC UTI Grup, să sponsorizeze un program de reabilitare a fațadelor blocurilor din centrul orașului printr-un ONG, anume Asociația Pro Craiova, susținând că este nevoie urgentă de acest lucru, având în vedere că orașul urma să-și depună candidatura pentru titlul de Capitală Culturală Europeană 2021. Ambele societăți se simt nevoite să răspundă pozitiv solicitării, având în vedere că aveau contracte în derulare cu beneficiarul, Primăria Craiova, așadar depindeau de el. 

În 2015, președintele Asociației de Proprietari Bloc ”Romarta”, Petru Becheru, formluează plângere penală, după ce, anterior, merge în audiență la primarul Craiovei, cerând mai multe lămuriri privind reabilitarea fațadelor. Acesta refuză ca blocul să fie vopsit și sesizează mai multe organe și structuri de control cu privire la reabilitarea fațadelor.   

În 2019, Ministerul Dezvoltării verifică lucrările din Centrul Vechi și constată că granitul pus de Recon este de proastă calitate, însă are prețul unuia de lux și sesizează Direcția Anticorupție, pentru fraudarea fondurilor UE.

În 2020, Primăria și Recon contestă în civil procesul verbal de constatare a furtului, care încă se judecă la Tribunalul București. Instanța dispune la ultimul termen, din 25 ianuarie 2022, ca cei doi să plătească fiecare câte 19.600 lei pentru expertizarea granitului.

În paralel, Înalta Curte de Casație și Justiție trebuie să stabilească dacă dă curs unei plângeri privind soluţia de neurmărire/netrimitere judecată, după ce, în decembrie 2020, DNA a clasat dosarul ”Fațada”. La ultimul termen, din 18 ianuarie 2022, patronul Recon, unul dintre intimați, a cerut amânare, motivând, între altele, ca a avut covid... acum 1 an.

Președintele ”Romarta” va face plângere aleșilor locali care votează alocarea sumei de 19.600 lei din bugetul local 

Primăria și Recon au contestat procesul-verbal întocmit de Direcția de fonduri europene din cadrul Ministerului Dezvoltării, prin care au fost constatate fraude de zeci de miliarde de lei vechi. O parte din bani a ajuns, prin șantaj, mărturie fiind denunțurile patronilor de la Recon și UTI, la fațadele blocurilor din Centrul Istoric. În baza acelui proces-verbal, Ministerul Dezvoltării a făcut plângere penală împotriva Recon. În opinia mea, consilierii locali care vor aproba plata din bugetul local pentru expertiză pot fi considerați complici la fraudarea fondurilor europene, deoarece prin aprobarea expertizei sprijină grupul infracțional care a pus granit prost și ieftin, iar eu voi sesiza organele competente”, spune Petru Becheru, președintele Asociației de Proprietari Bloc ”Romarta”. 

 

Adauga comentariu